Menu

Regels voor een winnend lot tijdens de echtscheidingsprocedure

Op 1 januari 2012 is de Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen in werking getreden. Hieronder bespreken we één van de gevolgen van deze nieuwe wet. Stel je bent in gemeenschap van goederen gehuwd. Als je in de oude regeling bijvoorbeeld een winnend lot tijdens de echtscheidingsprocedure had gekocht, dan viel die prijs in de gemeenschap van goederen en deelde je aanstaande ex in principe mee in die prijs.

In het nieuwe recht valt, als je een winnend lot tijdens tijdens de echtscheidingsprocedure hebt gekocht, de prijs in beginsel buiten de gemeenschap van goederen.

Dit komt doordat sinds 1 januari 2012 bij echtscheiding die gemeenschap van goederen eerder wordt ontbonden. Dat tijdstip is belangrijk omdat het de peildatum is voor de vraag welke bezittingen en schulden er moeten worden verdeeld.

Tot eind 2011 was het zo, dat het opstarten van een echtscheidingsprocedure nog niet betekende, dat ook direct de gemeenschap van goederen was ontbonden: pas als de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand van je trouwgemeente was ingeschreven (dus pas op het moment van echtscheiding) was de gemeenschap van goederen ontbonden: dat was dus veel later dan in de nieuwe wet. Vervolgens moest die ontbonden gemeenschap van goederen nog worden verdeeld.

Als een advocaat een verzoekschrift tot echtscheiding indient en je bent in gemeenschap van goederen gehuwd, is die gemeenschap ontbonden zodra het scheidingsverzoek is ingediend!

Maar wat nu als je tijdens je huwelijk altijd al samen een staatslot kocht via automatische incasso van de gezamenlijke rekening. Na indiening van het verzoekschrift lopen deze Staatsloten door omdat je er nog niet aan had gedacht deze op te zeggen. Als je dan een winnend lot tijdens je echtscheidingsprocedure hebt gekocht, ook nadat het verzoekschrift tot scheiding is ingediend, is het verdedigbaar dat de aanspraak op de prijs, misschien niet in de gemeenschap van goederen valt, maar desondanks toch moet worden gedeeld, omdat je de automatische loten ook samen had gekocht.

bron: www.verder-online.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.