Menu

11 tips voor het gescheiden vieren van Sinterklaas

sinterklaas gescheiden ouders

Sinterklaas in Nederland. Voor veel kinderen een mooi feest. Want dit betekent voor de kinderen; naar de intocht kijken, ’s avonds schoentje zetten, liedjes zingen, snoepgoed, pepernoten, chocoladeletters, verlanglijstjes maken en de cadeautjes op pakjesavond.

Het ene kind is nog meer onder de indruk van Sint en de Pieten dan de ander. En dan de vraag wat zit er allemaal in al die mooi verpakte pakjes. Dit levert allemaal gezonde spanning op bij de kinderen.

Sinterklaastijd is dan ook een fijne tijd, maar wanneer je gescheiden bent kan dit zowel voor de ouders als de kinderen voor véél extra spanningen zorgen.

Confronterend

Wanneer je als gezin altijd samenpakjesavond vierde, is het vooral de eerste keer na jullie scheiding vreemd om dit niet samen als gezin te kunnen vieren.

Hoe goed jullie het samen ook proberen op te lossen, om voor het eerst met iedere ouder apart Sinterklaas te vieren, kan heel confronterend zijn voor jullie kind.

Hoe ga je Sinterklaas vieren na de echtscheiding? Hoe kan je jouw kind(eren) een fijn Sinterklaasfeest geven als gescheiden ouder?

11 tips voor een ontspannen Sinterklaasfeest

Wees er ook steeds van bewust om voor het sinterklaasfeest écht in het belang van jullie kind te handelen en niet in je eigen belang.

Hier volgen de 11 tips die kunnen helpen voor een ontspannen Sinterklaasfeest

1. Zet het plezier van jullie kind voorop

Gun jullie kind leuke dagen bij beide ouders, daarmee voorkom je spanning en houd je het een feest voor jullie kind. Sinterklaas is vaak al spannend genoeg, vooral voor jonge kinderen. Jullie kind pikt meer negatieve prikkels op dan je denkt. Voor kinderen van gescheiden ouders kan er extra spanning ontstaan vanwege de scheiding. Deze spanning kan jullie kind wel een leven meedragen. Wees er dan ook van bewust om goede en duidelijke afspraken te maken om teleurstellingen bij jullie kind te voorkomen.

2. Stem de agenda’s op elkaar af en stel je flexibel op

Bij wie viert jullie kind nou echt pakjesavond op 5 december? Traditie, nostalgie en de bijkomende emoties kunnen ervoor zorgen dat er irritaties ontstaan of zelfs strijd. Laat jullie hierin niet meeslepen. Beter is het om goede afspraken te maken. Bespreek als ouders van jullie kind bijvoorbeeld duidelijk af bij wie het kind is met pakjesavond. Bespreek ook heel duidelijk de details zoals wie gaat er met wie naar de intocht van Sinterklaas. Het liefst ruim van te voren, begin hier in de zomer mee. Allemaal in het belang van jullie kind om teleurstellingen te voorkomen.

3. Cadeaus kopen

Probeer het geven van dubbele cadeautjes te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de cadeautjes in de schoen. Overleg met elkaar als ouders, wie welke cadeautjes gaat geven die jullie kind op het verlanglijstje heeft staan.

Zo voorkom je dubbele cadeaus en teleurstelling bij jullie kind. Ook kunnen jullie elkaar zo niet met de cadeaus onbewust of bewust aftroeven.

4. Cadeautjes mee naar de andere ouder

Bespreek van te voren met elkaar of jullie kind de cadeautjes die het van Sinterklaas heeft gekregen bij de ene ouder mee mag nemen naar de andere ouder.

Laat jullie kind vooraf weten wat jullie hierover hebben afgesproken. Ook om teleurstellingen bij jullie kind te voorkomen.

5. Geen mening hebben, blijf positief

Wees positief over de cadeautjes die je kind bij de andere ouder heeft gekregen, al vindt jij de cadeautjes rommel en niet bij de leeftijd van je kind passen.

6. Sinterklaas is een dure periode

Alleenstaande ouders voelen dit vaak in hun portemonnee. Dit kan nogal eens voor conflicten en ruzies zorgen. Belast je kind hier niet mee en laat ook niets aan je kind merken.

Denk in deze tijd eens aan tweedehands winkels (de kringloopwinkel) of marktplaats, daar zijn veel leuke dingen te koop voor minder geld.

Maak het bespreekbaar bij elkaar. Spreek een bedrag af en hoeveel cadeautjes jullie willen geven aan jullie kind. Hou je er ook aan, ook al sta jij als ouder er financieel beter voor dan de andere ouder en overtroef de andere ouder niet. Ook kunnen jullie gezamenlijk een groter cadeau kopen in goed overleg. Jullie kind hoeft zo geen verschil te merken in kostbaar cadeaus zijn en kan genieten van een fijn Sinterklaasfeest.

