Menu

Laat het oordeel over de ander los bij je scheiding!

Laat het oordeel los

Waarom het loslaten van oordelen tijdens een scheiding vrijer maakt.

We oordelen er wat op los in Nederland. Kijk maar eens op social media. Iemand post iets en de reacties van voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Soms ook in niet mis te verstane bewoordingen. Ik kan daar persoonlijk echt naar van worden, blijkbaar hebben we het nodig om ons eigen ongenoegen over anderen uit te storten.

Oordelen

Ook over scheiden zijn veel oordelen. Rondom mijn eigen scheiding kon ik het niet aanhoren als iemand zei dat mensen tegenwoordig zomaar gaan scheiden. Deze opmerking hakte er bij mij altijd diep in. Voor het besluit om te gaan scheiden, was er namelijk al het nodige gepasseerd en ook het verwerken van de scheiding was niet mals. Een zware taak waar je niet zomaar voor kiest.

Als iemand bij mij in coaching komt, dan gaat het in het eerste gesprek vaak alleen maar over de ander. Blijkbaar is het in de eerste periode van een scheiding bijna nodig om de ander hard te veroordelen, dit om zelf overeind te blijven. Er is natuurlijk ook vaak veel gebeurd, en je voelt je diep gekwetst. En om dan al je eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien is moeilijk. Welke onzekerheid over jezelf of onvrede met de situatie zitten hieronder? De harde emoties voeren nog de boventoon. Gevoelens van wraak willen nemen en de ander stuk willen maken zijn niet ondenkbaar. Volgens mij allemaal nodig ter bescherming van jezelf, om simpelweg overeind te blijven.

Veroordelen

De ander blijven veroordelen maakt je eigen leven er echter niet leuker op. Je doet jezelf hiermee tekort. Een mening vormen over de ander kan je helpen om te duiden waarom de relatie voor jou niet goed was. Gun jezelf je eigen levenspad met je eigen levenslessen. Maar gun de ander ook zijn of haar eigen reis hierin. Stop met het willen veranderen van de ander, of de erkenning te willen krijgen van de ander. De ander reageert ook vanuit zijn eigen overlevingsstrategie, het is wat het is.

Stop hiermee

Stop met het veroordelen van de scheiding. Mensen geven het vaak de gebeurtenis op de kop. Maar het is nooit de gebeurtenis zelf, maar hoe jij reageert op de gebeurtenis wat maakt hoe je hier mee omgaat.

Stop met het veroordelen van jezelf. Vaak heb je ook een hard oordeel over jezelf. Voelt het allemaal als falen. En had je dit de kinderen niet aan willen doen.

Loslaten

Het loslaten van het oordeel over de ander, de scheiding en over jezelf maakt een stuk vrijer. Is dit eenvoudig? Nee, zeker niet. Is het te leren? Ja, zeker wel! Stap voor stap eerst door de harde emoties, zoals boosheid heen te durven kijken naar de zachte emoties die eronder zitten. Zoals bijvoorbeeld: eenzaamheid, verdriet, afgewezen voelen. Vaak raken deze zachte emoties aan oude pijn, door dingen die je eerder in je leven hebt meegemaakt.

Zachte emoties

Om de scheiding echt te verwerken is het nodig om door je harde emoties heen naar je zachte emoties te gaan. Dit levert je echte winst op!

Er zijn veel verschillende hulpverleners die je kunnen helpen bij een scheiding. Kijk goed op welk terrein je hulp nodig hebt. En zoek een hulpverlener waar je een goed gevoel bij hebt. Volg hierin je hart, want dat klopt!

Ria Vos

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

www.succesvolscheidennederland.nl

Succesvol Scheiden Nederland

Bestand Bewerken Bekijken Invoegen Stijl Extra Tabel  Google FontsParagraaf

Waarom het loslaten van oordelen tijdens een scheiding vrijer maakt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = twaalf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.