Menu

Wat vertel je je jonge kinderen bij scheiding en wat niet?

jonge kinderen bij scheiding

Wat vertel je je (jonge) kinderen bij scheiding en wat niet?

Hebben jonge kinderen het recht om te weten waarom ouders gaan scheiden? Wat vertel je als ouders wel, en wat vertel je ze beter niet?

Deze vragen kunnen scheidende ouders behoorlijk bezig houden wanneer ze het gesprek met hun jonge kinderen aangaan over de op handen zijnde echtscheiding.

Lastige vraagstukken. Want welke informatie kan een kind cognitief wel verwerken en welke kennis van zaken is eenvoudigweg een zaak van de ouders en niet geschikt voor het kind om van op de hoogte te zijn?

Geen volwassen brein

Van ouders horen wij regelmatig dat zij het liefste volledig eerlijk en open tegen hun kinderen zijn wanneer het gaat om de grote “waarom vraag”. Toch kun je je afvragen of dit in het belang van de kinderen is. Jonge kinderen kunnen “grote mensen zaken” cognitief nog niet plaatsen, hun hersenen zijn gewoon nog niet zodanig ontwikkeld dat zij de redenen van de scheiding kunnen begrijpen. Zij hebben geen referentiekader, kunnen nog niet relativeren. Daar is een volwassen brein voor nodig.

Nieuwe liefde

Neem bijvoorbeeld de situatie waarbij een van de ouders tijdens het huwelijk een nieuwe liefde heeft gevonden en dat dit gegeven heeft bijgedragen aan de redenen tot scheiding. Voor een klein kind is de wetenschap dat een van de ouders is vreemdgegaan totaal niet van belang. Het jonge kind heeft nog geen referentie op het gebied van liefdesrelaties en moet bovenal loyaal kunnen zijn en blijven aan beide ouders. Het zit niet te wachten op verwarrende en niet zelden negatief gekleurde informatie over een van zijn of haar ouders. Het kan een loyaliteitsconflict in het kind veroorzaken wanneer het zich genoodzaakt voelt om openlijk partij te kiezen voor een van de ouders, vaak de verlaten ouder.

Gezamenlijke boodschap

Ouders dienen jonge kinderen bij scheiding hier tegen te beschermen, zowel de verlaten ouder als de ouder die de beslissing tot scheiding nam en ook beide ouders wanneer de beslissing door hen gezamenlijk genomen is. Formuleer dus liever een gezamenlijke boodschap die jullie met zijn tweeën kunnen vertellen. Daarbij kan er van je gevraagd worden om jezelf en je eigen gevoel daarbij in het belang van de kinderen aan de kant te zetten. Dat is niet anders en je dient daarmee je kind.

Schadelijk

Het kan het kind grote schade berokkenen wanneer het informatie te verwerken krijgt wat het nog niet aan kan. Dus absolute eerlijkheid en openheid naar jonge kinderen bij scheiding? Dat kan dus niet in alle gevallen. Vergelijk het met de Kijkwijzer. Je laat je kindje van 6 ook geen films voor 12 jaar en ouder zien. Toch?

Tineke Kool

Eemland Mediation

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.