Menu

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

scheiden in tijden van corona

Het coronavirus maakt ons kwetsbaar. Dat kunnen we wel stellen. Als mens, maar ook als ondernemer. Zo werden we massaal gebeld met vragen rond de steunpakketten. Logisch, want de financiële draagkracht komt snel in het geding als opdrachten uitblijven of uitgesteld worden.

Maar voor stellen die in scheiding liggen én een eigen bedrijf hebben, staat er nog meer op losse schroeven. Hoe pakt de financiële zekerheid uit bij de afwikkeling van de scheiding? Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet de waarde van de onderneming bepaald worden. Maar ook bij huwelijkse voorwaarden speelt de waarde van de onderneming soms een rol. Heeft de coronacrisis invloed op die waarde?  

Extreme situatie

Om tot een betrouwbare waardering te komen baseren diverse bedrijfswaarderingsmethodes zich op de verdiencapaciteit en het toekomstig winstpotentieel van een onderneming. Die toekomstverwachtingen zijn dus belangrijk.

Uiteraard worden in de berekening de nodige risico’s meegenomen. Maar een extreem risico als de coronacrisis valt niet in te calculeren. Een bedrijf dat per 1 januari gewaardeerd werd, komt vandaag de dag op een totaal andere waarde uit door de bizarre economische ontwikkelingen die we momenteel doormaken.

Welke impact de coronacrisis op de waardering van je onderneming heeft, hangt natuurlijk af van de branche waarin je opereert. Handel je in mondkapjes of desinfecteermiddelen dan gaat het nu juist goed. Maar ben je leverancier van bijvoorbeeld horecaproducten, dan hangt de vlag er anders bij. Waar je in een vrij stabiele economie eenvoudig prognoses maakte, is het nu speculeren.

Tijdelijke maatregelen

De noodpakketten van de regering veranderen dat niet. Die richten zich op het niet laten omvallen van bedrijven. Op het waarborgen van de continuïteit en het voorkomen van ontslagen, met financiële tegemoetkomingen en uitstel van het betalen van belastingen. Allemaal tijdelijke maatregelen, die geen garantie bieden voor de toekomst.

Ex-partners die vaak toch al in een emotioneel zware periode zitten, voelen nu dus ook nog de financiële druk op de verdeling van een ander vermogen dan verwacht en wellicht een zware alimentatieplicht.

Hoe hier nu mee om te gaan?

Natuurlijk kun je op civiel-juridisch vlak proberen alsnog betalingen af te dwingen en jouw deel op te eisen. Onze verwachting is echter, dat ook een rechter de continuïteit van een bedrijf als belangrijke factor mee zal wegen in haar oordeel. Omdat een onderneming, die voor inkomen zorgt en waarvan misschien tal van gezinnen financieel afhankelijk zijn, cruciaal is in deze tijd.

Gezond verstand boven alles

Wat nu boven alles belangrijk is, is de rust bewaren en realistisch blijven. Het coronavirus ontwricht het leven op vele vlakken en werkt wrijving tussen ex-partners in de hand.

Dan is het belangrijk het gezonde verstand te blijven bewaren, elkaar te blijven respecteren en de grotere belangen, zoals die van de kinderen, in het oog te houden. Naar onze mening het enige recept dat de pijn van de financiële consequenties door corona kan verzachten bij een scheiding.

Blijf on speaking terms. Focus niet alleen op de harde kant, maar ook op de zachte kant. Blijf open staan voor oplossingen. Al dan niet met behulp van het noodpakket of de fiscale regelingen die ondernemers in mogen zetten voor hun bedrijf.

Marco Leijten LL.B RB

Dennis Ligthart AA RV 

0416 – 67 51 50
Finc Accountants

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.