Menu

Hoe krijg je een mooie samenwerking met school tijdens de scheiding?

Hoe krijg je een mooie samenwerking met school tijdens de scheiding?

Volgende week beginnen hier bij ons de scholen weer. Ouders die deze zomer definitief hebben besloten om uit elkaar te gaan doen er goed aan om de school van jullie kind (eren) hierover te informeren. 

Alles komt op je af

Dat lijkt misschien logisch maar wat ik merk is dat ouders die in het begin zitten van hun scheiding en zelf nog niet zo goed weten hoe het allemaal gaat lopen, het vaak pas bespreken met de school van hun kind zodra er voor hun zelf meer duidelijkheid is. 

Dit is ook mijn eigen ervaring, ruim 14 jaar geleden heb ik de school van mijn kinderen pas geïnformeerd over de scheiding nadat ik de sleutel had van mijn nieuwe huis, terwijl er natuurlijk allang van alles speelde thuis. Op het moment dat ik dit deelde met de juf van mijn oudste, kreeg ik te horen dat hij de laatste tijd sneller huilde en boos werd. Deze informatie had ik natuurlijk eerder willen hebben en dat had juf ook zeker eerder bij me aangekaart als ze op de hoogte was geweest van onze thuissituatie. 

Het is dus heel belangrijk om ook nu al, in deze fase waarin veel zaken nog onduidelijk zijn, school te informeren over jullie breuk. De leerkracht kan hierdoor beter en makkelijker afwijkend gedrag en veranderingen signaleren bij jullie kind en dit aan jullie terugkoppelen. 

Wat moet je bespreken?

Maak samen met de andere ouder een afspraak op de school van jullie kind en bespreek de volgende zaken:

  • Zorg er allereerst voor dat alle gegevens van jullie beide kloppend zijn bij de administratie van school. Telefoonnummers van jullie beide, adres(sen) van jullie beide en juiste telefoonnummers en namen van familie of vrienden die back up kunnen staan voor jullie in nood. Zo voorkom je misverstanden. 
  • Geef aan hoe het gezag is geregeld. Is er sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag of heeft alleen 1 van jullie beide gezag? Voor school is dit belangrijk om te weten in verband met de informatievoorziening. 
  • Hoe is de woonsituatie nu? Het kan zijn dat jullie voorlopig in één huis blijven wonen of dat 1 van jullie al (tijdelijk) elders woont? Wat de situatie ook is, geef deze informatie door aan school en spreek af dat jullie bij wijzigingen van de woonsituatie school hierover informeren. 
  • Wanneer de omgangregeling al bekend is dan is het handig om deze op papier te zetten en aan de leerkracht te geven. Vermeldt hierin ook op welke dagen er bijvoorbeeld een oppas is die jullie kind brengt en/of haalt.  Zo weet juf of meester wanneer jullie kind bij vader verblijft en wanneer hij of zij bij moeder is en door wie jullie kind wordt opgehaald.  
  • Hoe willen jullie dat de informatievoorziening verloopt? Naar beide ouders of willen jullie liever 1 contact ouder die alle informatie doorgeeft aan de andere ouder? Dit is iets wat jullie als ouders ook met elkaar moeten bespreken, zodat het voor school duidelijk is naar wie er gemaild en of gebeld kan worden. Sommige zaken zullen vanuit school automatisch naar beide ouders gaan, maar klassikale activiteiten of mededelingen verlopen vaak via 1 ouder. 
  • Komen jullie samen naar de oudergesprekken of moet school jullie hier apart voor uitnodigen? Ervaring leert dat niet alle scholen automatisch beide ouders uitnodigen voor het oudergesprek. Er wordt bijvoorbeeld een briefje meegegeven aan het kind en de ouder, waarbij het kind op dat moment verblijft, ontvangt dit briefje. Het is dus handig om af te spreken dat jullie graag beide worden uitgenodigd voor een oudergesprek en daarbij ook aangeven of jullie dit gesprek gezamenlijk willen of apart van elkaar. 
  • Bespreek met de leerkracht dat hij/zij contact met jullie opneemt zodra jullie kind ander gedrag vertoont of wanneer de schoolprestaties minder worden. Wanneer jullie kind vaker verdrietig is of sneller boos wordt of juist teruggetrokken is. Op deze manier kunnen jullie samen met school jullie kind de juiste begeleiding geven en eventueel hulp inroepen van een professional. 
  • De meeste scholen hebben een echtscheidingsprotocol, vraag hier eens naar. Hierin staat vastgelegd hoe de school van jullie kind omgaat met gescheiden ouders van leerlingen. 

Samenwerking met school tijdens je scheiding

Met bovenstaande bespreekpunten voorkom je misverstanden en is school goed geïnformeerd over jullie situatie. Dat is niet alleen prettig voor jullie als ouders maar ook heel belangrijk voor jullie kind. Het is voor jullie kind heel fijn als juf of meester op de hoogte is van de scheiding. Hierdoor kan school een veilige plek zijn waar jullie kind zijn of haar verhaal aan de leerkracht kwijt kan. De leerkracht kan op zijn/haar beurt ook een positieve bijdrage leveren door te luisteren, begrip te tonen, wat extra aandacht te geven en zo nu en dan eens te checken hoe het met hem of haar gaat. 

Zo ontstaat er een mooie samenwerking tussen ouders en school in het belang van het kind! 

Kun je zelf wel wat hulp gebruiken bij jullie scheiding of heb je vragen over het begeleiden van jullie kind(eren). Laten we dan vrijblijvend eens met elkaar afspreken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie hoor je van mij wat ik voor jou kan betekenen.

Tot snel,

Mendi 

Succesvol Scheidingscoach & Mediator 

www.mendidebruijn.nl

06 -12439957

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.