Menu

Lessen trekken uit een echtscheiding

ruziemaken na een echtscheiding

Intussen ben ik alweer een aantal jaren gescheiden. Ik heb veel tijd besteed aan mijn eigen aandeel in dingen en dat was nu en dan behoorlijk confronterend en nog niet zo gemakkelijk. Ik heb ervan geleerd en geaccepteerd dat ik niks kan terugdraaien of overdoen. Ik probeer te leven in het nu en gebruik te maken van eerdere ervaringen om herhaling van minder positieve situaties te voorkomen. Natuurlijk lukt dat niet altijd en dan heb ik wat tijd nodig om mezelf weer op te rapen en recht te zetten. Meestal duurt dat niet zo lang. Soms gebeurt er echter iets waaruit blijkt dat bepaalde patronen wel heel erg ingesleten zijn.

Zo duurde het na mijn echtscheiding een tijdje voordat ik zover was dat ik voor mezelf kon toegeven dat ik er nog steeds moeite mee heb om me te uiten als ik me ergens niet prettig bij voel. Ik kwam erachter dat die moeite voortkomt uit angst voor afwijzing, voor een breuk of wat dan ook. Ik besefte dat ik nooit werkelijk geleerd heb om ruzie te maken. Als ik al eens onenigheid had met iemand, was het resultaat vaak dat die ander wegliep of bleef zwijgen en zelfs in een compleet verbreken van het contact. Of het nu ging om iemand van wie ik dacht dat het een vriendin was of in een ander soort relatie. Hoe eenvoudig het ook klinken mag: ik realiseerde me dat je niet alleen met meerderen moet zijn om te praten maar dat hetzelfde geldt voor ruziemaken. Als de ander iets doodzwijgt, of negeert, of bagatelliseert, kan ik daar in mijn eentje weinig anders mee dan het vergeten óf erop terug blijven komen. En beiden werken op den duur niet…

Afgezien van het feit dat ik niet wist hoe ik op een constructieve wijze ruzie mag maken, wist ik evenmin hoe het voelt om het daarna weer goed te maken. En dan bedoel ik niet goedmaken door een halfslachtig ‘sorry’ waarvan ik vond dat ik het moest accepteren omdat er blijkbaar niets anders geboden kan worden. Het gaat er mij om dat dingen zonder voorbehoud maar wel met respect worden uitgesproken, niet vanuit verwijten maar vanuit het eigen gevoel, waarbij je elkaar laat uitpraten en echt luistert. Dan voel ik me in elk geval gehoord wat niet inhoudt dat de ander het met me eens hoeft te zijn. Wel dat er gezamenlijk gekeken wordt of er een oplossing gevonden kan worden waarin beiden zich kunnen vinden. Dan kan het zijn dat de gemoederen hoog oplopen en het nodig is een letterlijke time-out te nemen, inclusief de afspraak voor een tijdstip om het gesprek voort te zetten. En soms zal dat betekenen dat iets niet naar mijn liefste wens verloopt, of van die ander. Zolang daarin gezorgd wordt voor balans, zal de nog ingesleten angst voor ruziemaken verdwijnen. Ik ben voorzichtig begonnen met oefenen…

Jolanda

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 6 = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.