Menu

Laat het oordeel over de ander los bij je scheiding!

Laat het oordeel los

Waarom het loslaten van oordelen tijdens een scheiding vrijer maakt.

We oordelen er wat op los in Nederland. Kijk maar eens op social media. Iemand post iets en de reacties van voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Soms ook in niet mis te verstane bewoordingen. Ik kan daar persoonlijk echt naar van worden, blijkbaar hebben we het nodig om ons eigen ongenoegen over anderen uit te storten.

Oordelen

Ook over scheiden zijn veel oordelen. Rondom mijn eigen scheiding kon ik het niet aanhoren als iemand zei dat mensen tegenwoordig zomaar gaan scheiden. Deze opmerking hakte er bij mij altijd diep in. Voor het besluit om te gaan scheiden, was er namelijk al het nodige gepasseerd en ook het verwerken van de scheiding was niet mals. Een zware taak waar je niet zomaar voor kiest.

Als iemand bij mij in coaching komt, dan gaat het in het eerste gesprek vaak alleen maar over de ander. Blijkbaar is het in de eerste periode van een scheiding bijna nodig om de ander hard te veroordelen, dit om zelf overeind te blijven. Er is natuurlijk ook vaak veel gebeurd, en je voelt je diep gekwetst. En om dan al je eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien is moeilijk. Welke onzekerheid over jezelf of onvrede met de situatie zitten hieronder? De harde emoties voeren nog de boventoon. Gevoelens van wraak willen nemen en de ander stuk willen maken zijn niet ondenkbaar. Volgens mij allemaal nodig ter bescherming van jezelf, om simpelweg overeind te blijven.

Veroordelen

De ander blijven veroordelen maakt je eigen leven er echter niet leuker op. Je doet jezelf hiermee tekort. Een mening vormen over de ander kan je helpen om te duiden waarom de relatie voor jou niet goed was. Gun jezelf je eigen levenspad met je eigen levenslessen. Maar gun de ander ook zijn of haar eigen reis hierin. Stop met het willen veranderen van de ander, of de erkenning te willen krijgen van de ander. De ander reageert ook vanuit zijn eigen overlevingsstrategie, het is wat het is.

Stop hiermee

Stop met het veroordelen van de scheiding. Mensen geven het vaak de gebeurtenis op de kop. Maar het is nooit de gebeurtenis zelf, maar hoe jij reageert op de gebeurtenis wat maakt hoe je hier mee omgaat.

Stop met het veroordelen van jezelf. Vaak heb je ook een hard oordeel over jezelf. Voelt het allemaal als falen. En had je dit de kinderen niet aan willen doen.

Loslaten

Het loslaten van het oordeel over de ander, de scheiding en over jezelf maakt een stuk vrijer. Is dit eenvoudig? Nee, zeker niet. Is het te leren? Ja, zeker wel! Stap voor stap eerst door de harde emoties, zoals boosheid heen te durven kijken naar de zachte emoties die eronder zitten. Zoals bijvoorbeeld: eenzaamheid, verdriet, afgewezen voelen. Vaak raken deze zachte emoties aan oude pijn, door dingen die je eerder in je leven hebt meegemaakt.

Zachte emoties

Om de scheiding echt te verwerken is het nodig om door je harde emoties heen naar je zachte emoties te gaan. Dit levert je echte winst op!

Er zijn veel verschillende hulpverleners die je kunnen helpen bij een scheiding. Kijk goed op welk terrein je hulp nodig hebt. En zoek een hulpverlener waar je een goed gevoel bij hebt. Volg hierin je hart, want dat klopt!

Ria Vos

www.vos-coaching.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

www.succesvolscheidennederland.nl

Succesvol Scheiden Nederland

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 8 =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.