Menu

Wanneer is een herberekening van de alimentatie nodig?

1 reactie
herberekening van alimentatie

Hebben jullie eenmaal afspraken gemaakt over de alimentatie, dan betekent dat niet dat het alimentatiebedrag altijd hetzelfde blijft. Bepaalde veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op het bedrag. Wij zetten voor je op een rijtje op welke veranderingen je moet letten.

Stijging of daling van inkomen

De belangrijkste wijziging en tevens de verandering die het meest voor komt is een stijging of daling van het inkomen. Betaal jij alimentatie en raak jij je baan kwijt, dan wordt jouw inkomen ineens een stuk lager. Je hebt minder draagkracht en houdt minder geld over om alimentatie van te betalen. Krijg je een promotie of verander je van baan waardoor je meer gaat verdienen, dan kan het zijn dat je meer alimentatie moet gaan betalen. Andersom werkt het ook. Krijg jij alimentatie en ga je er ineens qua inkomen flink op achteruit, dan kun je wellicht een verhoging van de alimentatie krijgen en andersom.

Verandering omgang

De omgangsregeling speelt een belangrijke rol bij het berekenen van de kinderalimentatie. Hoe meer omgang, hoe minder alimentatie er betaald moet worden. Komt er een verandering in de omgangsregeling, dan heeft dit dus ook gevolgen voor de hoogte van de alimentatie. Was er bijvoorbeeld eerst een co-ouderschap, maar wordt dit omgezet naar een andere regeling waarbij er minder omgang is, dan stijgt de hoogte van de alimentatie. Andersom geldt dit ook. Betaal jij alimentatie en krijg jij nu vaker de kinderen over de vloer dan voorheen, dan heb je een goede reden voor een verlaging van de kinderalimentatie.

Een nieuwe partner

De invloed van een nieuwe partner op de alimentatie is best een beetje ingewikkeld. De ene keer telt de nieuwe partner wel mee. De andere keer niet. Wij proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Partneralimentatie

Eerst de partneralimentatie. Ontvang jij partneralimentatie en ga je samenwonen met je nieuwe partner, dan komt jouw recht op partneralimentatie direct te vervallen. Krijgt jouw ex een nieuwe partner, waarmee hij/zij gaat samenwonen of trouwen, dan heb je een goede reden om een verhoging van de partneralimentatie te vragen. Het inkomen van de nieuwe partner wordt hierbij namelijk in zijn geheel meegenomen. Een belangrijke wijziging dus!

Kinderalimentatie

Samenwonen

Gaat het om de kinderalimentatie, dan is het een ander verhaal. In dat geval speelt samenwonen namelijk helemaal geen rol. Gaat één van de twee ouders samenwonen, dan verandert er dus helemaal niets.

Huwelijk

Besluit één van de twee om in het huwelijksbootje te stappen, dan is het ook nog maar de vraag of het inkomen van de nieuwe partner wordt meegenomen in een berekening.

Ga jij trouwen met een nieuwe partner, dan telt zijn/haar inkomen alleen mee als de kinderen bij jullie staan ingeschreven. Alleen dan heeft jouw nieuwe partner een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen en worden jullie inkomens op één hoop gegooid.

Een kindje erbij

De komst van een kindje bij één van jullie is ook een goede reden om aan de bel te trekken. Betaal jij alimentatie en krijg je er een kindje bij, dan heb je een goede reden om de alimentatie te verlagen. De komst van een kind drukt namelijk flink op jouw draagkracht. Kinderen kosten veel geld en dat betekent dus dat er minder overblijft voor de alimentatie.

De overheid

Tot slot zijn er ook nog veranderingen die door de overheid teweeg worden gebracht. Zo is in 2015 besloten dat het kindgebonden budget een rol ging spelen in de berekening van de kinderalimentatie. Dit was voor veel mensen een reden om de alimentatie eens opnieuw te laten berekenen. Ook belastingmaatregelen kunnen soms invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.

Hoe kun je de alimentatie aanpassen?

Dit is allemaal handig om te weten, maar hoe kun je de alimentatie laten aanpassen als je te maken hebt met één van deze veranderingen? Dat gaat helaas niet altijd even makkelijk. Het is verstandig om eerst contact op te nemen met je ex. Misschien kunnen jullie in goed overleg een nieuwe afspraak maken of kunnen jullie samen een herberekening van de alimentatie laten maken. Ook het inschakelen van een mediator kan een goede optie zijn.

Toch is dit helaas vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het lastige is dat je eigenlijk rechtstreeks aan iemands portemonnee komt en dat vindt natuurlijk niemand leuk. Wil de ex niet meewerken aan een wijziging van de alimentatie, dan kun je dit via een advocaat regelen. Dit betekent wel dat je kosten moet maken.

Voor je dit doet is het belangrijk om te weten of jouw wijzigingen deze kosten waard zijn. Het moet niet zo zijn dat je heel veel geld kwijt bent aan de advocaat, terwijl je uiteindelijk een tientje per maand winst hebt. Dat schiet niet op.

Om in te schatten of het inschakelen van een advocaat het geld waard is, kun je contact opnemen met onze juridische medewerkers. Zij zetten samen met jou alle veranderingen op een rijtje en kunnen goed inschatten of het zinvol is om actie te ondernemen of niet. Je kunt ons bereiken op 088-6002803 of laat een bericht achter op ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.  

Alimentatiewijzer.nl

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl.

REACTIES

ervaringsdeskunige - 13 okt 2022

Als een kind 18 jaar is geworden moet de kinderalimentatie doorbetaald worden tot 21 jaar, tenzij je zelf rechtstreeks met het studerende kind een afspraak kunt maken over een studietoelage i.p.v. de kinderalimentatie. De berekening kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van: https://duo.nl/apps/rekenhulp-studiefinanciering/index.html#/profiel Het is waarschijnlijk handig om eerst te berekenen wat voordeliger is of wat je prettiger vind, de kinderalimentatie doorbetalen ofwel een studietoelage zolang als het kind studeert. Overigens kan zo'n studietoelage ook worden afgedwongen, dus die eindigt niet op 21 jarige leeftijd.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 1




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.