Menu

Scheiden en de belastingaangifte

Belastingaangifte na de scheiding

Ah, de belastingaangifte. Het jaarlijkse moment waarop je jezelf vertwijfeld afvraagt wat er niet klopt aan de leuze van de belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. 

Belastingaangifte na de scheiding

Je zou denken dat na al die jaren van samenwonen en samen aangifte doen, het invullen van de belastingaangifte een fluitje van een cent zou zijn. Maar nu moet je plotseling rekening houden met zaken zoals alimentatie en de verdeling van bezittingen en schulden. En laten we eerlijk zijn, als je als stel niet eens samen een IKEA-kast in elkaar kon zetten, hoe ga je dan ooit die belastingaangifte fatsoenlijk invullen?

Fouten

Onderzoek wijst uit dat minstens de helft van de aangiftes van gescheiden stellen ernstige fouten bevatten. Zelfs als deze zijn ingevuld door boekhouders, accountants of belastingadviseurs.

Het lijkt wel alsof de belastingdienst heeft bedacht dat het nog niet ingewikkeld genoeg is om je relatie te beëindigen, dus waarom niet nog een extra laagje erbovenop gooien met ingewikkelde belastingregels?

Als je een goede financieel deskundige scheidingsmediator hebt gehad dan bevat je convenant een paragraaf met aanwijzingen voor het invullen van de belastingaangifte. Als je niet dit geluk hebt gehad houd dan rekening met de volgende 5 valkuilen. 

De 5 valkuilen van belastingaangifte na de scheiding

  • Vergeten van inkomsten

Een van de grootste valkuilen bij het indienen van belastingaangiften na een scheiding is het vergeten van inkomsten zoals de partneralimentatie. Als er daadwerkelijk betaald wordt onder die noemer dan is het makkelijk. Maar wat als er nog een tijdje gewoond wordt in een huis dat ook nog van de ander is? Dan wordt een deel van het eigenwoningforfait gezien als partneralimentatie. Tenzij er een vergoeding wordt betaald voor het woongenot. 

  • De juiste aftrekposten

Het is ook belangrijk om alle aftrekposten correct te vermelden zoals hypotheekrente, zorgkosten en kinderopvangkosten. Daarbij is de hypotheekrente een lastig ding. Hypotheekrente is alleen aftrekbaar over het (deel van het) huis dat je eigen woning is. Ben je samen eigenaar dan kan jij maar de helft aftrekken, terwijl je misschien wel de totale kosten voor je rekening hebt genomen. Ook moet je nog wel in de woning wonen. Hier is dan wel weer een overgangsregeling voor in de vorm van een verhuis- en/of scheidingsregeling.

  • Fiscaal partnerschap

Een andere valkuil is het foutief invullen van het fiscaal partnerschap. Als je in de loop van het jaar bent gescheiden, ben je fiscaal partner tot de datum van de scheiding. Het is belangrijk om de juiste data te vermelden om problemen te voorkomen. Daarbij is het wel mogelijk om elkaar voor het hele jaar als fiscaal partners aan te wijzen voor het vrij toerekenen van bepaalde aftrekposten om zo’n optimaal mogelijk fiscaal resultaat te behalen. 

  • Verdeling van bezittingen en schulden

Wat ook best lastig kan zijn is een juiste opgave van bezittingen en schulden omdat hetgeen je in het begin van het jaar nog gezamenlijk bezat in de loop van het jaar verdeeld is tussen jou en je ex-partner. Als je een onjuiste opgave doet, kan dit leiden tot problemen met de Belastingdienst. 

  • Toeslagen

Tot slot kunnen de toeslagen behoorlijk wat hoofdbrekens met zich meebrengen. Wie had wanneer recht op welke toeslag. Het is soms een heel gepuzzel om dit correct in te vullen. En de belastingdienst is onverbiddelijk. We kennen allemaal de gevolgen van de toeslagenaffaire.

Als je door de bomen het belastingbos niet meer ziet, onthoud dan dat je niet de enige bent. En laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon makkelijker om het aan de professionals over te laten. Een in scheidingen gespecialiseerde belastingadviseur kan je helpen bij het invullen van de belastingaangifte en kan ervoor zorgen dat je niet de mist in gaat. Maar dan moet je wel bereid zijn om nu uit te geven wat je uitgespaard hebt ten tijde van je scheiding door niet met een financieel deskundige scheidingsmediator in zee te gaan.

Renata Vermeulen

Lees ook de andere blogs over belastingaangifte.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.