Menu

Vrolijk kerstfeest of rauwe pijn na de scheiding?

rauwe pijn na de scheiding

Vrolijk kerstfeest?

Op televisie zitten ze genietend met zijn allen aan het kerstdiner. Pakken ze intens gelukkig samen de cadeaus onder de boom uit. Fijn al die vrolijke kerstreclames met gelukkige gezinnetjes op televisie. Not. 

Als je net gescheiden bent, of nog midden in een scheiding zit, kan de kerstperiode ontzettend confronterend zijn. De hele decembermaand eigenlijk. 

Gewoon gezin

Je mist het feit dat jullie een ‘gewoon’ gezin waren. Je beseft maar al te goed hoe waardevol dat was. Nu is het niet meer vanzelfsprekend dat je kinderen altijd bij jou thuis zijn. Dat is nogal wennen. Soms mis je zelfs je ex.  

Dit is rouw. En dat voelt rauw. Dat wat er was, is er niet meer, en komt ook nooit meer terug. Dat betekent afscheid nemen van je gezin in de vorm die het had. Van je ex. Van je ideeën over de toekomst. Dat is in december vaak extra voelbaar.

Geen enkel mens wil zich rot voelen, van nature zijn we allemaal pijnvermijdend. En grijpen we onbewust van alles aan om daar maar niet aan te hoeven. Trekken we nog een flesje wijn open. Eten we nog een lading kerstkransjes. Binge-watchen nog wat feelgood series. Maar ook het alles op alles zetten om het toch maar gezellig te hebben met de feestdagen, kan zomaar een vorm van pijnvermijding zijn.

Rauwe pijn na de scheiding

Toch is het goed om het verdriet vol aan te kijken. De rauwe pijn, het gemis te voelen. Toe te staan. Sterker nog, zonder dat is het volgens mij onmogelijk om je scheiding echt te verwerken. Dan dénk je misschien dat je er over heen bent. Maar wordt je later alsnog overvallen door verdriet, blijf je maar boos op je ex, of tuin je in een nieuwe relatie in dezelfde valkuil.

Is de pijn zo heftig dat je denkt ‘dit komt nooit meer goed?’ Of lukt het je maar niet je leven weer op te pakken? Dan weet je waarschijnlijk dat je wat te doen hebt om hier weer uit te komen. 

Persoonlijke groei

Zelf had ik voor mijn scheiding al jarenlang veel geïnvesteerd in persoonlijke groei. Dat heeft me enorm geholpen. Ik wist wat ik nodig had om in alle tumult voor mezelf te zorgen. Ik wist ook hoe ik de wagonladingen aan intense (rot)gevoelens kon toestaan. Ik kon mijn eigen aandeel herkennen en toe-eigenen. Dat maakt dat ik nu een veel gelukkiger mens ben dan voor mijn scheiding. Al was het soms echt niet makkelijk.  

Wil jij dit ook, maar zie je er tegenop om het allemaal alleen te moeten doen? Of weet je niet hoe je het aan moet pakken?  

Gun jezelf dan jouw beste kerstcadeau. Een traject dat precies biedt wat jij nu nodig hebt. We schonen samen je relatie-verleden op voor een frisse start. Bomvol handvatten om je leven weer op de rit te krijgen. Zodat je weer écht gelukkig bent. Mail of bel me voor een vrijblijvende kennismaking en start nog voor de kerst. Kijk op Gelukkig gescheiden – Helder Mediation.

Ik ben Leontien, coach, mediator én ervaringsdeskundige. Ik begeleid vrouwen om hun scheiding te verwerken en weer helemaal op zichzelf te gaan staan. Het resultaat is dat ze weer weten wie ze zijn,  lekker in hun vel zitten én zin hebben in de toekomst. Mijn partner Dirk begeleid hierin mannen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 7




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.