Menu

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

online mediation tijdens corona

Anniek Drenthmediator in Amersfoort en omgeving vertelt in deze blog hoe Corona ook haar gezinsleven raakt én wat zij tegenkomt in haar werk als scheidingsmediator.

Hoe is het na 4 weken Corona?

Hoe is het na 4 weken Corona? Dat was de vraag die ik mezelf stelde bij het schrijven van dit blog. Terwijl ik dit schrijf zit ik met het zonnetje op mijn gezicht in de tuin en hoor ik op de achtergrond kinderen met elkaar spelen. Wat mij vooral opvalt is dat ze veel pret hebben terwijl ze met elkaar op de trampoline springen. Als je niet beter zou weten zou dit voor een vakantie door kunnen gaan.

Helaas is er geen sprake van vakantietijd en is het voor iedereen een hele rare en vooral angstige periode. Gezinnen met kinderen die met elkaar in en om huis moeten blijven en zo veel mogelijk sociale contacten moeten mijden. De dagelijkse berichten op social media en in het journaal, die na ruim drie weken van quarantaine een klein beetje positiever lijken te worden. De mensen in de zorg die alles op alles zetten om de mensen die ziek zijn zo goed mogelijk, met groot gevaar om zelf besmet te raken, te verzorgen en het nieuws van steeds meer mensen uit de directe omgeving die besmet raken waardoor het voor iedereen nog dichterbij komt.

Opeens zijn we weer met allemaal thuis

Als ik voor mezelf na ga hoe mijn gezin en ik hiermee om zijn gegaan is dat af en toe best even doorbijten. Met twee studerende uitwonende kinderen die opeens weer thuis zijn is het af en toe best even schipperen. Iedereen moet zijn plek weer even zien te vinden. Het sociale studentenleven is opeens helemaal weg en alle colleges en zelfs tentamens gaan online. Af en toe een irritatie is dan ook niet te voorkomen, maar vooralsnog gaat het best redelijk.

Hoe is dit nu als de relatie al moeizaam verliep en jullie al besloten hadden om te gaan scheiden? Opeens is het niet meer zo vanzelfsprekend dat er een afspraak wordt gemaakt bij een mediator en is het ook nog zo dat jullie geen kant op kunnen. Het hoofd loopt over van alles wat er geregeld moet worden, de emotie blijft (ook tijdens Corona) en even lekker ontsnappen aan de situatie en wat privacy vinden is een stuk moeilijker.

Ook in deze tijd bij jullie aan tafel

De afgelopen weken hebben wij als Resolve Visie ook niet stil gezeten en is er voor ons als mediators ook een hoop veranderd. Wij hebben bijvoorbeeld onze dienstverlening aangepast. Hoe is het nu na 4 weken ‘Corona’ waarin de wereld er voor iedereen opeens heel anders uit ziet?

Sinds 4 weken verzorgen wij de mediation gesprekken op veel verschillende manieren. We voeren de gesprekken via programma’s als Zoom of Skype, via What’s app en zelfs telefonische gesprekken zijn er al gevoerd. Het is net waar de behoefte ligt en wat het beste uitkomt op dat moment.

Even wennen

Heel eerlijk zag ik best op tegen het eerste onlinegesprek. Na 5 minuten was ik dat onwennige echter al helemaal kwijt, omdat ik ook aan mijn gesprekspartners merkte dat het voor hen goed voelde. Het gesprek verliep eigenlijk heel goed en soepel. Ik vroeg meerdere malen tijdens het gesprek naar hun ervaringen en deze waren positief. Ik merkte dat zelfs het persoonlijke karakter van de mediation van kracht blijft door de visuele interactie die je met elkaar hebt.

Als kinderen overdag thuis zijn

Kinderen zijn overdag thuis en krijgen door de scholen online lessen aangeboden. Veel kinderen hebben huiswerk, hierdoor merk ik dat veel ouders de gesprekken liever in de middag voeren. Ze hebben dan in de ochtend de tijd om de kinderen te helpen en ’s middags wordt er door de kinderen, door het tot nu toe heerlijke weer, veel buiten gespeeld.

Het is al een paar keer gebeurd dat er tijdens een mediation gesprek een kind kwam binnen lopen met een vraag voor papa of mama en dan werd de mediation even gepauzeerd. Dit is ook iets wat we van tevoren met elkaar afspreken en dit verloopt goed.

Er zijn ook ouders die voorkeur hebben voor een gesprek in de avond en dit gebeurt dan ook regelmatig. Het praat vaak net even wat rustiger als de kinderen slapen. Maar ook tijdens een avond gesprek geldt dat we de afspraak hebben de mediation te pauzeren als er iemand binnen komt.

Pauze

Omdat de online-gesprekken best intensief kunnen zijn lassen we iets vaker even een korte pauze in voor koffie of thee. Ook zorgen we ervoor dat de gesprekken niet langer duren dan één of anderhalf uur. Het voordeel van de online-gesprekken is dat het net even iets makkelijker en frequenter in te passen is, omdat er geen sprake is van reistijd. Mocht een gesprek onderbroken worden is het mogelijk om op korte termijn een vervolgafspraak in te plannen.

Een bijkomend voordeel dat ik merk is dat het agenda technisch wat makkelijker is om een nieuwe afspraak in te plannen, omdat bijna iedereen thuis werkt. Het is dus net wat makkelijker in te plannen. De gesprekken vinden vaak frequenter op elkaar plaats en dat wordt als positief ervaren.

Ze blijven toch bij elkaar 

Ook een positief bericht in deze Corona tijd. Verleden week werd ik gebeld door een stel dat totaal tegen hun verwachting in had besloten om het toch weer samen te proberen. Ze waren met elkaar goed in gesprek gegaan en erachter gekomen dat het toch mogelijk bleek de verbinding terug te vinden. Er was nog genoeg om voor te vechten.

Deze gesprekken waren er voorheen niet omdat ieder zijn eigen leven had en er geen tijd en motivatie voor was. Zoals ze zelf aangaven was dit vanwege het thuis zitten wel mogelijk gebleken. Er werd geluisterd naar elkaar en er was aandacht voor elkaar. Twee punten die ze beiden zo misten in de relatie.

De laatste druppel bereikt door Corona

Maar helaas kan het ook andersom. Zo nam een man contact met ons op waarbij Corona juist de laatste druppel was die de emmer deed overlopen. Hun relatie verliep al moeizaam. Er werd nauwelijks gepraat, hij miste aandacht en echte interesse. Doordat ze beiden thuis kwamen te zitten en thuis moesten werken liepen de spanningen hoog op. Ze konden elkaar niet meer ontlopen en voor hem was de maat vol. Hij besloot om de scheiding in gang te zetten. Ook zij zag in dat hun relatie niet meer te redden was en hoe moeilijk de beslissing ook was, ze besloten te kiezen voor samen scheiden.

Benieuwd wat de mediators van Resolve Visie ook in Corona tijd voor jullie kunnen betekenen? Ook nu kunnen wij zorgen voor persoonlijke scheidingsmediation en komen via een beeldscherm (met videobellen) bij jullie aan tafel. 

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.