Menu

Vrijwillig minder werken, dan ook minder alimentatie betalen?

14 reacties
minder werk minder alimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen.

Wij liggen in scheiding en er is een voorlopige voorziening aangevraagd voor alimentatie. Mijn ex man heeft aangegeven dat hij minder is gaan werken en dat hij niet in staat is om alimentatie te gaan betalen. Kan hij dit zomaar doen? Hoe kan ik nu bewijzen dat hij altijd meer verdiende en nu liegt en het met de werkgever op een akkoordje heeft gegooid?

Het antwoord van Boeve Familierecht & Mediation

Huidige inkomsten

In beginsel is het zo dat een rechter bij het bepalen van de alimentatie voor de draagkracht van de alimentatieplichtige kijkt naar diens huidige inkomsten.

Vrijwillig minder werken

In het geval de alimentatieplichtige zelf een inkomensvermindering heeft veroorzaakt, kan er echter aanleiding bestaan om terug te grijpen op het oude inkomen. Daarbij speelt een rol of de alimentatieplichtige redelijkerwijs het oude inkomen weer kan verwerven en of dit ook van hem of haar kan worden gevergd.

De rechter kijkt daarbij naar de specifieke omstandigheden van het geval. Uw ex-partner zal in de procedure volledig openheid van zaken moeten geven over het verloop van zijn inkomsten. Hij zal dus niet alleen zijn huidige inkomen moeten aantonen, maar ook moeten laten zien wat hij tijdens het huwelijk verdiende.

Daaruit kan de rechter dan afleiden dat zijn inkomen is gedaald. Het is dan aan u om erop te wijzen dat zijn inkomsten bewust in het zicht van de echtscheiding zijn gedaald, zodat de rechter hier een oordeel over kan geven. Ik wens u veel succes met de afronding van de echtscheiding.

Lees ook de andere blogs van Boeve Familierecht & Mediation

REACTIES

Lieke - 4 mei 2020

Heel unfair is echter dat van de ontvangende partij kennelijk geen enkele inspanning wordt geëist om meer inkomsten te verwerven.

    oske - 11 jul 2020

    Is dat wel waar? dus als de ontvangende partij denkt ik ga 1 dag werken ipv 3 dan gaat de rechter daarin mee? dat is toch een keuze?

Henk - 7 mei 2020

Een aanvullende vraag op de reactie van Lieke. Hoe zit het inderdaad met de alimentatiegerechtigde. Wat gebeurd er als zij vrijwillig minder gaat werken, wordt het alimentatiebedrag opgehoogd of blijft het dan bij het oude ?

Chris - 7 mei 2020

Mijn ex stopte met werken toen wij in scheiding lagen, waarschijnlijk om zo te voorkomen dat zij een lagere alimentatie zou krijgen omdat haar inkomen zou worden meegeteld. Ook weer een fijne actie in haar voordeel, waar je als alimentatiebetaler niets aan kunt doen. .

Ate - 16 mei 2020

Tjsa, veel vrouwen werken partime. Wordt er bij alimentatievaststelling wel genoeg rekening gehouden met het potentieel inkomen? Veel van hen hebben geleund om het comfort van het inkomen van de man. Volgens mij is het niet onredelijk dat ook bij hen wordt uitgegaan van een inkomen op full time basis.

Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 13 jul 2020

Naar aanleiding van de bovengenoemde vragen over het inkomen van de alimentatiegerechtigde, het volgende. Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie wordt niet alleen gekeken naar het inkomen dat de alimentatiegerechtigde daadwerkelijk verdient, maar ook naar wat hij of zij in redelijkheid zou kunnen verdienen. Dit heet de verdiencapaciteit. Daarbij wordt dus ook bekeken of iemand parttime werkt en wordt bekeken wat de onderhoudsgerechtigde eraan heeft gedaan om zijn of haar werkzaamheden uit te breiden naar een fulltime dienstverband. Uiteraard gaat het niet alleen om de inspanning rondom het solliciteren. In dit soort gevallen kunnen vele omstandigheden een rol spelen. Voorbeelden van factoren die mee kunnen spelen zijn het opleidingsniveau, de werkervaring, de (mantel)zorgtaken en de gezondheid van de ontvanger van partneralimentatie. Zo zal in elke zaak zorgvuldig moeten worden gekeken welke factoren een rol kunnen spelen en welke betekenis dit dient te hebben voor de waardering van iemands verdiencapaciteit. Onze ervaring is dat veel meer dan enkele jaren geleden de nadruk ligt op de verplichting van de ontvanger van alimentatie om de verdiencapaciteit volledig naar zijn of haar mogelijkheden te benutten. Als vast staat dat de alimentatieontvanger vrijwillig minder is gaan werken, leidt dit er in ieder geval niet automatisch toe dat de alimentatiebetaler dit gat moet opvullen. Boevefamilierecht

