Menu

Eline en haar ex aan de mediation tafel

3 reacties
mediation

Ik zit voor de mediation met Erik in het kantoor van Adèle, de mediator. Ik heb mijn gesprek goed voorbereid, maar natuurlijk loopt het anders dan ik in mijn hoofd had. Dat geeft niet. Ik weet welke dingen ik wil zeggen.

Erik wordt boos, vat alles op als een verwijt. Ik word emotioneel, omdat ik op zoveel onbegrip stuit. Adèle is een uitstekende gespreksleider, ze laat ons af en toe spuien, maar houdt ons wel bij de feiten.

Eigenlijk is het een heel verhelderend gesprek. Adèle vraagt aan Erik of hij weet waarom Renée zo slecht over mij denkt. Hij heeft geen idee. ‘Hebben jullie het daar wel eens over gehad?’ Nee, ze is nu eenmaal zo. ‘Heb je dan niet gezegd dat je het als vader van de kinderen belangrijk vindt dat er een goed contact is?’ Nee. Zo had Erik het eigenlijk nog nooit bekeken.

En daar zit nu precies de kern van het probleem. Hij begrijpt het niet, en gaat het ook nooit begrijpen. Renée communiceert ook bijzonder slecht, daarom loopt het zo goed tussen hen. Ze nemen elkaar zoals ze zijn, wat natuurlijk heel mooi is, maar de gevolgen voor de kinderen zien ze niet.

Ik geef Erik de keuze, en Adèle is het met mij eens. Renée biedt haar excuses aan, waarna we met een schone lei beginnen. Zij zal dan wel moeten accepteren dat zij onderdeel is van een ‘package deal’,  zoals Adèle het noemt. Ik hoor nu eenmaal bij de kinderen, en af en toe zullen we elkaar tegenkomen. Bij een diploma-uitreiking, bij een trouwerij, bijvoorbeeld. Dan zal ze gewoon tegen mij moeten doen, mij niet meer ontlopen als ik vraag of ze ook koffie wil als ze de jongens op komen halen. Gewone, normale omgang met elkaar.

Maar, zegt Adèle terecht, Renée heeft ook het recht om haar grenzen aan te geven. Als ze dit niet wil, dan is dat zo. Dat heeft dan wel gevolgen voor Erik, want ik wil haar dan nooit meer tegenkomen. Dus zal Erik bij al die gezamenlijke dingen in zijn eentje erbij moeten zijn, zonder Renée.

Ik vind het heel, heel erg moeilijk om te begrijpen hoe het in het hoofd van Erik en Renée werkt. Hoe kun je nu niet over zulke dingen praten met elkaar? Hoe kun je het kind van je partner recht in zijn gezicht zeggen dat je zijn moeder een heks vindt? En dan verwachten dat dat geen gevolgen heeft? Erik haalt op een gegeven moment wat lacherig zijn schouders op: ‘Misschien heb ik ook wel autistische trekjes. Ik kan me inderdaad slecht inleven. En ik vind communicatie via mail en app heel erg moeilijk’.

We spreken dan ook af voortaan een keer per maand in de stad koffie te gaan drinken om dingen face to face te bespreken. Als hij dat nodig heeft, best. Maar dat hij zich direct verschuilt achter het bekende credo dat Frank ook zo vaak bezigt: ‘Ik ben autist, dus kan ik dit niet. Deal with it’ dat vind ik heel erg lastig. Niet eens voor mezelf, maar vooral voor de kinderen. Want zij missen een vader, iemand die met ze meeleeft, met ze mee beleeft, ze steunt en stimuleert. Iemand op wie ze terug kunnen vallen. Want dat zullen ze in Erik nooit vinden.

Eline is in 2014 na een relatie van 25 jaar gescheiden. Ze heeft een eigen bedrijfje als tekstschrijver en redacteur. De twee jongste kinderen, Jens (17) en Bob (16), wonen na de scheiding bij haar. De oudste, Frank, (19) woont bij Erik, haar ex.

REACTIES

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 25 sep 2017

Wat dapper dat je met Renee gaat praten (als zij daar akkoord mee gaat), ik zou dat zelf (op dit moment in ieder geval) niet kunnen met de nieuwe partner van mijn ex. Then again heb ik met hem nog geen echte woorden gehad behalve een waarschuwing van mij uit naar hem om uit mijn buurt te blijven. Ik hoop dat jullie eruit komen om het zo voor jullie kinderen iets dragelijker te maken!

Eline - 25 sep 2017

Daar zit een verhaal achter, Jan Willem, dat je hem hebt gewaarschuwd. Jammer dat het zover heeft moeten komen, denk je niet dat er in de toekomst nog een mogelijkheid kan komen om een rustig gepsrek aan te gaan?

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 25 sep 2017

Wie weet Eline, wie weet.. Vooralsnog heb ik af en toe erg veel moeite met mijn emoties/gevoel als ik hem zie of mogelijk te zien krijg. Lang verhaal inderdaad dat ik hem gewaarschuwd heb.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + = dertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.