Menu

Kan de achternaam van een kind veranderd worden?

3 reacties
veranderen achternaam bij scheiding

… na een scheiding?

Het komt zeer regelmatig voor dat een ouder of ouders de achternaam van hun kind veranderd willen hebben na een scheiding. Dit is echter géén eenvoudige stap. Om de achternaam van de kinderen te wijzigen zul je de gang naar de rechter moeten maken. Deze rechter zal echter niet zomaar instemmen met een (soms tijdelijke) naamswijziging.   

De regels met betrekking tot de toewijzing van een achternaam

Ouders hebben eenmalig de keuze welke achternaam hun kind zal dragen. Hierbij kan er gekozen worden tussen de achternaam van de vader en de achternaam van de moeder. Er moet echt gekozen worden, een combinatie tussen de achternamen behoort niet tot de mogelijkheden. Eventuele volgende kinderen zullen automatisch dezelfde achternaam krijgen.

In de meeste situaties krijgt een kind de achternaam van de vader. Slechts enkele keren wordt ervoor gekozen om de achternaam van de moeder te gebruiken. Dit kan echter wel een gewenste situatie zijn als er besloten wordt om te scheiden en de zorg van het kind of de kinderen wordt toevertrouwd aan de moeder. Daarnaast kan dit verzoek worden gedaan als een minderjarig kind tot een gezin behoort waarvan de andere kinderen een andere achternaam hebben of als het kind verschillende nationaliteiten heeft.

Achternaam van een kind wijzigen na een scheiding?

Er bestaat een mogelijkheid om de achternaam van een kind te wijzigen na een scheiding. Hiervoor zal een persoon met een ouderlijk gezag een aanvraag moeten doen bij de rechter en moet de andere ouder hier in de meeste situaties toestemming voor geven. 

Alleen al deze aanvraag kost enkele honderden euro’s, ongeacht de uitspraak. De rechter zal daarbij ook heel terughoudend zijn in de toewijzing van het verzoek en slechts in enkele situaties een positieve uitspraak doen. Dit komt doordat een verandering van een naam als een zeer ingrijpende keuze wordt gezien en een direct effect heeft op de identiteit van het kind. Het is zelfs niet mogelijk om de naam van een kind dat jonger is dan 12 jaar te wijzigen omdat hele jonge kinderen als te kwetsbaar worden gezien. 

Bij de beoordeling van het verzoek staat het belang van het kind voorop. Hierbij wordt er uiteraard gekeken naar factoren zoals het feit of het kind op de hoogte is van diens afkomst, de gezinssituatie, de rol van de ouders en of het kind in het dagelijks verkeer de gevraagde naam al gebruikt en hoe lang dit het geval is. 

Kinderen beslissen zelf mee over een eventuele wijziging van de achternaam

Het unieke van deze uitspraak van de rechter is dat kinderen zelf meebeslissen over een eventuele wijziging van de achternaam. Ook dit is een reden dat dit verzoek pas kan worden ingediend als het kind 12 jaar of ouder is.

Daarnaast heeft het kind zelf eenmalig het recht om de keuze voor deze ingrijpende wijziging terug te draaien. Als het kind de achttienjarige leeftijd heeft bereikt, kan er gekozen worden om de oude achternaam weer te gebruiken. In dit geval heeft het kind zelf dus altijd het laatste woord bij de keuze voor een eventuele verandering van de achternaam na een scheiding.

Judex



REACTIES

Lieke - 19 dec 2019

En als je kinderen al volwassen zijn? Kunnen ze dan hun achternaam nog wijzigen?

Jess - 19 dec 2019

https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/wijziging-achternaam

tjits - 19 dec 2019

Mijn oudste is erkent door mijn, inmiddels ex man, en krijg bij de erkenning de achternasm van mijn ex, daarvoor had ze mijn achternaam ( moeder). Ze gebruikt sinds de scheiding in 2016 mijn achternaam, ze woont volledig bij mij. Mijn ex, haar juridische vader wil wel tekenen voor haar naamswijziging van zijn achternaam weer naar mijn achternaam. Helaas wil hij niet meebetalen aan dit proces.. Wat is nu wijsheid? Ze wordt eind december ook 18.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.