Menu

Het ouderschapsplan als preventie tegen kinderontvoering?

kinderontvoering

Onderzoek heeft uitgewezen dat er diverse motieven zijn waarom een ouder een kind wil ontvoeren, maar dat deze zijn terug te voeren naar één belangrijk motief: de interculturele relatie- en echtscheidingsproblematiek, met name als het gaat om conflicten over de zorg en opvoeding van het kind. Door deze problematiek bijtijds aan te pakken, kunnen conflicten — en wellicht een escalatie in de vorm van een internationale kinderontvoering — voorkomen worden.

Afspraken ter voorkoming van kinderontvoering

Op het moment dat interculturele ouders scheiden, dienen zij afspraken te maken over de zorg- en opvoedingstaken op basis van art. 815 Rv. Zij kunnen dit moment aangrijpen om niet alleen goede afspraken te maken over de zorg en opvoeding van het kind, maar tevens afspraken die toezien op de voorkoming van een internationale kinderontvoering.

Daarnaast is het belangrijk dat de dreiging van een mogelijke internationale kinderontvoering tussen interculturele ouders bespreekbaar te maken ter afwending van een escalatie. Hierbij wordt bemiddeling/mediation als belangrijk hulpmiddel ingezet. De procedure van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding levert een bijdrage aan deze manier van preventie. Ouders worden voorafgaand aan de scheiding gedwongen met elkaar ‘om de tafel te zitten’ en na te denken over hun rol als ouder en hoe die vorm wordt gegeven na de echtscheiding, omdat het ouderschapsplan een ontvankelijkheidsvoorwaarde is voor de echtscheidingsprocedure ex art. 815 lid 2 en 4 Rv.

Middel om escalatie te voorkomen

Dit is hèt moment waarop ouders kunnen bespreken wat zij kunnen doen om in de toekomst een dreiging van kinderontvoering af te wenden en afspraken hierover te maken. Een hulpmiddel daarbij is de mogelijkheid voor de rechter om de ouders te verwijzen naar mediation ex art. 815 lid 2 Rv. Het ouderschapsplan wordt dan niet als ontvankelijkheidsvoorwaarde ingezet, maar als middel om escalatie in de toekomst te voorkomen. Een voordeel van het gebruik van het ouderschapsplan als preventief middel is dat wanneer ouders zelf invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van de overeenkomst, zij meer geneigd zullen zijn om zich daaraan te houden.

Zij voelen meer verantwoordelijkheid omdat zij zelf met oplossingen moeten komen. Deze oplossingen passen in hun interculturele levensstijl. Daardoor is het gemakkelijker om afspraken na te komen. Dit betekent echter wel dat het ouderschapsplan een afspiegeling dient te zijn van de interculturele relatie die de ouders hebben (gehad).

Wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan gerust met mij contact op (nasrien@injerecht.info/ 06-42342699).

 

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

Wil je Gratis een voorbeeld ouderschapsplan? Download het snel!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × = acht

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.