Door positief te blijven en creatief te zijn, creëer je herinneringen samen met je kind. Deze worden veel langer onthouden dan een computerspel of een pop die het ooit heeft gekregen. Of maak hun favoriete eten, doe samen spelletjes, knutsel cadeautjes voor elkaar en maak rijmpjes of een surprise. Het gaat uiteindelijk om de aandacht en de herinnering en dat is iets waardevols.

7. Stem jullie agenda’s op elkaar af en wees flexibel

Mocht er een Sinterklaasactiviteit bij de andere ouder zijn zoals bijvoorbeeld op het werk en het valt in jouw weekend of week, probeer je dan flexibel op te stellen en zorg dat jullie kind mee kan.

Voor jezelf is dit misschien pijnlijk, maar denk altijd in het belang van jullie kind. En het is toch heerlijk als je kind helemaal blij en vrolijk thuiskomt.

8. Grootouders en familieleden

In veel families organiseren de grootouders of andere familieleden ook pakjesavond. Dit is natuurlijk heel gezellig, maar misschien is vier van deze avonden in één week wel erg veel voor je kind, vooral als het nog jonge kinderen zijn.

Zeker met alle andere sinterklaasactiviteiten erbij zoals bijvoorbeeld op school. Het beste kan je alle activiteiten bespreekbaar maken zodat er goede verdeling ontstaat voor alle familieleden.  Probeer ook bij jullie kind te peilen wat het vindt van zoveel drukte. Jullie kunnen hierin samen met jullie kind de situatie het beste inschatten. Zeker als het kind al wat ouder is.

Nodig jouw ouders en familieleden op het sinterklaasfeest bij jou thuis uit als je het zelf viert met je kind. Dat scheelt alweer twee drukke sinterklaasavonden.

9. Sinterklaasfeest op school

Zorg als ouder dat je op de hoogte bent van de sinterklaasviering op school. Help de andere ouder hier aan te herinneren en overleg samen wie erbij kan zijn of wil zijn op school.

Gelukkig zijn veel scholen ‘voorbereid’ op de informatievoorziening richting de ouders.

Maak nu ook goede afspraken met de andere ouder over het kopen van cadeautjes, het maken van de surprises en gedichten voor de klasgenootjes van jullie kinderen. Hetzelfde geldt voor de sportclubs of de buiten schoolse opvang. Op deze manier ben je goed voorbereid om mee te kunnen helpen en zijn jullie allebei betrokken bij jullie kind. Zo kan je ook vragen aan het kind hoe het alles beleefd hebt.

Blijf communiceren met elkaar als ouders in deze drukke tijd, het kan een hoop frustratie en irritaties voorkomen. Bedenk altijd om in het belang van je kind te handelen en niet jullie belang.

10. Wees niet negatief

Wees niet negatief over de andere ouder als daar bijvoorbeeld uitbundig Sinterklaas wordt gevierd, en dit bij jezelf minder groots of zelfs helemaal niet wordt gevierd vanwege o.a. ziekte, financiële redenen of iets anders. Geef daarbij niet richting jullie kind de andere ouder de schuld van het niet kunnen vieren van Sinterklaas. Laat het een fijne tijd voor jullie kind zijn, hoe moeilijk het ook voor jou is.

11. Gun elkaar het ouderschap

Gun elkaar het ouderschap, dit betekent voor jullie om te proberen elkaar niet te zien als ex-partners maar als collega-ouders. Want al is de relatie voorbij, jullie blijven toch ouders van jullie kind(eren).

12. Gun elkaar dan ook het ouderschap en wees flexibel

Het betekent ook dat je de band actief van je kind met de andere ouder stimuleert. Ook al heeft dat bijvoorbeeld tot gevolg dat jullie kind om het jaar met pakjesavond op 5 december niet bij jou is.

Dat is heel vervelend, maar een gevolg van het feit dat jullie relatie niet heeft gewerkt. Belast jullie kind daar niet mee. Zorg ervoor dat het een mooie waardevolle tijd is voor jullie kind.

Sinterklaas moet een feestje zijn!

Ik hoop dat jullie als gescheiden ouders wat aan mijn tips hebben om met elkaar en jullie kind(eren) op een prettige manier Sinterklaastijd door te komen en blijven communiceren in deze drukke hectische tijd met elkaar.

Deze tips zijn ook toepasbaar voor de kerstperiode en de jaarwisseling. Ga ook voor deze dagen vroeg genoeg met elkaar in gesprek.

Houd in ieder geval altijd het belang van jullie kind voor ogen en niet jullie eigen belang.

Sinterklaas vieren moet voor een kind een feestje zijn!

Als je hierover vragen hebt, kun je uiteraard contact met mij opnemen.

Aagje Hinloopen

Scheidingscoach aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.