    Johan - 13 jan 2021

    Karlijn, dank voor je toelichting. In vervolg hierop: stel dat je na je scheiding met je nieuwe partner een kind krijgt. Daar de gedeelde zorg voor hebt. Voor de zorg van het kind van fulltime werken naar parttime werken ( van 5 naar 4 dagen bv) gaat. Dit heeft gevolgen voor je inkomen. Wat betekent dat voor de hoogte van de partner alimentatie als alimentatiebetaler? Is dit een vorm van vrijwillige vermindering van inkomen of een gerechtvaardigde? Kinderalimentatie staat nooit ter discussie hierin wat mij betreft.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 13 jan 2021

    Alle wijzigingen in jouw omstandigheden die invloed hebben op de draagkracht zijn een goede reden om de alimentatie aan te passen. Krijg je samen met een nieuwe partner er een kindje bij, dan druk dit flink op de draagkracht (kinderen kosten veel geld). Dit is dus een hele goede reden om de alimentatie aan te passen. Dit kan in goed overleg, maar lukt dit niet dan sta je ook zeker sterk als je naar de rechter stapt. In dit soort situaties is het bijna 100% zeker dat een rechter een verlaging zal toestaan. Dit geldt overigens zowel voor de partner- als de kinderalimentatie. Hopelijk is het zo duidelijk. Zijn er nog vragen, dan mag je altijd even mailen of bellen. Willen jullie samen een herberekening van de alimentatie laten maken of is er hulp nodig van een advocaat, dan kan je ook altijd bij ons terecht. Meer informatie over een herberekening vind je hier: https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html. Wil je in contact komen met een goede advocaat, dan kan je dit altijd even per mail laten weten.

Liverpool - 28 jan 2021

mijn (bijna)-ex werkt partime in de zorg voor 12 uur in de week. ik werk zelf 40 uur in de week. mijn vrouw wil nu partneralimentatie, maar zou dat bedrag gemakkelijk zelf kunnen verdienen bij een dienstverband van 24 of 32 uur. onze kinderen zijn pubers, en over een aantal jaar volwassen, dus daar hoeft ze ook niet meer voor te zorgen. we zijn nu in mediation. Is het redelijk om haar te vragen om meer te werken, en wat als ze dat niet wil?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 feb 2021

    Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Dit is een lastige. Het voelt natuurlijk heel onredelijk om partneralimentatie te betalen als je weet dat de ex ook gewoon meer zou kunnen gaan werken. Toch is dat niet iets dat je kunt afdwingen. Niemand, ook een rechter niet, kan haar verplichten om meer te gaan werken. Natuurlijk kan je haar verdiencapaciteit in het mediationtraject wel aankaarten. Eens kijken hoe zij daar op reageert. Kans is groot dat je uiteindelijk wel een stukje partneralimentatie zult moeten gaan betalen. Ben je straks een aantal jaren verder en heeft zij geen enkele moeite gedaan om meer inkomen te krijgen, dan zou je naar de rechter kunnen stappen. Zij heeft wel de verantwoordelijkheid om uiteindelijk in haar eigen levensonderhoud te gaan voorzien.

Wendy - 15 jul 2021

Heel simpel de belasting aangifte van de laatste 3-5 jaar erbij pakken en voila

mirthe - 14 dec 2021

Ga gewoon zelf werken en stop de afhankelijkheid van je ex. Je kan jezelf toch niet serieus nemen zo? Na het scheiden van de wegen mag hij zelf weten hoeveel hij werkt en zou jij gewoon je eigen inkomen moeten verwerven. Ik kan zowel vrouwen als mannen die zich richten op alimentatievragen nul begrijpen: en het wetboek hierover ook niet. De fout ligt in de zienswijze dat het huwelijk werd gezien als Levenslang en levenslange zorg. Ik denk dat daar de clue ligt - en als het aan mij ligt ga ik als vrouw nog liever in de gevangenis zitten dan mijn grijpgrage ex de alimentatie geven die hij door nooit te werken en nooit te leren of studeren en het absolute misbruik wat hij mij heeft gedaan - niet krijgt. Losers vind ik zowel de vrouwen als de mannen die vinden dat ze recht hebben op alimentatie. En de wet hierover net zo. Mirthe

Henriette - 19 feb 2022

Ken maar weinig vrouwen die zelf voor hun eigen centen zorgen weten precies de weg om dit te omzeilen Rechter gaat in hun zielige verhalen mee Vrouw heeft een goddelijk leven en man werkt zich kapot Corrupte zooi is het in nederland

Anoniem - 30 dec 2023

Waarom is het fout van de man om minder te gaan werken en zo dan minder allimentatie aan de vrouw te betalen ? Wil je meer geld ga werken en verdien je eigen geld ipv afhankelijk te zijn van andere.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.