Menu

Voorkom ouderonthechting en ouderverstoting!

1 reactie
ouderonthechting ouderverstoting

In mijn praktijk werk ik veel met ouders die geen contact met (één van hun) kinderen hebben en met kinderen die geen contact met één van hun ouders hebben.

Nog volop in strijd met elkaar

In al deze situaties zitten de ouders nog volop in de strijd met elkaar. Al zeggen ze vaak dat dit niet het geval is. Ik ben nog geen situatie tegengekomen waarin de ouders fijn contact met elkaar hebben en goed samenwerken, maar dat het kind toch geen contact met één van de ouders wil hebben.

Het is belangrijk dat ouders zich gaan realiseren dat het kind in deze situatie zit vanwege de (vaak jarenlange) strijd. De kinderen staan dus tussen de ouders in en hebben een gecreëerd beeld van de ouder waar ze geen contact mee hebben.

In de meeste gevallen is het de ouder die geen contact meer met het kind heeft die bij mij komt voor hulp.

Ik stimuleer ze wel maar ze willen niet en probleem ligt bij andere ouder

Het komt in mijn trajecten ook voor dat ik in contact kom (meestal per mail) met de ouder waar het kind wel bij is. Die ouder geeft dan meestal aan het kind te stimuleren contact met de andere ouder te hebben, maar dat het kind het echt niet wil. Dat het kind boos wordt als er iets positiefs over die ouder wordt gezegd. De andere ouder moet het gedrag eerst aanpassen, nu worden door die ouder de kinderen weggejaagd. De andere ouder doet het dus zelf en moet het ook maar zelf oplossen. De ouder waar ik op dat moment contact mee heb zegt dan ook niet open te staan voor hulp. Het probleem ligt immers bij de andere ouder.

Maar wat moet dat moeilijk zijn voor die ouder. Alles eraan doen om het kind in contact te laten komen met de andere ouder, maar ervaren dat het steeds niet lukt en het kind zelfs boos wordt.

Laat je begeleiden

Mijn vraag is dan: Waarom laat je je dan niet begeleiden door een professional die deze expertise heeft? Dat laatste is wel belangrijk. Dus met expertise van ouderonthechting/-verstoting. Iemand die is opgeleid om te kunnen signaleren wanneer daar (mogelijk) sprake van is. Dan kan deze ouder met de professional samen aan de slag om de situatie voor de kinderen fijner te maken. Dat de kinderen niet meer het gevoel hoeven hebben tussen de ouders in te staan. Dat ze kind kunnen en mogen zijn en van beide ouders mogen houden.

En ja, er is ongetwijfeld veel gebeurd en het gedrag van één of beide ouders is niet altijd goed geweest. Met de juiste begeleiding kunnen beide ouders gaan werken aan verbetering voor de kinderen. Alles dus in het belang van de kinderen. Want beide ouders willen uiteindelijk ook het beste voor de kinderen. Hoe fijn is het voor de kinderen als beide ouders worden geholpen wat ook het beste voor hun is.

Ouderonthechting, ouderverstoting begint ergens

Ik ben nu met een traject bezig met een moeder die een goede band met de kinderen heeft, maar ervaart dat de kinderen steeds vaker zeggen niet naar hun vader te willen. Ze weet niet goed hoe daarmee om te gaan. Tussen haar en de vader is veel gebeurd en ze realiseert zich dat het iets is waar de kinderen niet in mogen worden meegetrokken.

Ik help haar hoe ze haar kinderen hier het beste in kan begeleiden, hoe ze op een andere manier met de vader om kan gaan en hoe ze vooral zelf vanuit rust en vertrouwen kan blijven functioneren.

Hoe fijn zou het voor kinderen zijn als meer ouders in zo’n situatie hulp krijgen. Dan kunnen de kinderen lekker kind blijven en een fijne jeugd hebben, ondanks de scheiding van hun ouders. En dan voorkomen we dat de kinderen in deze praktijksituatie uiteindelijk geen contact meer met hun vader (zeggen te) willen. Want ouderonthechting/-verstoting begint ergens.

Vaak wordt te laat opgemerkt wat er aan de hand is en hoe langer het duurt, hoe lastiger het is weer een gezonde situatie te creëren. Het is dus belangrijk dat ouders in een zo vroeg mogelijk stadium aan de bel trekken. Het is niet iets om je voor te schamen. Je hebt dan niet gefaald als ouder. Het is juist krachtig als je expertise inschakelt om te leren wat echt in het belang van je kinderen is.

Wil je meer informatie over wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Dat geldt zeker ook voor jongeren die geen contact met één van hun ouders hebben en niet weten hoe daarmee om te gaan.

Edwin Beijersbergen

Lees ook de andere blogs van Edwin.

REACTIES

Noka - 25 sep 2022

Ik blijf het lastig vinden. Tijdens onze relatie liet de vader van mijn dochter het al vaak afweten (we woonden niet samen). Dus alles kwam op mij en dit is ook mijn schuld omdat ik hem wilde ontlasten. Hij vond het allemaal vaak veel en lastig om een goede vader te zijn. En veel beslissing kwamen op mij neer. Nu we uit elkaar zijn. Officieel sinds 3 mnd. Hij wilde niet meer. Maar het gaat totaal niet goed met hem. Loopt de afgesproken omgangsregeling voor geen meter. De laatste keer hft hij haar zelf eerder naar huis gebracht en tegen haar gezegd dat hij ziekjes is. Dus hoor ik mijn dochter van 3 zeggen dat pappa ziekjes is. Ik heb hem nu aangegeven dat hij eerst voor zichzelf moet zorgen. Alles zo goed mogelijk op een rijtje krijgt en mij laat weten hoe en wat voor omgang hij met zijn dochter wilt. Ik ga geen enkele man dwingen zijn kind te zien. Ik begrijp dat in het belang van het kindje moet handelen. Maar ik lees te vaak dat jeje eigen gevoelens op zij moet zetten. Maar stel dat zowel de ouder die het laat afweten als de ouder waar het kind woont tegenover het kind laat afweten vaak de moeder, nou dan heb je de poppen aan het dansen. De vader is vaak zielig terwijl de moeder een slechte moeder zou zijn

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 12
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.