Menu

Hoe kun je je echtscheiding regelen?

scheiding regelen

Advies bij scheiden

Nu u besloten hebt te gaan scheiden, wilt u dit zo goed mogelijk gaan regelen. In Nederland kunt u op verschillende manieren scheiden. Hieronder vindt u een overzicht van hoe u uw echtscheiding kunt regelen. 

Echtscheiding regelen via echtscheidingsadvocaat

Als u en uw ex-partner geen contact meer hebben en alles voor de scheiding moet nog geregeld worden, kunt u scheiden met behulp van een echtscheidingsadvocaat. Een gezamenlijke advocaat is bij slecht contact geen optie en moet u beiden een advocaat in de arm nemen. Samen met uw advocaat gaat u aan de slag afspraken te maken. Er zal overleg gepleegd worden tussen beide partijen. Dit kan zijn uzelf en uw aanstaande ex met de advocaten erbij of enkel contact tussen de advocaten. Het hangt volledig van u en uw aanstaande ex af hoe lang het duurt voordat jullie afspraken gemaakt hebben omtrent de echtscheiding. De afspraken worden vervolgens vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en kan daarna worden ingediend door de advoca(a)t(en) bij de rechtbank.

wisselmoment

Echtscheiding regelen via bemiddeling

Wanneer u en uw aanstaande ex een vechtscheiding in de rechtbank willen voorkomen en toch bepaalde conflicten hebben rondom de scheiding die jullie niet samen kunnen oplossen, dan is bemiddeling wellicht een optie. Voorwaarde is dat u beiden bereid moet zijn afspraken te maken met elkaar. De bemiddelaar is neutraal en onpartijdig en richt zich op zowel het proces als de inhoud. Voordat er (afzonderlijke) gesprekken plaatsvinden zal de bemiddelaar uw dossier bestuderen en informatie inwinnen over de gehele situatie.

De bemiddelaar zorgt ervoor dat u beiden uw verhaal kan doen, uw wensen kan uitspreken en zal zorgen dat beide partijen aandacht hebben voor beiden kanten van het verhaal. Met een aantal gesprekken worden de conflicten blootgelegd, moet u beiden oplossingen aandragen en tot slot moet u beiden een oplossing kiezen die voor u werkbaar zijn. Deze oplossingen worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Het voordeel van bemiddeling is dat u geen strijd voert bij de rechter. Dit duurt langer en kost veel meer geld. Door de bemiddeling kan de rechter de scheiding veel sneller uitspreken.

Echtscheiding regelen via mediation

Mediation is een vorm van bemiddeling, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. De mediator richt zich, in tegenstelling tot een bemiddelaar, alleen op het proces en niet op de inhoud. De mediator faciliteert de gezamenlijke gesprekken tussen u en uw aanstaande ex. Hij/zij zal zich altijd onpartijdig opstellen en zijn/haar persoonlijke mening over de inhoud nooit ventileren. Een mediator gaat uit van het zelf oplossend vermogen van beide partijen. Hij/zij kan wel advies geven over hoe u in het proces zit en zo nodig tips geven hoe u sneller tot een oplossing kunt komen. Het uitgangspunt is samen met de mediator het onderzoeken van elkaars wederzijdse belangen en zo tot een oplossing te komen. 

Echtscheiding digitaal regelen

Zelf online uw scheiding regelen is op dit moment de meest snelle en goedkope manier van scheiden in Nederland. We kunnen wel stellen dat deze manier van scheiden een enorme trend aan het worden is. Niets is namelijk zo makkelijk als zelf samen alle afspraken maken en dit vastleggen. Bij Judex helpen wij u met de juiste documenten en begeleiden wij u door het gehele proces. De zaken worden zo efficiënt mogelijk afgewikkeld. Een voorwaarde voor een digitale scheiding is dat u in goed overleg uit elkaar gaat en goed met elkaar kunt communiceren om de afspraken te kunnen maken die nodig zijn.

Iedere manier van scheiden heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat die precies voor u zijn, hangt volledig van uw situatie af en afhankelijk daarvan kunt u zelf bepalen welke manier van scheiden het beste bij u past. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.