Menu

Is geluk anders na de scheiding? Patrick blogt

2 reacties
Geluk anders na scheiding?

Wat is geluk?

Al enige tijd vraag ik me gezond af wat geluk is, hoe het werkt, en wanneer je kunt zeggen dat je gelukkig bent en geluk ervaart. In de praktijk heb ik ervaren dat hier verschillende maatstaven voor zijn. Geluk ook individueel is, en voor iedereen anders is.

Mijn levensmotto is altijd geweest: “Ik wil gelukkig zijn, en niet tevreden. Ik wil op 80-jarige leeftijd terugkijken op mijn leven en kunnen zeggen dat ik geleefd heb, en ultiem geluk heb gekend”.

Geluk is echter een nader te definiëren begrip. Een fascinerend begrip wat me veel bezig hield en nog steeds houdt. Wat maakt mij nu gelukkig? Waar haal ik geluk uit? Ben ik nu gelukkig?

Het basisgeluk werd weggeveegd

Na de scheiding met mevrouw werd ik enorm teruggeworpen op mezelf. Het basisgeluk wat ik kende werd onder mijn voeten weggeveegd. Ik verhuisde snel, en waren er avonden dat de blondines ineens niet meer bij me waren, en ik alleen was. Het liet me stilstaan wie ik ook weer was en waar ik vandaan kwam. De conclusie was dat ik me grotendeels kwijt was geraakt. Ik geheel niet meer wist wie Patrick ook weer was, en waar Patrick gelukkig van werd. De eerste weken sliep ik veel als ik alleen was, en kwamen de muren op me af. Had absoluut geen zin om na te denken, mensen op te zoeken en helemaal niet waar ik naartoe wilde en wie ik wilde zijn. Maar een scheiding dwingt je ook af om hier juist wel over na te denken, of je nu wilt of niet. Ik zat in een diep dal, en wist voor een langere tijd niet goed hoe ik hier uit kon klimmen.

Scheiding dwingt tot nadenken

Anderhalf jaar later kan ik oprecht zeggen dat er een vernieuwde versie van Patrick is ontstaan. Patrick Patrick 2.0 is opgestaan. Nieuw geluk heb leren kennen en gevormd. Een ander soort geluk als dat ik had toen ik nog in een relatie was. Maar gelukkiger dan ooit.

Wat maakt mij nu gelukkig?

Wat maakt mij nu gelukkig? Ik ben gaan bloggen, ben bij een enorm groot landelijk popkoor gegaan waar ik enorm veel energie uit haal, heb een nieuw huis gekocht voor de blondines en mezelf, enorm veel nieuwe leuke contactengemaakt en een uniek concept bedacht wat landelijk succesvol aan het worden is, en een moment van geluk ook anderen mag laten ervaren. Ik haal ook veel geluk uit het kleine. Ben niet materialistisch, heb geen grote auto nodig. Een goed glas wijn, een avondje pokeren met vrienden, een zonnige dag, een dansfestival, zand tussen mijn voeten. Daar haal ik enorm veel geluk uit.

Het mooiste van alles is, dat ik meer dan ooit van tevoren voel en weet dat de blondines mijn alles zijn, en ik deze liefde ook op een vanzelfsprekende wijze terug ontvang. We zijn samen gelukkig, en het geluk zit diep. Dat is onze basis. Ik weet dat ik zonder een relatie ook enorm gelukkig kan zijn, en dat een nieuwe relatie echt een meerwaarde dient de bieden op mijn bestaande geluk. Ik kan ook zonder, waar ik voorheen dacht een relatie nodig te hebben om gelukkig te zijn. Ik voel me zeker, extravert, gewaardeerd en fijn met mijn leven.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet iemand leuks zou willen tegenkomen, ik ben er klaar voor. Maar ik zoek niet meer. Ik kom liever tegen.

Ook de band met mevrouw is voor een groot deel opnieuw opgebouwd, en ruziën we niet meer. We weten beiden dat we nooit meer bij elkaar zullen komen, maar de band is absoluut goed. We blijven regelmatig bij elkaar eten en drinken koffie als de blondines worden gebracht. Ik mag ze regelmatig bij mevrouw in hun bedjes leggen, en merk dat de blondines hier ook enorm baat bij hebben. We bieden beide rust, regelmaat en stabiliteit, en het is prachtig om te zien hoe de blondines zich ontwikkelen tot echte meisjes, en wij bij mogen dragen in hun geluk.

Ik ben gelukkig. Heerlijk om dat oprecht te kunnen zeggen!

 

REACTIES

Antoinette - 20 jun 2016

Wat een fijne blog om te lezen! Je hebt echt een ontwikkeling doorgemaakt, da's duidelijk. Een scheiding is altijd heftig, maar het is helder dat het jou ook nieuwe inzichten heeft gegeven. Mooi dat je zo'n goede verstandhouding met je ex hebt opgebouwd nu, daar mogen jullie beiden trots op zijn. (ik heb het ook met mijn ex gelukkig, wij kunnen samen met onze zoon van 14 ook nog naar de bios voor een superheldenfilm :-) ) Als je het belang van de kids voorop stelt, kan zelfs dat 'maatjesgevoel' weer terugkomen (in mijn geval dan) en dat is zó fijn!

Nick - 25 jun 2016

Inspirerend blog Patrick! Geluk is inderdaad voor iedereen anders. De een wordt gelukkig van materialistische zaken en de ander kan al gelukkig zijn door het horen van de vogeltjes in de tuin 's ochtends. Het is een emotie en een ieder ervaart emotie op haar eigen manier. Scheiden dwingt je inderdaad tot nadenken. Al het vertrouwde en bekende is ineens weg en je moet jezelf weer helemaal opnieuw gaan ontdekken. Aan de ene kant kan dit beangstigend zijn omdat je ook de negatieve kanten aan jezelf ontdekt maar het kan je ook een oppepper geven als je de positieve kanten van jezelf ontdekt. Uiteindelijk komt iedereen er sterker uit, denk ik, omdat je inderdaad leert om weer oprecht van jezelf te houden en hebt geleerd dat een partner geen invulling is van je leven maar een aanvulling is op je leven. En dat is een groot verschil.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × = vierenvijftig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.