Menu

Rob is al veel verder in het rouwproces dan Ellen…

11 reacties
rouwproces

Uit de praktijk van één van onze mediators:

Kennismakingsgesprek

Ellen en Rob (niet hun echte namen) hebben een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek. Ze hebben gevraagd of dit gesprek kon plaatsvinden bij mij thuis, omdat de kinderen er niets van mee mogen krijgen. Hoewel wij meestal de gesprekken bij mensen thuis voeren, stem ik hiermee in, en besluit dit aan de orde te stellen.

Ze komen apart binnen, groeten elkaar niet, en ontwijken elkaars blik. Nadat ik koffie en thee heb ingeschonken, en kort heb uitgelegd wat de bedoeling is van het kennismakingsgesprek, vraag ik wie van hen wil beginnen. Ellen wijst naar Rob en zegt; “begin jij maar, jij wilt dit immers allemaal!”.

Communicatie

Rob begint te vertellen. Dat hij wil scheiden, en dat ze hulp nodig hebben. Dat ze niet met elkaar kunnen praten, nergens over. Dat ze niet weten waar te beginnen. Hij is er helemaal klaar mee, en wil dat het allemaal zo snel mogelijk gebeurt. Hij wil dat er afspraken komen over de communicatie. Ik vraag hem hierover wat meer te vertellen. Hij geeft aan dat Ellen hem bestookt met whatsappjes, vooral ’s nachts. Dat er niet met haar valt te praten. Hij wil dat dit stopt, en hij wil dit zwart op wit.

Ellen zit inmiddels hard te huilen, en begint hem in de rede te vallen. Ja, ze stuurt hem veel berichtjes. Snapt hij dan niet hoe moeilijk het voor haar is? Hoe erg ze hem mist? En dat ze het gevoel heeft dat ze doordraait als hij niet reageert op haar berichtjes?

Boos

Het ontaardt in een heftige woordenwisseling. Ze gaan steeds harder praten, verwijten vliegen over de tafel. De poes komt naar beneden om te kijken wat er aan de hand is, ze gaat pontificaal tussen hen in zitten. Ze zijn beiden zo boos dat ze het niet in de gaten hebben.

Ik laat het een tijdje gaan, breek niet in en laat ze hun emoties eruit gooien. Na een tijdje worden ze stil, Ellen zit zachtjes te snikken, en Rob kijkt me aan en zegt; “help ons alsjeblieft”.

Rouwcurve Kübler-Ross

Dan vat ik samen wat ik heb gehoord, en beschrijf wat ik heb gezien en besluit ze de tekening te laten zien van de Kübler-Ross rouwverwerkingscurve *. Deze curve geeft de vijf fasen weer die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doormaken tijdens een scheiding.

De vijf fasen zijn:

 • Ontkenning,
 • Boosheid,
 • Onderhandelen en Vechten,
 • Depressie en
 • Aanvaarding.

Niet in zelfde fase

Vervolgens leg ik ze uit dat het niet hoeft te betekenen dat ze beiden in dezelfde fase zitten. Dat degene die het besluit genomen heeft vaak al verder is in het rouwproces. Hier al langer mee heeft rondgelopen en over heeft nagedacht. Het is belangrijk voor Ellen en Rob om te beseffen dat zij ook niet in dezelfde fase zitten, dat Rob verder is. Dat het belangrijk is om hiermee rekening te houden en elkaar de tijd te geven. Doe je dit niet, dan kan dit zorgen voor veel onbegrip over en weer en zo wordt het maken van afspraken alleen maar lastiger.

De kinderen

We praten over hun beider wens om de zorg voor de beide kinderen te verdelen middels co-ouderschap. Ik vraag ze hoe ze dit denken te gaan doen, als ze alleen maar ruzie maken. Of ze beseffen wat dit met hun kinderen doet. Ellen en Rob knikken beiden, en beamen dat de kinderen last hebben van de vele ruzies die ze de afgelopen maanden hebben gehad.

Omdat ik denk dat de communicatie eerst genormaliseerd dient te worden, voordat Ellen en Rob afspraken kunnen gaan maken, stel ik voor om het volgende gesprek bij hen thuis te houden en leg ze uit waarom. Ik wil ze laten nadenken over hun eigen verantwoordelijkheid om als ouders een goede verstandhouding te krijgen en te houden. Dit is vooral belangrijk voor hun kinderen, maar dit zal hen zelf ook helpen om verder te komen in het proces.

Door bij hen thuis af te spreken wanneer de kinderen er ook zijn, kunnen ze laten zien naar de kinderen dat ze in staat zijn om elkaar met respect te behandelen, en zullen ophouden met ruzie maken.

Na een gesprek van twee uur gaan ze allebei apart naar huis, Ellen naar hun gezamenlijke huis, Rob naar de recreatiewoning die hij tijdelijk heeft gehuurd.

Goede voornemens

De volgende ochtend ontvang ik van beiden een email. Ze geven beiden aan het gesprek als heftig te hebben ervaren. Rob vindt het confronterend hoe hard zijn uitspraken zijn richting Ellen, hij vindt dit geen mooie kant van zichzelf. Wat hij enorm waardeert is dat ik hen erop heb gewezen dat ze een eigen en een gedeelde verantwoordelijkheid dragen om tot een goede invulling voor de kinderen te komen. Hij sluit af met de woorden dat hij zijn stinkende best zal gaan doen om te stoppen met modder gooien en wijzen. Hij beseft dat hem dit ook zo vreselijk veel energie kost en dat doet hem verdriet. En of ik hem eraan wil helpen herinneren…..

