Menu

Fiscaal voordeel partneralimentatie op de schop

fiscaal voordeel partneralimentatie

Het jaar 2020 gaat de boeken in als het jaar van de pandemie. Met COVID-19 staat onze gezondheid op het spel, evenals onze economie. Maar ook menig relatie lijdt eronder. Het verplicht op elkaars lip zitten, het thuiswerken en de algehele ontregeling kan zijn tol eisen. Zodanig, dat een echtscheiding erop volgt.  

Partneralimentatie

Onherroepelijk komt dan de financiële afwikkeling op je af. Met wellicht een regeling voor partneralimentatie. Daar is sprake van als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap aanging. Je bent dan verplicht na de scheiding tijdelijk financieel voor elkaar te zorgen, bijvoorbeeld als een van de partners meer verdient dan de ander.

Fiscaal mag de betalende partij deze aftrekpost meenemen in zijn of haar aangifte inkomstenbelasting, dat levert fiscaal voordeel op. De ontvangende partij betaalt een progressief belastingtarief: hoe hoger de totale inkomsten aan alimentatie, hoe hoger de belasting. 

Zie ook een eerdere blog over dit onderwerp: partneralimentatie-en-een-bv-wees-alert

Fiscaal voordeel neemt af

2020 is op het gebied een partneralimentatie een bijzonder jaar. Niet alleen wijzigde de duur van partneralimentatie van 12 jaar naar maximaal 5 jaar, ook gaat het mes in de belastingaftrek voor de betalende partij.

Voor betalende partners met inkomens uit het hoogste belastingtarief heeft dat gevolgen. Het kabinet besloot de fiscale aftrek met ingang van dit jaar te verlagen van 51,75% naar 46%.

En dan zijn we er nog niet. Per jaar zal het percentage verder worden afgebouwd, en wel op de volgende manier:

Jaar:                            Aftrekpercentage:

2020                            46%

2021                            43%

2022                            40%

2023                            37,05%

Maak een rekensom

Het effect op de financiële draagkracht is merkbaar. Per jaar zal er netto minder overblijven voor de betaler, omdat het belastingvoordeel minder wordt. De vraag is of de afgesproken alimentatie ook de komende jaren nog op te brengen is. Ook voor de ontvangende partij is dit belangrijk, met het oog op mogelijke toeslagen.

Ik adviseer daarom een zuivere rekensom te maken en verder te kijken dan de situatie van vandaag. Bij het vaststellen van de partneralimentatie, zul je ook de toekomstige lagere belastingaftrek en daarmee het voordeel dat je misloopt, mee moeten nemen.

Als je al met partneralimentatie te maken hebt

Ook ex-partners die al even uit elkaar zijn raad ik aan de situatie opnieuw tegen het licht te houden. Wellicht baseerde je het huidige bedrag voor alimentatie op de maximale aftrek van 51,75%. Nu dat gaat veranderen voel je dat in je portemonnee. Immers, je besteedbaar inkomen neemt af nu het belastingvoordeel lager uitpakt.

Zelfstandig ondernemerschap

Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je wellicht ook nog last van de coronacrisis. Hoe zijn de ondernemersresultaten? Gaat het minder of juist beter? Zoek een goede, onpartijdige expert die met je meerekent en met je meedenkt. Is er inderdaad een reden om de afspraken te herzien? Zoek dat eerst goed uit, voor jij of je ex-partner elkaar in de rechtbank zien omdat het op de spits gedreven wordt. Die stressvolle weg kun je voorkomen door nu al (nieuwe) reële afspraken te maken.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

Lees ook de andere blogs van Finc Accountants.

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

Reizen met kinderen binnen Nederland: hoe zit het met de toestemming?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.