Menu

Help! Mijn ex-partner plaatst ons kind op sociale media zonder mijn toestemming

10 reacties
na scheiding foto's kind op social media zonder toestemming

Het gebruik van sociale media is een makkelijke, snelle en leuke manier om in één keer informatie, foto’s en video’s van een kind te delen met familie, vrienden en anderen. Voor veel ouders is het dan ook gebruikelijk om foto’s en/of video’s van hun kind(eren) te delen op sociale media, zoals Facebook, Instagram of YouTube. Het online delen van foto’s en/of video’s wordt ook wel ‘sharenting’ genoemd. Het komt steeds vaker voor dat een ouder na een (echt)scheiding foto’s en/of video’s van het kind plaatst op sociale media, terwijl de andere ouder het daarmee oneens is. Wat kunt u in dat geval doen?  

Gezamenlijk gezag

Het uitgangspunt is dat ouders na een (echt)scheiding het gezamenlijk gezag blijven uitoefenen. Gezamenlijk gezag houdt in dat de ouders over belangrijke beslissingen in het leven van een minderjarig kind beslissingsbevoegdheid hebben.

Het plaatsen van foto’s en/of video’s op sociale media is zo’n belangrijke beslissing waarover ouders gezamenlijk moeten beslissen, omdat deze beslissing ingrijpt op het leven van het kind. Dit betekent dat uw ex-partner in beginsel geen foto’s en/of video’s van uw kind(eren) op sociale media mag plaatsen zonder uw toestemming.

Wat kan ik doen?

Als uw ex-partner toch zonder uw toestemming overgaat tot het plaatsen van foto’s en/of video’s van uw kind(eren) op sociale media treedt hierover dan in gesprek met hem of haar, al dan niet met behulp van een mediator. Mochten u en uw ex-partner het niet eens worden, dan is er sprake van een zogenoemd ‘gezagsgeschil’. In zo’n situatie kan de rechter om een oordeel worden gevraagd. De rechter toetst dan aan het belang van het kind.

Uitspraken van de rechter

Er zijn niet veel uitspraken gepubliceerd waarin een dergelijk geschil tussen ouders zich voordeed. In de afgelopen drie jaar zijn er drie zaken verschenen, waarin de rechter in alle drie de zaken tot eenzelfde uitspraak kwam: het belang van het kind weegt zwaarder dan het belang van de ouder om de foto’s en/of video’s te plaatsen op sociale media zonder toestemming van de andere ouder.

Het uitgangspunt in de drie zaken lijkt te zijn dat een kind zelf moet kunnen beslissen over zijn of haar privacy en dus zelf de afweging moet kunnen maken of hij/zij een foto van zichzelf op sociale media wenst.

Door jonge leeftijd onvoldoende bewust van privacy en gevolgen

Zo werd bijvoorbeeld een moeder verboden om 5 jaar lang foto’s en/of video’s van het kind op sociale media te plaatsen, tenzij de vader hiervoor toestemming geeft. De vader voerde aan dat hij bang was dat de geplaatste foto’s van het kind zonder de toestemming van de ouders kunnen worden gebruikt en verspreid via het licentiesysteem van Facebook of Instagram. Het Hof gaf hem gelijk en oordeelde ook dat het kind, gelet op de jonge leeftijd, nu zes jaar, op dit moment nog onvoldoende weet heeft van de (privacy)aspecten van sociale media en de gevolgen van de plaatsing van foto’s en video’s op sociale media (nog) niet kan overzien.

Het Hof begrijpt dat de moeder trots is op het kind en dat zij dat graag met anderen wil delen, maar het plaatsen van foto’s en/of video’s op sociale media is volgens het Hof op dit moment, nu de vader daarmee niet instemt, niet de juiste manier.

Inkomen door vloggen

In een andere zaak had de moeder van vloggen haar baan gemaakt en stelde om die reden een financieel belang te hebben bij het plaatsen van beeldmateriaal van de kinderen online. De rechtbank oordeelde toch dat zij diende te stoppen met het plaatsen van foto’s en video’s van haar kinderen op Instagram en YouTube. De vader voerde aan dat hij bang was dat de kinderen object konden worden van pedofilie of pestgedrag.

De rechtbank oordeelde dat de privacy van de kinderen in het geding was, omdat de moeder het dagelijks leven van de kinderen op sociale media plaatste. Gelet op de leeftijd van de kinderen, 4 en 2, gaat de rechter er vanuit dat de kinderen niet al bewust worden blootgesteld aan de tot de vlogs te herleiden pestgedrag of ridiculisering door derden, maar dat dit in de toekomst wel degelijk het geval kan zijn. Daarom moet de moeder alle foto’s en video’s van haar kinderen verwijderen.

Privépagina met max 250 vrienden

De moeder werd evenwel niet verboden in zijn geheel geen foto’s van de kinderen online te plaatsen. Zo mocht zij wel beeldmateriaal, video’s en mededelingen op haar persoonlijke internetpagina’s, zoals haar Facebookpagina, plaatsen zolang de toegang daartoe beperkt is tot 250 vrienden, familieleden en bekenden. Houdt de moeder zich hier niet aan, dan wordt haar een dwangsom opgelegd.

Áltijd toestemming nodig?

Hoewel het in de meeste gevallen waarschijnlijk is dat het niet is toegestaan om foto’s en/of video’s van kinderen online te plaatsen zonder toestemming van de andere ouder, hoeft dit niet altijd zo te zijn. De uitkomst kan mogelijk anders zijn wanneer de ouder die geen toestemming geeft zelf ook foto’s van het kind online plaatst of wanneer ouders gedurende de relatie ook veelvuldig foto’s online plaatsten. De rechtspraak zal voor de toekomst moeten uitwijzen in welke situaties het wel en niet toegestaan is om foto’s van kinderen online te plaatsen.

