Menu

Scheiden en een B.V.? Vraag tijdig uitleg van zaken!

2 reacties
scheiden en bv

Echtscheidingen in combinatie met een of meerdere bv’s vragen om een deskundige partij, die ook op financieel gebied een expert is. Dat blijkt telkens weer, als ik de verhalen om mij heen hoor. Onwetendheid is de grootste boosdoener van een oneerlijke financiële afwikkeling, waarbij een van de partners erbij inschiet.

Soms schuift er een mediator aan bij de onderhandelingen. Prima, maar vaak zonder financiële en fiscale achtergrond. Dan schiet je er weinig mee op.

Bekijk het totaalplaatje

Wat er ontbreekt is een holistische kijk op de zaak. Ik vergelijk het weleens met een ziekenhuis. Heb je last van je rug? Dat zal je heup wel zijn, en zo word je doorverwezen naar een specialist. Toch niet je heup? Misschien je knie. En je zit bij de volgende specialist. Maar wat je werkelijk nodig hebt is iemand die het totale plaatje overziet. Iemand die verbanden kan leggen, omdat hij of zij de samenhang ziet én kennis heeft.

Zo is het ook met de afwikkeling van een scheiding waarbij een bv in het spel is. Misschien vermoed je een eind op weg te zijn met een advocaat aan je zijde en een waardebepaling van de onderneming. Toch schets ik drie scenario’s die geen uitzondering zijn, waarbij zaken domweg over het hoofd werden gezien: 

1. De belastingdienst ziet jullie (nog) als een fiscale eenheid

Niet aan gedacht? Let op. Want vorm je samen met andere rechtspersonen een fiscale eenheid bij de belastingdienst, dan ben je als individu aansprakelijk voor de belastingschulden. Ook als deze zijn ontstaan in een anderen onderneming of bv binnen de fiscale eenheid. Ben je gescheiden, maar regelde je de ontbinding van deze eenheid niet, dan draai jij ook op voor eventuele belastingschulden. Ook al zijn deze buiten jou om ontstaan.  

2. Een onjuist tarief voor de belastingclaim op het aanmerkelijk belang van de aandelen

Verkoop je als partner je aandelen aan je ex-partner, dan zal hij of zij in de toekomst een aanmerkelijkbelangclaim van de belastingdienst ontvangen: een aanslag over het aanmerkelijk belang van deze aandelen. We zien in de praktijk dat bij het waarderen van de aandelen, die claim altijd een punt van discussie is. Laat je niet afschepen met een onjuist tarief. Het is een technisch ingewikkeld verhaal, een expert helpt je hierbij. 

3. ‘Vergeten’ openstaande faillissementen uit het verleden

Of je nu in gemeenschap van goederen trouwde of op huwelijkse voorwaarden, een faillissement uit het verleden kan voor een onaangename verrassing zorgen als er nog schulden openstaan. Ook al ben je zelf niet failliet verklaard, je wordt wel betrokken in het verhaal. Het advies luidt dan ook om grondig te onderzoeken of eventuele faillissementen uit het verleden, of doorstartactiviteiten op financieel gebied volledig afgewikkeld zijn. Eis inzage in deze dossiers, want je speelt er ongewild een rol in.

Wees er tijdig bij

Bovenstaande scenario’s zijn natuurlijk prima te voorkomen. Tijdig advies inwinnen behoed je voor veel ellende. Teken nooit een contract of convenant, voor je ervan overtuigd bent het totale plaatje in beeld te hebben. Vaar niet blind op alleen de advocaat of de mediator. Dat zijn specialisten op hun eigen vakgebied. Het waarderen van een bedrijf, de aandelen, de aanmerkelijkbelangclaim of het vastgoed vergt specialistische kennis, evenals de fiscale regels. 

Onwetendheid is de bron van alle kwaad, zo sprak de Griekse filosoof Socrates. Ik denk dat onwetendheid ook de bron is van vele scheidingen die financieel uiteindelijk oneerlijk afgewikkeld worden. 

Wie zich daar bewust van is, laat het zover niet komen, maar roept de juiste expertise in.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

Lees ook de andere blogs van Finc Accountants

REACTIES

C - 8 sep 2022

Ik heb een vraag. Mijn ex kerst zichzelf salaris uit. 2-3 keer per jaar zichzelf ook een behoorlijk dividend/bonus van duizenden euro's. Dit geld gaar naar zijn holding. Moet dit geld nu ook bij het inkomen bijgeteld worden als inkomen?? Dit is ivm kinderalimentatie. Zijn salaris staat bijna gelijk aan mijn salaris en toeslagen etc.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 12 sep 2022

    Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Bij het berekenen van de alimentatie waarbij een ondernemer betrokken is, wordt gekeken naar de jaarcijfers. Het geld dat hij zichzelf toebedeelt zal daar ongetwijfeld ook in te zien zijn. Op die manier wordt het dus wel meegenomen in de berekening. Het is wel belangrijk om te weten dat ondernemers wel de mogelijkheid hebben om behoorlijk met hun cijfers te spelen. Bij het laten maken van een berekening is het dan ook verstandig om je te laten bijstaan door iemand die hier goed in thuis is en de cijfers juist kan interpreteren.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.