Menu

Internationale echtscheiding en de verdeling van goederen

internationale echtscheiding

Internationale echtscheiding: hoe zit het met de verdeling van je goederen?

Als je gaat scheiden en jij en je partner wonen in Nederland, dan kun je bij de Nederlandse rechtbank een echtscheidingsprocedure starten. Hebben jij of je partner een andere nationaliteit of heb je tijdens jullie huwelijk in het buitenland gewoond? Dan zal de Nederlandse rechter moeten vaststellen of het Nederlandse recht wel van toepassing is op jullie situatie.

Gemeenschap van goederen?

Met name voor de vraag hoe jullie goederen verdeeld moeten worden, kan dit een groot verschil maken. Nederland kent als één van de weinige landen ter wereld een gemeenschap van goederen. Als je vóór 1 januari 2018 in Nederland bent getrouwd en je geen huwelijkse voorwaarden hebt gesloten waarin je een andere afspraak hebt gemaakt, geldt dat ieder van jullie recht heeft op de helft van jullie goederen, maar ook dat je de helft van ieders schulden moet dragen.

In veel andere landen hoeven echtgenoten goederen helemaal niet te delen (koude uitsluiting) of alleen die goederen die zij tijdens hun huwelijk hebben verkregen met uitzondering van een schenking of erfenis.

Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978

De rechter zal het toepasselijke recht vaststellen aan de hand van het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978, als je na 1 september 1992 bent getrouwd. Welk recht van toepassing is, hangt af van je omstandigheden. Als je geen huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt, kan onder meer van belang zijn wanneer en waar je bent getrouwd, welke nationaliteit(en) jullie hebben, waar jullie zijn gaan wonen nadat jullie trouwden en of tijdens jullie huwelijk bent verhuisd naar een ander land. Op grond van het Verdrag kan het zelfs zo zijn dat zowel het Nederlandse recht als het recht van een ander land van toepassing is.

Een voorbeeld

Dit was bijvoorbeeld het geval in een uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 3 maart 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:1812). Partijen waren op 24 augustus 1993 in Marokko getrouwd. De man woonde op dat moment in Nederland, terwijl de vrouw nog in Marokko verbleef. Beide partijen hadden de Marokkaanse nationaliteit. De vrouw kwam pas 2 jaar later, op 9 september 1995, bij de man in Nederland wonen.

De rechter stelde op basis van het Verdrag vast dat van de datum waarop partijen waren getrouwd tot het moment dat de vrouw zich in Nederland vestigde Marokkaans recht van toepassing was op hun huwelijkse vermogen. Partijen woonden in die periode nadat zij waren getrouwd namelijk niet in hetzelfde land. Vanaf het moment dat de vrouw ook in Nederland kwam wonen, op 9 september 1995, was Nederlands recht pas van toepassing. Omdat Marokko geen gemeenschap van goederen kent, hoefden partijen alleen de goederen die zij na 9 september 1995 hadden verworven te verdelen.

Conclusie

Toepassing van het Verdrag is ingewikkeld. Als jullie een andere nationaliteit hebben of je tijdens je huwelijk in een ander land hebt gewoond, doe je er daarom goed aan om advies in te winnen over je situatie.

Voor vragen kun je contact opnemen met Irene Lansen, ScheerSanders Advocaten.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.