Als kindercoach krijg ik regelmatig de vraag van ouders of ik hun kind wil begeleiden bij het verwerken van verdriet rondom een scheiding. Uiteraard ben ik zeer dankbaar dat ouders de noodzaak inzien om kinderen de ruimte te geven een dergelijk verlies te verwerken. Want ook bij een scheiding is er sprake van ‘verlies’. De vertrouwde omgeving waarin je kind zich tot dusver begaf, is plotseling verdwenen.
Onafhankelijk persoon
Na een scheiding leven er veel gevoelens en gedachtes bij kinderen. De loyaliteit van een kind ten aanzien van beide ouders is van nature zo groot, dat het haast onmogelijk is dat een kind zich vlekkeloos door een scheiding heenslaat. Daarom is het voor kinderen vaak makkelijker om met een onafhankelijk iemandals een kindercoach te mogen en kunnen praten.
Spelenderwijs
Met behulp van het spel “Het dak eraf!” laat ik kinderen inzien dat ze te allen tijde zichzelf mogen blijven binnen (ineens) 2 verschillende leefwerelden. Misschien is er sprake van een andere partner, misschien is er sprake van een samengesteld gezin, maar zelfs buiten dit alles verandert er erg veel voor je kind.
Verschillende huisjes
Door middel van kaartjes met positieve en negatieve uitspraken mag het kind iedere uitspraak bij de desbetreffende huisjes plaatsen. Er is een ‘mama-huis’ een ‘papa-huis’ en een ‘kind-huis’. Bij het laatste huisje kan het kind de voor hem of haar ideale situatie kenbaar maken. Omdat we situaties bespreekbaar maken, krijgt je kind een beter en duidelijker overzicht. Er volgt daarna vaak een soort van berusting.
Waakzaam
Kinderen zijn zeer sterke wezentjes. Ze kunnen bijzonder veel incasseren en passen zich vaak spelenderwijs aan. Eerlijkheid speelt daarbij echter wel een zeer belangrijke rol. Een kind voelt feilloos aan wanneer de verbale en non-verbale communicatie van hun ouders niet overeenkomen. Een verdrietig uitziende ouder die zegt dat het allemaal goed gaat, daarvan raakt een kind in de war. Daarom geef ik als kindercoach ouders altijd het advies om op een verantwoorde en eerlijke wijze met hun emoties om te gaan. Hierdoor blijft iedereen beter in zijn of haar eigen kracht staan en ziet je kind dat je ook verdrietig of boos mag zijn. Want laten we eerlijk zijn: ‘een ouder is ook maar een mens’.
REAGEER OP DEZE BLOG