Menu

Reizen met kinderen binnen Nederland: hoe zit het met de toestemming?

toestemming reizen kinderen binnen Nederland

Reizen met kinderen na scheiding

Wij hebben eerder een blog geschreven over het reizen met kinderen in tijden van Corona en of dit een legitieme grond is om de toestemming voor een reis te weigeren. De laatste tijd krijgen wij hierover veel concrete vragen; onder meer of dit ook het geval is voor een vakantie binnen Nederland.

Reizen in Nederland

Vanwege het Coronavirus zien veel ouders zich genoodzaakt om de geplande zomervakantie naar het buitenland te wijzigen naar een vakantiebestemming dichterbij huis. Veel gezinnen blijven in Nederland, of gaan liever met de auto op vakantie, dan dat zij naar een bestemming verder weg gaan met het vliegtuig. In deze situaties wordt er niet altijd formeel de toestemming van de andere ouder voor de betreffende vakantie gevraagd. Wij krijgen regelmatig de vraag of dit wel is toegestaan.

Gezamenlijk gezag

Wanneer ouders gezamenlijk met het gezag over hun kinderen zijn belast, dienen zij beiden in te stemmen met een vakantie van de kinderen. Wat ons betreft geldt dit ook wanneer de vakantie zich in Nederland afspeelt, echter is dit een grijs gebied. De kinderen gaan de grens niet over, maar de situatie kan zich nog steeds voordoen dat een ouder zorgen heeft rondom bijvoorbeeld de vakantiebestemming en dit aanvoeren als reden om geen toestemming voor de geplande vakantie te verlenen. De vraag is dan: hoe verder?

Wat nu?

Formeel dient een ouder die met de kinderen op vakantie wil gaan en die daarvoor geen toestemming van de andere ouder krijgt, vervangende toestemming aan de rechtbank te vragen. Het wettelijk uitgangspunt is dat de kinderen de mogelijkheid moeten hebben om met een ouder op vakantie te gaan. Daarnaast heeft de rechtbank Oost-Brabant (Rechtbank Oost-Brabant, 17 juli 2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:3616) recentelijk nog benadrukt dat de ouder die volgens de zorgregeling voor de kinderen zorgt, zelf mag beslissen hoe hij/zij deze tijd invult, wat impliceert dat een vakantie in deze periode mogelijk moet zijn.

De rechtbank zal dan toetsen of er door de andere ouder gegronde redenen zijn aangevoerd, die maken dat er geen (vervangende) toestemming kan worden gegeven voor de vakantie. Blijft toestemming uit en wordt het verzoek afgewezen door de rechter, dan mag de desbetreffende ouder niet met de kinderen op vakantie. Dit is hoe het formeel en wettelijk is bepaald, maar in de praktijk blijkt het vaak anders te lopen.

Wordt het in Nederland gecontroleerd?

Wij horen regelmatig van cliënten dat er door instanties en derden niet altijd wordt gevraagd naar de toestemming van de andere ouder, met name wanneer de vakantie zich in Nederland afspeelt. Daar waar bij een vliegvakantie door de douane regelmatig wordt gevraagd naar een schriftelijke toestemmingsverklaring, gebeurt dit zelden door bijvoorbeeld hotels. Dit resulteert erin dat wanneer ouders dichtbij huis op vakantie gaan, er nergens wordt gecontroleerd of de andere ouder heeft ingestemd met de vakantie van de kinderen. Dit is niet hoe het zou moeten gaan, maar waar helaas weinig aan veranderd kan worden. 

Overleg!

Als advocaat willen wij u graag meegeven: zorg dat u altijd vooraf met de andere ouder in overleg gaat over een vakantie met de kinderen, ongeacht of de vakantie in Nederland of in het buitenland plaatsvindt. De kinderen verblijven een langere tijd op een ander adres en voor beide ouders is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn waar de kinderen verblijven. Bovendien kan er altijd vanuit vervoerders, hotels of andere (overheids)instanties worden gevraagd naar de (schriftelijke) toestemming van de andere ouder. 

Boeve Familierecht

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = twaalf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.