Menu

Scheiden en hypotheekrenteaftrek

scheiden en hypotheekrenteaftrek

Wanneer je samen een woning koopt, denk je niet aan het moment waarop je gaat scheiden. Toch word je op dat moment niet alleen samen eigenaar van de woning, maar heb je ook samen een hypotheekschuld.

Hypotheekschuld

Bij een scheiding wordt niet alleen jullie eigendom verdeeld, maar ook de (hypotheek)schuld.  Dat lijkt eenvoudig maar helaas is dat niet zo. Zeker met alle wet- en regelgeving omtrent hypotheken wordt het al snel complex. Het basisprincipe is; als jullie woning wordt verkocht dan wordt de hypotheek van de verkoopprijs afgehaald en de winst of het verlies door tweeën gedeeld.

Als je in de woning wilt blijven wonen, ben je al eigenaar van de helft van de woning. De tweede helft koop je er dan in principe bij. Maar het kan ook zijn dat je ex-partner in jullie huis blijft wonen en jij een andere woning koopt. In beiden gevallen speelt jullie huidige hypotheek een belangrijke rol. Niet alleen het bedrag daarvan maar ook de hypotheekvorm én de aftrekbaarheid van de rente. Op dat laatste onderwerp gaan we in deze blog dieper in

Scheiden en hypotheekrenteaftrek

Als je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek gelden er een aantal regels. Om te beginnen mag je de rente maximaal 30 jaar aftrekken. Omdat je voor jouw huidige hypotheek al renteaftrek hebt gebruikt, tellen deze jaren al mee. Het is dus niet zo dat wanneer je een nieuwe woning koopt de teller voor 30 jaar opnieuw begint.

Ook de vorm van je hypotheek is van invloed op de renteaftrek. Als je vandaag een hypotheek afsluit is de rente alleen aftrekbaar als dat een annuïteiten of lineaire hypotheek is. Van hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten, mag je de rente ongeacht de hypotheekvorm aftrekken. Dus ook voor bijvoorbeeld een aflossingsvrije of een spaarhypotheek. Als je op dit moment een aflossingsvrije of een spaarhypotheek hebt, is het daarom vaak gunstig om deze door te laten lopen. Wel is het vaak nodig om deze te combineren met een nieuw hypotheekdeel dat aan de nieuwe belastingregels moet voldoen. Het is belangrijk dit nauwkeurig uit te (laten) zoeken om geen belastingvoordeel te missen.

Voorbeeld

Jij en je ex-partner hebben een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 en hebben de rente daarover al 9 jaar afgetrokken.

Jij wil in de woning blijven wonen en gaat de hypotheek op jouw naam zetten. Je mag nu de helft van de aflossingsvrije hypotheek (€ 100.000) door laten lopen. Daar komt een nieuw hypotheekdeel van € 100.000 bij. Om de rente voor dit nieuwe hypotheekdeel af te mogen trekken, moet dit een annuïteiten of lineaire hypotheek zijn. Jouw hypotheek ziet er dan als volgt uit: € 100.000 aflossingsvrije hypotheek met nog 21 jaar renteaftrek en € 100.000 annuïteiten of lineaire hypotheek met renteaftrek voor nog 30 jaar.

Als jouw ex-partner een nieuwe woning koopt en een nieuwe hypotheek afsluit geldt daarvoor ook dat dit een aflossingsvrije hypotheek van € 100.000 kan zijn met nog 21 jaar renteaftrek. Het meerdere is een nieuwe hypotheek en moet dus een annuïteiten of lineaire hypotheek zijn waarover 30 jaar rente mag worden afgetrokken.

Kortom, alleen al met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek zijn er veel regels waar rekening mee moet worden gehouden. Zoek jij een hypotheekadviseur die thuis is in echtscheidingsstukken en in de avonduren bij jou thuis kan komen? Via HypotheekAdvies.nl is deze zo gevonden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 × vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.