Menu

5 tips voor de ‘feestmaand’ na je scheiding

Wat vliegt de tijd. Het is alweer december, de feestmaand van het jaar.

Een maand van feesten, samen, verbinding, met elkaar, lichtjes, donkere dagen, veel vrije dagen en ook terugkijken waar je dankbaar voor bent en wat je wilt achterlaten en wat je verlangens voor 2022 zijn.

Kortom een maand met veel confrontaties als je (net) gescheiden bent.

Ik merk in mijn praktijk momenteel dat veel ouders erg tegen deze maand op zien en al helemaal nu er weer een gedeeltelijke lockdown is. Zij vragen mij om tips. Deze tips wil ik ook graag met jullie delen.

Herken je dit?

Herken je dat:

  • Jullie veel  gedoe over het verdelen van de dagen hebben. Moeilijk kunnen communiceren over de kinderen;
  • Je je heel eenzaam voelt als de kinderen er niet zijn;
  • Je tieners als ze bij jou zijn alsnog alleen maar bij hun vrienden zijn;
  • De andere ouder helemaal niets doet met de kinderen en ze alleen maar gamen;
  • Je een partner mist en de gezelligheid samen; 
  • Je het liefste deze maand overslaat en blij bent als het januari is;
  • Je weinig begrip van je omgeving krijgt. Je moet de ander nu gewoon eens loslaten;
  • Je heel verdriet en boosheid ervaart;
  • Je je heel erg verantwoordelijk voelt voor het slagen van deze dagen, bijvoorbeeld cadeautjes koopt waarvan je denkt dat de andere ouder dat vergeet of waar je van denkt dat je tiener dat vergeet.

Lees hieronder mijn 5 TIPS hoe ook jij deze feestmaand gaat overleven en je kunnen helpen bij het zowel voor jezelf als de kinderen en de andere ouder, aangenamer maken van deze tijd.

5 tips om de feestmaand te overleven

Tip 1 Goede afspraken

 Maak  voor alle feestdagen en vakanties goede afspraken in jullie ouderschapsplan. Pas deze indien nodig ook jaarlijks aan.

Bekijk deze aan het begin van het jaar of de afspraken nog passend zijn voor jullie als ouders en ook jullie steeds ouder wordende tieners.

Tip 2 Belang van de kinderen

Denk in het belang van jullie kinderen. Is het erg dat zij eens laat naar bed gaan of iets totaal anders doen dan ze bij jou zouden doen of niets doen of alleen maar gamen. 

Stel jezelf de vraag gaat het echt hierom of speelt er misschien iets anders? En dat is heel begrijpelijk dat er misschien nog heel veel boosheid of verdriet een rol bij je speelt waardoor je je de andere ouder het misschien niet gunt. Het is fijn om dat met onafhankelijk persoon te delen.

Tip 3 ME time

Maak plannen voor jezelf als je alleen bent. Wat heb ik nodig deze dagen Waar heb ik behoefte aan? ME time kan ook een heel groot cadeautje voor jezelf zijn. Eindelijk dat boek lezen, eindeloos wandelen of je huis restylen, of uren face timen met een vriend of vriendin, of helemaal niets doen maar zijn.

Voel je je verdrietig, eenzaam of boos erken ze dan bij jezelf, sta ze ‘gewoon‘ toe. We hebben onze emoties en zijn ze niet. Weet dat ze komen en gaan en als we ze toestaan ze ons loslaten. En misschien denk je als je er middenin zit ja leuk, hoe dan…. Nodig ik je uit om het te proberen. Door toe te staan komt er ruimte en rust…. let maar op.

Focus op wat er nu juist, nu je alleen bent, kan.

Tip 4 Laat de verantwoordelijkheid bij de ander

Communiceer wat je niet fijn vindt van of bij de andere ouder niet via je kinderen, ook al zijn het tieners. Je brengt je kinderen dan in een loyaliteitsconflict, bespreek het met de andere ouder. Laat verantwoordelijkheid bij degene(andere ouder of tiener) bij wie het hoort. Dat geeft ze de kans om te groeien en jou rust.

Tip 5 Je ouderrelatie blijft

Jullie partnerrelatie  is voorbij  maar jullie ouderrelatie blijft altijd!!  Focus je op de ander als zijnde de vader of moeder van je kinderen i.p.v.  ex….. De andere ouder waar je kind ook zielsveel van houdt. Ook al laat je kind dat niet altijd zien. Zeker bij tieners speelt er makkelijk boosheid en die willen graag de schuld aan iemand kunnen geven. Maar at the end  houdt jullie kind van jullie allebei. Bestaat voor 50% uit DNA van jou en voor 50% uit het DNA van de andere ouder.

Grootste cadeau voor je kind

Iets moois  van jullie ouderrelatie van maken, hoe moeilijk dat ook kan zijn, is het grootste cadeau voor je kind altijd en zeker ook in de maand december. Als je kinderen vraagt wat hun grootste wens is, zeker ook bij tieners is dat hun ouders “normaal’ tegen elkaar doen. En dat lukt echt niet altijd want we zijn ook maar gewoon mensen en een scheiding is een LIFE event dat veel stress, verandering, onveiligheid, boosheid en verdriet naar boven kan halen.  Maar de bereidheid hebben en werken aan een goede ouderrelatie is van onschatbare waarde. Samen ben je het grootste voorbeeld voor je kind.

Voelt dit als een enorme berg of denk je dat je dit niet alleen kunt of je denkt ja maar die andere ouder doet dat niet?

Als scheidings- en pubercoach heb ik al veel ouders en tieners begeleid en gezien dat iedere ouder het moeilijk vindt maar het uiteindelijk wel kan. Dus jij ook, echt waar!

Ik nodig je graag uit om een afspraak in te plannen voor een gratis oriënterend gesprek waarin we samen kijken wat ik voor jou of je jullie tiener kan betekenen zodat de maand december ook voor  jullie een feestmaand is.

Ik wens je een goede tijd, in verbinding met jezelf en je omgeving.

Warme groet,

Angèle Babeliowsky      

Scheidingscoach| Gezins- en pubercoach

www.angelebabeliowsky.nl| 06-41912628

 PS: Het delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij.

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn nieuws, agenda, tips en tricks schrijf je dan in voor mijn inspiratiemail en ontvang ook 10 gratis tips “ hoe begeleid ik mijn puber bij een scheiding”

Nieuw in 2022!  OUDER-KIND DAGEN Wil jij even quality time met je dochter? Voel je een verlangen om jullie contact in de spotlights te zetten? Lees dan verder. In 2022 organiseer ik ouder-kind dagen waarin het thema contact en verbinding centraal staat. Samen met je puber dochter op een lichte-luchtige manier leuke creatieve activiteiten doen in de natuur op een prachtige locatie met een heerlijke lunch. Wil je meer weten kijk op mijn website pagina retraites of stuur een mail.

Lees ook de andere blogs van Angèle.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = zeven




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.