Afspraken opnemen in het ouderschapsplan

Het is aan te raden om ten tijde van de (echt)scheiding in het ouderschapsplan afspraken op te nemen over het gebruik van sociale media in relatie tot uw kind(eren) en hun privacy. Ook na de (echt)scheiding kunnen hierover nog afspraken worden opgenomen in het ouderschapsplan. Stel bij het maken van deze afspraken altijd het belang van het kind voorop.

Heeft u een conflict met uw ex-partner over het gebruik van sociale media met betrekking tot uw kind(eren)? Of wilt u een afspraak opnemen in het ouderschapsplan over het gebruik van sociale media? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Nafiesa Ibrahim

De Boorder Familie-en Erfrecht Advocaten & Mediators

Hier vind je de betreffende uitspraken: Rechtbank Gelderland van 31 mei 2018 (ECLI:NL:RBGEL:2018:2737; Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 7 juli 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:5195; Rechtbank Den Haag van 1 oktober 2018 (ECLI:NL:RBDHA:2018:13105)

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

Jørgen - 25 jan 2021

Veelal ontstaat de discussie en ergernis dat wanneer in de "oude situatie" van getrouwd of jaren samen zijn, het nooit een probleem was en de ene partner bij de andere gewoon kon kijken op zijn sociale media account omdat er geen geheimen waren. Na een scheiding is het in eens een groot probleem geworden. Dit vaak omdat de ouder zonder het social media account geen grip heeft op wat de andere ouder doet. Een gevoel van machteloosheid, wantrouwen wat enigzins begrijpelijk is maar niet altijd terrecht.

    Lysanne - 23 okt 2022

    Best bijzonder ja. Ik zit nu zelf in zo’n situatie. Nooit never mocht er een foto van onze dochter op social media geplaatst worden want wat als deze toch te zien kwamen door personen waardoor dat niet mocht gezien worden. En nu… Nu plaatst zijn schoonmoeder ongevraagd ( ze zegt zelf wel aan hem ) foto’s van onze dochter op social media. Een relatie tussen mijn ex en nieuwe vriendin die al zo wankel als het maar kan is. En daar staat mijn kind dan. Zo jong. Nooit op social media mogen staan en nu wordt alles erop gesmeten.

Demi - 26 jan 2021

Dat mijn ex het doet vind ik prima maar dat zijn nieuwe partner het doet vind ik niet tof!

    Tessa - 26 jan 2021

    Ik ben zo’n nieuwe partner. Ik ben van mening dat je überhaupt heel heel terughoudend moet zijn met het posten van foto’s van kinderen op sociale media. We hebben het er hier nooit over gehad, maar ik post gewoon nooit foto’s van mijn stiefkinderen.

    Tess - 28 jan 2021

    Maar een tante die je 2x per jaar ziet of de moeder van een vriendje/vriendinnetje van je kind mag wel foto's waar je kind op staat delen, of vind je dat ook niet tof? Goed bij jezelf nagaan wat het probleem precies is. Waarschijnlijk vind je het lastig op die manier geconfronteerd te worden met hoe het is en dat is begrijpelijk. Een stiefouder die een foto plaatst met/van haar stiefkind(eren) is trots en houdt van ze. Ergens kan je proberen dat te koesteren en blij te zijn voor je kind dat het gewaardeerd wordt door een 3e persoon, naast papa en mama. De gehele andere kant zou namelijk zijn dat die persoon het stiefkind negeert en liever niet in zijn/haar leven heeft.

    Mar - 24 dec 2021

    Ja precies!!

Eline - 29 jan 2021

Ik vind het sowieso geen goed idee om foto's van kinderen, stief of niet, op je eigen social media te zetten. Wat vinden die kinderen daar over tien jaar van? Ook al vinden ze dat nu goed, in hoeverre hebben ze overzicht wat voor impact het kan hebben? Dit zijn bij uitstek dingen waar volwassenen verstandig in zouden moeten zijn, en ze in bescherming zouden moeten nemen. Waarom is het zo belangrijk om op je eigen social media met foto's van anderen te pronken? Wat is erop tegen om die kanalen louter voor jezelf te gebruiken?

M - 24 dec 2021

Hier ook een nieuwe partner van ex die het wel gepast vindt om profiel foto’s van haar en mijn vierjarig zoontje te plaatsen. Het grappige is dat zij dat vooral doet wanneer ik problemen met mijn ex heb…

    Lysanne - 23 okt 2022

    Onze dochter mocht nooit ergens op social media komen. En prompt mijn ex heeft een nieuwe vriendin. Wie deelt foto’s? Zijn schoonmoeder…. Ik ben hier niet blij mee. Heb haar al een verzoek gedaan foto’s te verwijderen maar gaat dit niet doen.

Iwan - 24 mrt 2024

Regels gemaakt en getekend mediator. Opeens kunnen sommigen engelse taal beheersen echter dit npoit zo was. Posten van engelse teksten , met betrekking tot , natuurlijk hier over rbegint heeft het geen betekenis of slaat het niet op' diegene ' . Na mediator heb ik geen nkele foto van mn dochter op de socials geplaatst. Andere partijen wel . Aangezien ik op fb het wel zie en whatsapp status updates .. Ben geen lid van verdere online gedoe , bijvoorbeeld snapchat be real etc etc. Echter word mn dochter vast ook daar geplaatst.. wat moet ik nog doen dan ? Via whatsapp vast en zeker naar heel veel mensen ook , zul je nooit vat op krijgen.. Nou daar sta je als vader zijnde machteloos dan ?? Totale misbruik!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = vierentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.