Menu

Verlanglijstje van kinderen van gescheiden ouders

kinderen willen aandacht van ouders

Wat geef je je kind(eren)?

Zo rond de kerstdagen gebeurt er altijd van alles. Pijnlijke momenten soms en ook vaak momenten van bezinning. Bewustwording is er ook zo één. Besef je je wat je doet en ook waarom je dat doet? Als het gaat om kinderen zie ik vaak dat er veel aan kinderen gegeven wordt en dat is mooi. Maar wat geef je dan en waarom geef je dat?

Het mooiste cadeau voor een kind is jouw aanwezigheid, dus misschien moet je jezelf eens inpakken met een grote strik erom. En er is natuurlijk wel een verschil tussen je letterlijke aanwezigheid en je figuurlijke aanwezigheid. Onverdeelde aandacht is in deze waar het uiteindelijk echt over gaat.

‘Ouders geven en kinderen nemen’ zo luidt een van de systemische wetten vrij vertaald. En ook hier blijkt in de praktijk dat dit maar al te vaak (onbewust) letterlijk wordt ingevuld. We geven dingen, van mobieltjes tot ipads en van computerspelletjes tot scooters, etc. Als een soort van compensatie, als een soort van afkoop van onze afwezigheid en/of de pijn die we hebben veroorzaakt. Je kunt je kind echter je huwelijk niet meer teruggeven en dat is wat het is.

Als ik met kinderen van gescheiden ouders praat en het gaat over wensen en verlangens, dan krijg ik allerlei antwoorden en deze hebben meestal niets met materialistische zaken te maken.

Zo sprak ik laatst met een jongen van twaalf die zijn vader niet of nauwelijks meer ziet en overigens best wel het één en ander aan geld en spullen kan gebruiken. Toen ik hem vroeg naar wat hij graag zou willen, had het mij niet verbaasd als hij antwoorden zou geven als ‘geld voor een sportvereniging’ ‘een nieuwe fiets’ of ‘nieuwe kleren’, maar hij noemde niets van dat alles. “Ik zou wel iets leuks met mijn vader willen doen”, zei hij wel. En daar voegde hij nog aan toe: “En dan alleen met mijn vader en niet met het zoontje van zijn nieuwe vriendin erbij.”

Met een volwassen vrouw had ik een mooi gesprek over haar jeugd. Haar ouders scheidden toen zij nog heel jong was. Ze zei: “Mijn moeder was altijd weg, druk met vrienden, maar vooral ook met haar werk. Ze nam wel altijd iets leuks voor ons mee en als we haar iets vroegen, kregen we dat ook meestal wel. Ik ben eigenlijk nooit iets tekort gekomen. Als ik bij mijn vader kwam, was hij er altijd. Bij hem thuis was er veel niet van de spullen die we bij mijn moeder wel hadden. Van mijn vader kregen we ook niet vaak cadeautjes ofzo. Met mijn vader gingen we op pad, deden we spelletjes, zaten we gezellig aan tafel te eten en te kletsen. Ik ben eigenlijk nooit iets tekort gekomen.” Later in het gesprek vertelde ze dat ze graag iets meer van wat ze bij haar vader kreeg van haar moeder had willen hebben, want een echte moeder-dochter relatie was er niet geweest.

Het verlanglijstje van ieder kind van gescheiden ouders ziet er ongeveer hetzelfde uit, het is niet te koop, kost tijd en energie en is onbetaalbaar als het gaat om de blijheid van je kind en het effect ervan op de lange termijn.

Wat ik graag wil hebben van mijn ouders:

★ Veiligheid

★ Vertrouwen

★ Warmte

★ Onverdeelde aandacht

★ Oprechte interesse

★ Gezelligheid

★ Liefde

★ Een arm om me heen

★ Een knuffel

Als je nog voornemens hebt of gaat maken voor komend jaar, kun je je wellicht door dit verlanglijstje laten inspireren. Om aan je kind of kinderen te geven, of misschien wel eerst aan jezelf…

Wat geef jij jouw kind?

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × = 56
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.