Menu

Aanpassen, slikken en inleveren voor de liefde

aanpassen voor de liefde

Ik ben gelukkig als jij het bent………

‘Als hij maar gelukkig is’, schreef Robin Norwood in de jaren 80. En er zijn nog steeds heel wat vrouwen die denken dat zij de enigen zijn die ‘alles geven’ in een relatie en ‘niets’ terugkrijgen.

Als ik met mensen in mijn praktijk in gesprek ga, blijkt dat mannen net zo vaak offers brengen omwille van de liefde. Soms wordt het door de ontvanger niet als zodanig ervaren, maar dat is wat anders. In de meeste gevallen wordt bij nader onderzoek niet aangepast of opgeofferd omwille van de liefde, maar om afwijzing of verlating te voorkomen. Dus al dat ‘opgeoffer’, waar je je misschien zo voor op de borst slaat, is niets anders dan eigenbelang. Het tegenstrijdige is dat de onuitgesproken opoffering omwille van ‘liefde’, vaak leidt tot dat waar je zo bang voor bent, verlating of afwijzing.

Uitgebuit?

Pieter (nu 53 jaar) had al vanaf jonge leeftijd een relatie met Annemarie. In het begin was ze bleu en bang om zich te ontwikkelen. Hij stond haar bij, stimuleerde haar en ze kwam tot bloei. Hij genoot ervan. Ze kregen kinderen en leiden een gewoon gezinsleven. Haar ‘mindere puntjes’ nam hij voor lief. Ze kon bijvoorbeeld niet met geld omgaan en gaf zodoende veel meer uit dan hij, terwijl hij het meeste geld binnenbracht en er van hield om te sparen. Acht jaar geleden, na 27 jaar samenleven, vertelde Annemarie aan Pieter dat ze op vrouwen viel. Pieter slikte. Zij vonden het niet nodig om om die reden een punt achter hun relatie te zetten. Maar een jaar geleden werd Annemarie verliefd en vroeg ze zelf een scheiding aan. En, omdat dat zo gaat met scheidingen, als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is er voor Annemarie recht op alimentatie en op een gedeelte van het spaargeld en de woning. Pieter voelt zich ‘genaaid’, hij is woedend; zij gaat weg, heeft altijd veel te veel van zijn geld opgemaakt en nu moet ze ook nog eens de helft van zijn geld krijgen. Ergens heeft hij de wens om zijn woede te overstijgen, maar het lukt hem niet zonder hulp.

Het wordt Pieter duidelijk dat deze woede, voort is gekomen uit jarenlang geven, aanpassen, slikken en inleveren. En dat al dat geven, aanpassen, slikken en inleveren niet heeft geleid tot het gewenste resultaat, namelijk dat Annemarie voor wie hij dat allemaal over heeft gehad, hem nooit zou verlaten en hem niet ‘onheus’ zou behandelen.

Je behoeftes uiten

Als je geeft, aanpast, slikt of inlevert, met de verwachting dat de ander hetzelfde voor jou zal doen, als het erop aankomt, dan heeft de ander een rekening te vereffenen, waarvan hij of zij niet op de hoogte is. Het is belangrijk om je eigen angsten en verlangens of verwachtingen beter te leren kennen en ze ook op waarde te schatten. Willen dat de ander je nooit verlaat, kan zo’n verlangen zijn. Als je dat in het moment kunt voelen, dus precies op het moment dat je dat verlangt, dan kan je ook je eigen kwetsbaarheid voelen en je angst dat de ander je zal verlaten. We weten niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, we kunnen verlangens hebben en behoeftes en we kunnen die uitspreken, zonder te eisen dat de ander ze vervult. Dat alleen al brengt je dichter bij elkaar. En daar doen we het toch eigenlijk voor.

Wilma Ferwerda

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.