Menu

Heb ik recht op pensioen uit de BV van mijn ex?

pensioen uit de BV van ex

Samen oud worden. Daar kun je je weinig bij voorstellen als je in scheiding ligt. Maar, hoe ziet je oude dag er dan wel uit? En dan bedoel ik niet met wie of waar je van je pensioen geniet, maar óf er pensioen is. En hoeveel.

Wet Verevening Pensioenrecht

De Wet Verevening Pensioenrecht regelt een eerlijke verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen van jullie beide. Beiden hebben jullie recht op een deel van elkaars pensioen, over de periode dat jullie samen waren. Dat geldt voor een huwelijk in gemeenschap van goederen, maar ook bij huwelijkse voorwaarden tenzij expliciet anders vermeld.

Maar hoe zit dat bij een eigen bedrijf?

Heb je bij scheiding recht op pensioen uit de BV van je ex? Ook bij een eigen bedrijf geldt de Wet Verevening Pensioenrecht. En dat wordt maar al te vaak vergeten. Het pensioenpotje van de BV, kan ook een zogenaamd stamrecht zijn, waarin de oudedagsreserve en vaak een nabestaandendekking is opgenomen. Verrassend vaak ontsnapt dit aan de aandacht of komt dit veel te laat aan bod. Bij de partners zelf, maar ook bij mediators en scheidingsbemiddelaars.

Dat komt door onwetendheid, door aannames en soms door opzet. Wees daarom op je hoede bij de volgende situaties:

Het pensioen wordt vergeten

Soms wordt er echt niet aan gedacht. Scheiden met eigen BV’s is al ingewikkeld genoeg, met veel financiële rompslomp. De verdeling op zich, de spanning over de voortzetting van het bedrijf en de fiscale en juridische haken en ogen slokken je op.

Bovendien stamt de pensioenreserve vaak uit de tijd dat er nog sprake was van een eenmanszaak. Bij de oprichting van de BV is deze vaak fiscaal geruisloos meegenomen.

De DGA verzwijgt de pensioenreserve gemakshalve

Dat kan bewust zijn, maar ook omdat hij of zij van mening is dat het bij het bedrijf hoort. Maar let op! De ex-partner van de dga heeft wel degelijk recht op de helft van het in eigen beheer opgebouwde bedrag over de periode dat je getrouwd was.

Je werkte mee in het bedrijf

Vaak werken of werkten ex-partners mee in het bedrijf. Echter, er is nooit pensioenpremie afgedragen omdat het pensioen in eigen beheer daar al in voorziet. Belangrijk dus om je eigen deel op te eisen, anders sta je met lege handen.

Dat regelen we te zijner tijd wel

Een veelgehoorde opmerking: ‘dat pensioendeel regelen we wel als het zover is. Laat het nog maar in de PensioenBV zitten’. Realiseer je echter dat als in de tussentijd het bedrijf failliet gaat, jouw deel aan opgebouwd pensioen verloren gaat.

Ik gun het jou

Wanneer er nog sprake is van een goede verstandhouding gunnen ex-partners de ander weleens wat. Naarmate de scheiding vordert en de sfeer toch grimmiger wordt, staan beide partners ineens wel op hun strepen. Denk goed na over waar je recht op hebt en voorkom latere problemen. Het is jouw toekomst.

Stel jouw deel veilig

In de ideale wereld zou een ondernemer na iedere jaarrekening moeten inventariseren hoe de verdeling nu zou zijn. Ook hoe de pensioenpot eruitziet. Niet de gezelligste onderwerpen aan de kerstdis en dat gebeurt dan ook zelden.

Maar beland je in een scheiding en is er sprake van een eigen bedrijf, denk dan niet te makkelijk over de verdeling en schakel specialisten in voor je pensioenrechten. Zo weet je zeker dat alle rechten zijn gewaarborgd en je veiligstelt wat van jou is.

Edward Gaakeer

Finc Accountants

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.