Menu

Wat kan je doen als je denkt dat je onterecht partneralimentatie betaalt? 

onterecht partneralimentatie

Als je denkt dat je onterecht partneralimentatie betaalt en als contact met je ex-partner niet leidt tot duidelijkheid, dan kan je bijvoorbeeld een privé detective inschakelen. Raimondo van Dutch Detective Agency vertelt over zijn praktijk.

Terugbetaling partneralimentatie

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs geoordeeld dat een vrouw € 49.000 aan partneralimentatie dient terug te betalen aan haar ex man.

De man had een vermoeden dat zijn ex-vrouw een nieuwe duurzame relatie had en schakelde ons in. Om te kunnen stoppen met betalen van partneralimentatie moet er heel wat hard gemaakt worden.

Wat moet er worden bewezen om te kunnen stoppen met partneralimentatie

Duurzame affectieve relatie

Er moet sprake zijn van een duurzame affectieve relatie, samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding. Maar wat houdt dit dan precies in?

Bij een duurzame affectieve relatie moet er sprake zijn van een nauwe relatie tussen de twee partners. Dit betekent dat de partners de nodige affectie voor elkaar hebben. Maar de relatie moet ook langdurig (duurzaam) zijn.

Gemeenschappelijke huishouding

Daarnaast moet er een gemeenschappelijke huishouding zijn. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de samenwonende personen elkaar wederzijds verzorgen, beide bijdragen in de kosten van de huishouding (de normale kosten: voedsel, maar ook andere kosten van de huishouding).

Samenwonen

Als laatste, eigenlijk belangrijkste criterium is vereist dat de personen samenwonen. Het moet gaan om een samenleving voor langere tijd.

Vooronderzoek partneralimentatie

Voor deze man begonnen wij met een vooronderzoek partneralimentatie. Om hem niet onnodig op hoge kosten te jagen, wilden wij vooraf door middel van een partneralimentatie onderzoek vaststellen of zijn ex-partner daadwerkelijk een nieuwe partner had en of zij daadwerkelijk samenwoonde.

In opdracht van de man observeerden wij zijn ex-partner. Vaak houden stelletjes beide huizen aan. Maar slapen ze wel elke dag bij elkaar, dit kan door de rechter worden beoordeeld als samenwonen. Zo’n vooronderzoek neemt circa 7 dagen in beslag. Hierna beoordelen wij of het zinvol is om verder te gaan met het partneralimentatie onderzoek.

Partneralimentatie onderzoek

Het vooronderzoek was ‘positief’ en gaf aanleiding om verder te gaan met het partneralimentatie onderzoek. Dat onderzoek duurt circa 1 maand. Wij verzamelden meer bewijzen dat de betreffende ex-partner en haar nieuwe partner een affectieve relatie van duurzame aard hadden. Uit het voorgaande onderzoek was naar voren gekomen, dat ze bij elkaar sliepen. Nu moest bewezen worden dat zijn ex-vrouw en haar nieuwe partner elkaar wederzijds verzorgden, voor een langere periode met elkaar samenwoonden en een gemeenschappelijke huishouding voerden. Wij kwamen erachter dat de vrouw sinds september 2014 samenwoonde met haar nieuwe partner, ze deden samen de boodschappen, lieten samen de honden uit en leefden samen in 1 huis.

De ex-vrouw ontkende dit. De man had wettige bewijsstukken; fotomateriaal met tijden en datum. De man kon dit uitgebreide rechtsgeldige rapport overhandigen. In dit rapport stonden diverse criteria die door de Rechtbank veelal worden gezien als aanvullend of zelfs overtuigend bewijs. De rapportages van Dutch Detective Agency worden door de rechtbank erkend en als zeer betrouwbaar ervaren.

Oordeel Gerechtshof

Het Gerechtshof heeft geoordeeld dat zijn ex-vrouw samenleeft, als waren zij gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft. De rechter is op grond daarvan, van oordeel dat de vrouw de onterecht ontvangen partneralimentatie over de periode 2015- 2018 (totaal € 49.000) dient terug te betalen. De rechter laat daarbij zwaar wegen dat de vrouw haar ex man niet geïnformeerd had over haar nieuwe (woon)situatie. Om die reden dient de vrouw eveneens de door de man gemaakte onderzoekskosten (€ 22.000) te vergoeden.

Wat kan je doen als je denkt dat je onterecht partneralimentatie betaalt

Ik merk dat men vaak niet weet welke omstandigheden gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de partneralimentatie. Bijvoorbeeld wanneer het inkomen van je ex-partner verandert, of wanneer hij of zij gaat samenwonen en er sprake is van een duurzame relatie.

Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw persoonlijke situatie en wat wij voor je kunnen betekenen? EXCLUSIEF voor jou als Nieuwe Stap lezer, nodig ik je van harte uit voor een GRATIS INZICHTSESSIE* In deze inzichtsessie krijg je een eerlijk advies en geef ik je aan wat de mogelijkheden zijn.

* Een inzichtsessie is een gesprek van 30 minuten via Skype, FB messenger of telefonisch.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.