Menu

De omgangsregeling: 5 misverstanden

omgangsregeling

Over de omgangsregeling tussen een ouder en een kind bestaan veel misverstanden. We bespreken daarom vijf veel voorkomende misverstanden over omgang.

1. Geen omgang, geen alimentatie Als een ouder een kinderalimentatieplicht heeft, dan mag de ouder zich daaraan niet onttrekken, ook al is er geen omgang tussen de ouder en het kind. Zelfs als de verzorgende ouder zich niet houdt aan de rechterlijk vastgestelde omgangsregeling, dient de alimentatie betaald te worden.

2. Alleen omgang juridisch ouder Een juridische ouder heeft recht op omgang met het kind. Juridisch ouderschap is echter niet de enige grond voor omgang. Zo kan de niet-verzorgende ouder recht hebben op omgang als er sprake is van een nauwe persoonlijke band, intended family life of private life.

3. Verhuizende ouder bepaalt Als een verzorgende ouder met het kind wil verhuizen, dan heeft deze daarvoor toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. Een verzorgende ouder kan dus niet zomaar verhuizen. Zelfs een ouder zonder gezag kan de verhuizing tegenhouden.

4. Kind heeft niets te zeggen Als het kind bezwaar heeft tegen omgang met de niet-verzorgende ouder, dan zal de rechter een belangenafweging maken. In veel gevallen geeft daarbij niet het belang van de ene of de andere ouder de doorslag, maar het belang van het kind. Een kind zal dus niet snel gedwongen worden om omgang te hebben met de niet-verzorgende ouder, als het zelf niet wil. Hoe ouder het kind is, hoe meer met zijn belangen rekening wordt gehouden. Als een kind 12 jaar is kan het zelf contact zoeken met een kinderrechter.

5. Straffeloos omgang tegenhouden De verzorgende ouder kan op vele manieren de omgang frustreren of tegenhouden. Is er een rechterlijk vastgestelde omgangsregeling, dan kan de rechtbank de ouder hiervoor sanctioneren. Zo heeft de rechtbank de mogelijkheid om de verzorgende ouder in dat geval een dwangsom op te leggen of zelfs lijfsdwang (celstraf) op te leggen.

Bron: jurofoon.nl

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 9 = zestien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.