Menu

Vrijwillig minder werken, dan ook minder alimentatie betalen?

6 reacties
minder werk minder alimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen.

Wij liggen in scheiding en er is een voorlopige voorziening aangevraagd voor alimentatie. Mijn ex man heeft aangegeven dat hij minder is gaan werken en dat hij niet in staat is om alimentatie te gaan betalen. Kan hij dit zomaar doen? Hoe kan ik nu bewijzen dat hij altijd meer verdiende en nu liegt en het met de werkgever op een akkoordje heeft gegooid?

Het antwoord van Boeve Familierecht & Mediation

Huidige inkomsten

In beginsel is het zo dat een rechter bij het bepalen van de alimentatie voor de draagkracht van de alimentatieplichtige kijkt naar diens huidige inkomsten.

Vrijwillig minder werken

In het geval de alimentatieplichtige zelf een inkomensvermindering heeft veroorzaakt, kan er echter aanleiding bestaan om terug te grijpen op het oude inkomen. Daarbij speelt een rol of de alimentatieplichtige redelijkerwijs het oude inkomen weer kan verwerven en of dit ook van hem of haar kan worden gevergd.

De rechter kijkt daarbij naar de specifieke omstandigheden van het geval. Uw ex-partner zal in de procedure volledig openheid van zaken moeten geven over het verloop van zijn inkomsten. Hij zal dus niet alleen zijn huidige inkomen moeten aantonen, maar ook moeten laten zien wat hij tijdens het huwelijk verdiende.

Daaruit kan de rechter dan afleiden dat zijn inkomen is gedaald. Het is dan aan u om erop te wijzen dat zijn inkomsten bewust in het zicht van de echtscheiding zijn gedaald, zodat de rechter hier een oordeel over kan geven. Ik wens u veel succes met de afronding van de echtscheiding.

REACTIES

Lieke - 4 mei 2020

Heel unfair is echter dat van de ontvangende partij kennelijk geen enkele inspanning wordt geëist om meer inkomsten te verwerven.

    oske - 11 jul 2020

    Is dat wel waar? dus als de ontvangende partij denkt ik ga 1 dag werken ipv 3 dan gaat de rechter daarin mee? dat is toch een keuze?

Henk - 7 mei 2020

Een aanvullende vraag op de reactie van Lieke. Hoe zit het inderdaad met de alimentatiegerechtigde. Wat gebeurd er als zij vrijwillig minder gaat werken, wordt het alimentatiebedrag opgehoogd of blijft het dan bij het oude ?

Chris - 7 mei 2020

Mijn ex stopte met werken toen wij in scheiding lagen, waarschijnlijk om zo te voorkomen dat zij een lagere alimentatie zou krijgen omdat haar inkomen zou worden meegeteld. Ook weer een fijne actie in haar voordeel, waar je als alimentatiebetaler niets aan kunt doen. .

Ate - 16 mei 2020

Tjsa, veel vrouwen werken partime. Wordt er bij alimentatievaststelling wel genoeg rekening gehouden met het potentieel inkomen? Veel van hen hebben geleund om het comfort van het inkomen van de man. Volgens mij is het niet onredelijk dat ook bij hen wordt uitgegaan van een inkomen op full time basis.

Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 13 jul 2020

Naar aanleiding van de bovengenoemde vragen over het inkomen van de alimentatiegerechtigde, het volgende. Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie wordt niet alleen gekeken naar het inkomen dat de alimentatiegerechtigde daadwerkelijk verdient, maar ook naar wat hij of zij in redelijkheid zou kunnen verdienen. Dit heet de verdiencapaciteit. Daarbij wordt dus ook bekeken of iemand parttime werkt en wordt bekeken wat de onderhoudsgerechtigde eraan heeft gedaan om zijn of haar werkzaamheden uit te breiden naar een fulltime dienstverband. Uiteraard gaat het niet alleen om de inspanning rondom het solliciteren. In dit soort gevallen kunnen vele omstandigheden een rol spelen. Voorbeelden van factoren die mee kunnen spelen zijn het opleidingsniveau, de werkervaring, de (mantel)zorgtaken en de gezondheid van de ontvanger van partneralimentatie. Zo zal in elke zaak zorgvuldig moeten worden gekeken welke factoren een rol kunnen spelen en welke betekenis dit dient te hebben voor de waardering van iemands verdiencapaciteit. Onze ervaring is dat veel meer dan enkele jaren geleden de nadruk ligt op de verplichting van de ontvanger van alimentatie om de verdiencapaciteit volledig naar zijn of haar mogelijkheden te benutten. Als vast staat dat de alimentatieontvanger vrijwillig minder is gaan werken, leidt dit er in ieder geval niet automatisch toe dat de alimentatiebetaler dit gat moet opvullen. Boevefamilierecht

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 48
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos komt in haar praktijk heel vaak de vraag tegen: “Hoe kom ik over mijn ex heen? Het is heel normaal dat je in je leven telkens weer herinnerd wordt aan die ene persoon waar je lang je leven mee hebt gedeeld. En dat je dat juist níet wil. Los komen van je ex klinkt Lees verder > hoe kom ik over mijn ex heen
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.