Menu

Wat als je ex de indexering niet betaalt?

wat als je ex de indexering niet betaalt

Ieder jaar in januari worden zowel de kinder- als de partneralimentatie iets verhoogd. De bedragen moeten worden aangepast aan de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Dit heet de indexering van de alimentatie. Voor 2022 is het indexeringspercentage vastgesteld op 1,9 procent. Dat betekent dat de alimentatie vanaf 1 januari 2022 met 1,9 procent omhoog moet.

Zelf verhogen

Het lastige is dat alimentatiebetalers geen persoonlijke brief van de overheid krijgen, waarin hen wordt verteld dat zij de alimentatie moeten verhogen. Het verhogen gebeurt ook niet automatisch. De betaler moet zelf het bedrag dat maandelijks wordt overgemaakt handmatig aanpassen.

Ben jij alimentatieontvanger, dan is het slim om de ex op de hoogte te stellen van de veranderingen die 1 januari plaatsvinden. Stuur hem/haar een mail of app waarin je aangeeft dat het tijd is voor de jaarlijkse indexering en zet hier ook alvast in wat het nieuwe bedrag wordt. Het nieuwe bedrag kun je makkelijk berekenen met de berekenmodule op onze site.

Discussie

De indexering van de alimentatie is verplicht, maar toch wil hier nog wel eens wat discussie over ontstaan. Zo zijn er exen die aangeven dat zij het afgelopen jaar geen loonsverhoging hebben gehad en het dus niet eerlijk vinden dat zij deze verhoging moeten betalen. Dit is echter geen goede reden om de indexering niet toe te passen. Is bijvoorbeeld door corona het inkomen van de ex gekelderd, dan is dat wel een goede reden om samen eens te kijken naar de alimentatie, maar de indexering gaat altijd door.

Wat als de ex niet betaalt?

Helaas trekken lang niet alle exen zich iets aan van deze verplichte indexering. Heb jij een ex die op dit vlak niet voor rede vatbaar is en weigert de indexering over te maken? Weet dan dat je dit bedrag kunt vorderen. Je hebt er namelijk recht op. Is de indexering bij jou al jaren een probleem, dan is het goed om te weten dat je tot vijf jaar terug kunt vorderen. Dit vorderen kan via een speciale instantie namelijk het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Wil jij weten hoe dit vorderen in zijn werk gaat en heb je hier verdere hulp bij nodig, dan kan je vrijblijvend contact met hen opnemen.

Gratis juridisch advies over alimentatie

Is jouw alimentatie nog niet goed geregeld en heb je hier verdere hulp bij nodig of ben jij alimentatiebetaler en kan je de alimentatie niet meer opbrengen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en helpen je verder op weg. Je kunt ons altijd bellen op 088 – 6002803. Word je liever door ons teruggebeld? Laat dan  een berichtje achterop onze contactpagina. Wij nemen dan zo gauw mogelijk contact met je op om jouw situatie te bespreken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + = negen
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.