Menu

Stiefbroer en stiefzus, Daniël blogt over berichtgeving

stiefbroer

‘Broers en zussen uit samengestelde gezinnen mogelijk agressiever’ is een kop op nu.nl die meteen mijn aandacht trok. Ik heb zelf een samengesteld gezin dat we in april formeel gaan maken. En als mijn huis een gevechtszone gaat worden, dan kan ik beter meteen het mooie servies hoog opbergen. Maar ik lees al snel dat het een Amerikaans onderzoek betreft. En dat is meteen reden twee om dit artikel eens uit te lichten voor mijn blog. De quotes op nu.nl maakt het gelukkig een citaat en zegt me meteen dat het geen feit is. Maar meer een mening. Het woordje mogelijk is tevens ook een grote – wel erg grote – slag om de arm.

Wat wij Nederlanders vaak vergeten is dat een Amerikaans onderzoek anders verloopt dan bij ons. Het meeste onderzoek in de USA wordt gedaan op verzoek van een bedrijf. Een bedrijf in rookworsten wil bijvoorbeeld weten of mensen van rookworsten houden. Als dan bijvoorbeeld 54% van de mensen ‘Ja’ antwoorden, dan staat er boven het artikel dat ‘een ruime meerderheid een voorkeur heeft voor rookworsten (van bedrijf xyz)’. Statistiek wordt dan gebruikt om vage verbanden en redeneringen te onderbouwen. Het is een beetje liegen met de waarheid. De belangrijkste vaardigheid van een politicus zal ik maar zeggen.

‘Kinderen die een half- of stiefbroer of -zus hadden in hun tijd op de kleuterschool vertoonden 10 procent vaker agressiviteit dan kinderen zonder.’ is een ander citaat dat meteen mijn aandacht trekt. Er zijn op een bevolking van 95 miljoen Amerikanen 6500 observaties gevraagd en dan is een kind 11 keer agressief, in plaats van 10. Dus het resultaat van 10% wordt gemeten op zes duizendste procent (0,006%) van de bevolking. Het aantal ADHD kinderen zit tussen de een en drie procent (1% – 3%). En één op de dertig kinderen (3%) is ooit dakloos geweest. Als je dan toch statistiek gaat bedrijven, dan lijkt de agressie door een samengesteld gezin dus nogal verwaarloosbaar.

Maar goed. Eens kijken of men redenen heeft ontdekt. Het kopje verklaren belooft veel goeds. ‘Bij alle kinderen die leven met een stief- of halfbroer of -zus is sprake van het ontbreken van ten minste een biologische ouder bij ten minste één van de kinderen’. Dit zou dan de verklaring moeten zijn. Dit is meer een definitie van het woordje ‘stief’ of ‘half’. Met ‘Toch bleef de reden voor het verband tussen complexe broer- of zusrelaties en het vaker vertonen van agressief gedrag ongrijpbaar’. sluit het korte artikel af. Al met al een normaal artikel. De claim kan de journalist niet onderschrijven en dat is duidelijk. Het gevaar is nu wel dat mensen door de kop een gevoel kunnen krijgen dat kinderen uit samengestelde gezinnen agressiever zijn. De quotes van nu.nl nuanceert gelukkig meteen, dus in feite valt het wel mee.

Ik mis echter een belangrijk deel van het verhaal. Het is mijn persoonlijke mening dat minderjarige kinderen automatisch mee gaan in het leven van de ouders. Gaan de ouders scheiden, de kinderen moeten het maar accepteren. Komt er een nieuwe partner in beeld, dan moeten de kinderen weer schikken. Krijgen ze stiefbroer of -zus, dan moeten ze ruimte maken en moeten ze alles delen. Het delen wat je vanzelfsprekend als je eigen bezit beschouwt kan best wel eens een factor zijn. Het delen van een ouder, kamer, speelgoed, eten, kleding en ga zo maar door. Aan kinderen in een samengesteld gezin wordt nooit iets gevraagd. Ze moeten maar mee doen. Verzet tegen een opgedrongen situatie ligt niet in de aard van de mens. Kijk maar naar ‘Zwarte Piet’, ‘Vluchtelingen’ of de ouderenzorg. De maatschappij gaat steeds vaker over het ik. Dus onze kinderen doen dat voorbeeld gewoon na. Maar als volwassenen agressie vertonen, dan noemen we het een protest of vrijheid van meningsuiting. En wat doet het kind dan? Tsja….

Daniel is enige tijd geleden gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Daniel heeft een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. In 2016 gaan ze trouwen. Het boek over het eerste jaar is 10 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij de Betere boekhandel. Deel twee komt begin 2016 uit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 9




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.