Ellen neemt zich voor geen onnodige berichtjes meer te sturen, hoe moeilijk ze dit ook vindt. Ze is opgelucht dat ze het niet meer alleen hoeven te doen.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Het zal nog een aantal gesprekken duren voordat ik met Ellen en Rob aan de slag kan om afspraken te maken over de invulling van het ouderschapsplan, het huis en alle andere dingen die geregeld dienen te worden. Maar ik heb er vertrouwen in dat het ze gaat lukken. Ze hebben een belangrijke stap gezet, die van zelf verantwoordelijkheid nemen.

Meer lezen: hoe om te gaan met verlies en rouw bij scheiding?

rouw bij scheiding

REACTIES

Lk - 28 jun 2019

Heel herkenbaar. Hij was al verder dan ik, want hij bleek al een maand een ander te hebben. Z’n soulmate. Bovendien bleek toen ook dat hij al veel langer rondliep met de gedachte of dit het nou was. Hij was was al plannen aan het maken, terwijl ik nog volledig in shock was. Hij snapte niet dat dat ik verdrietig en boos was. Vrijwel iedere poging tot een gesprek mondde uit in ruzie. Vooral op het laatst. Er viel niets af te spreken en als je dacht iets af te hebben gesproken, kwam hij die afspraak niet na. Bovendien zat zij er op de achtergrond de hele tijd tussen. Wel heb ik gemerkt dat ik nog veel langer boos was. Ook nog toen ik in de put zat (als je de curve volgt). De emoties overlappen elkaar. Nu, na meer dan een jaar, zit ik in de lijn omhoog en ook daar is veel overlap. En soms komt toch ook verdriet of boosheid weer even om de hoek kijken. Maar het komt wel goed. En wat hij met z’n soulmate verder doet, zal mij verder worst wezen.

  Laury de Vries - 3 jul 2019

  Beste Lk, bedankt voor je reactie, en wat fijn om te lezen dat je je bewust bent van de fases waar je doorheen gaat. En nee, dit gaat niet in een rechte lijn omhoog, maar soms met horten stoten. Alles succes hiermee!

Jay - 4 jul 2019

Ik verbaas me altijd weer hoe bruikbaar de rouwcurve is. Het geeft goed inzicht in hoe het proces verloopt, maar het is ook een goed middel om uit te leggen dat beide partijen zich in een andere gemoedstoestand bevinden.

Hendrik Jan - 4 jul 2019

Heel herkenbaar. Maar wat moet je doen als je voorop loopt en de ander wil blijven hangen in verdriet en apathie? Wat is normaal, hoe lang duurt die fase? Bij mij is het inmiddels vijf jaar geleden en mijn ex zegt nog steeds niet zo ver te zijn om eerlijke afspraken te maken. Inmiddels heb ik mij maar terug getrokken van de gelijke zorg voor de kinderen en het huis. Dat voelt heel oneerlijk.

Wilma - 4 jul 2019

Dan zit mijn ex man na 4 1/2 jaar nog steeds in de woedefase want er is geen frustratiefase.....

Marlieke - 4 jul 2019

Mijn ex had precies hetzelfde. Maar ook hij had al een andere scharrel waar hij zelfs na 4mnd al een huwelijksaanzoek naar toe heeft gedaan. Echter vanuit zijn kant was er totaal geen begrip en moest ik na 1 mnd alle fases al door staan. Gevolg ik kreeg een advocaat op me af gestuurd. Nu 1 jaar verder ben ik met vallen en opstaan verder. Over het algemeen accepteer ik het. En soms zou ik wensen dat het een slechte droom was. Ik heb alle zorg van de kinderen en hij ziet ze maar 2x in de mnd onder het mom het gaat niet anders. Wij hadden trouwens ook een mediator. Maar deze was erg partijdig dat liep dus ook alles behalve goed af

Profielfoto van Noel

Noel - 6 jul 2019

Wie zou hier meer over willen praten als lotgenoten?

  Profielfoto van Di

  Di - 8 jul 2019

  Stuur maar een bericht op het volgende emailadres Noel: d.noe@upcmail.nl

Mar - 14 jul 2019

Het lastige van dit proces is écht dat de personen niet op dezelfde tijd door hetzelfde proces gaan. Ik heb de keuze (weloverwogen) genomen om na 23 jaar huwelijk op te geven. Daardoor ben ik inderdaad al een stuk verder in het proces dan hem. Wat erg pijnlijk is, is dat 99% van familie en vrienden het zielig voor hem vinden en voor mij totaal geen begrip hebben. Zij weten niet dat ook ik heel veel verdriet heb en dat ik nu dag en nacht alleen ben, met nog maar één vriendin om mee te praten. De rest, alle vrienden en zijn familie hebben alleen zijn kant van het verhaal gehoord en nemen niet eens de moeite om aan mij te vragen waarom ik ben weggegaan. Ik ben echt verstoten en dat is vreselijk pijnlijk en voelt oneerlijk. En inderdaad, hij zit nog vol met woede, frustratie, onbegrip. Ik geloof dat eindelijk nu doordringt tot hem dat ik echt niet terug kom, maar dat maakt het communiceren absoluut niet gemakkelijker. Communiceren is eigenlijk helemaal niet mogelijk. En dat is erg. Want ik wil er ook voor hem zijn, maar dat is onmogelijk...

Profielfoto van Noel

Noel - 15 jul 2019

Hoi mag mij reactie met me telefoon nummer verwijderd worden. Ik dacht dat dit privé was. @nieuwestap

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 jul 2019

  Gedaan! Reacties op het forum zijn niet voor iedereen zichtbaar Noel. Maar reacties onder de blogs wel.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.