Menu

Alarm! Je ex betaalt niet langer de alimentatie

8 reacties
alimentatie

De fiets van je zoontje is te klein geworden, je dochter wil mee op schoolreis, je hebt zelf kleding nodig. Natuurlijk. Maar eerst moeten die vaste lasten worden betaald. En je staat al rood bij de bank. Herkenbaar?Je bent financieel voor een kleiner of groter deel afhankelijk van de alimentatie die je ex-partner betaalt. Daar reken je maandelijks op en stem je de uitgaven op af. Zo hebben de kinderen behalve maaltijden kleding en schoolboeken nodig. Een fiets en extra’s als een computer of sport wil je hen niet onthouden.

Helaas komt betalingsachterstand bij alimentatie regelmatig voor. Soms is het te wijten aan de slechte economische omstandigheden, soms is er sprake van onwil. Bijvoorbeeld wanneer je ex-partner betaling stopzet om een andere omgangsregeling af te dwingen.

Je moet zo snel mogelijk in actie komen, voordat de schulden zich ophopen! Probeer eerst met elkaar in gesprek te gaan, desnoods met inschakeling van de advocaat/mediator die jullie scheiding heeft geregeld. Maar als dat niet tot nakoming van de afspraken leidt, zal je een advocaat moeten inschakelen.

Je kan ook de hulp inroepen van het LBIO om de alimentatie te innen. Het LBIO neemt contact op met de alimentatieplichtige en zal hem of haar verzoeken de achterstallige alimentatie alsnog te betalen. De kosten voor het LBIO worden betaald door de partij die de achterstand heeft opgebouwd. Je hoeft dus zelf niets aan het LBIO te betalen. Deze kosten komen bovenop de vordering (het openstaande bedrag) dat aan alimentatie betaald moet worden. Weigert de betalende partij opnieuw te betalen? Dan kan het LBIO beslag leggen op het loon van de alimentatieplichtige.

Alimentatie een recht en dat eis je desnoods op met een advocaat

De alimentatie heb je samen met je ex-partner vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en is door een rechter bekrachtigd. Daar heb je dan recht op. De alimentatie is berekend aan de hand van de draagkracht van beide partners. Daar komt in veel gevallen nog eens de jaarlijkse indexering bij. Met juridische middelen dwing je je ex-partner te voldoen aan de alimentatieverplichtingen. Je moet hier niet mee wachten tot de achterstand oploopt! Ook belangrijk: de termijn voor inning van de alimentatie verjaart na vijf jaar. Lees ook onze blog over hoe het innen van alimentatie met behulp van het LBIO in zijn werk gaat.

Alimentatieplichtig? Let op! De hoogte van de alimentatie kan op verzoek worden aangepast

Je hebt altijd aan je verplichtingen voldaan maar kunt dat simpelweg niet langer. Eén ding staat vast: het hele achterstallige bedrag is invorderbaar. Maar je persoonlijke omstandigheden zijn gewijzigd door bijvoorbeeld ontslag, langdurige ziekte of hogere lasten. Ook kan je ex-partner een geregistreerd partnerschap of huwelijk zijn aangegaan met een nieuwe partner wat gevolgen kan hebben voor de partneralimentatie.

Ook in deze situatie geldt; probeer eerst met elkaar in gesprek te gaan, desnoods met inschakeling van de advocaat/mediator die jullie scheiding heeft geregeld. Maar als dat niet tot nakoming van de afspraken leidt, zal je ook een advocaat moeten inschakelen om een verzoek tot vermindering van de alimentatie bij de rechter in te dienen.

REACTIES

Dick - 3 mrt 2018

Ik hoop dat de Tweede Kamer het eens gaat oppakken en dat het traject scheiden een respectvoller verloop krijgt. Ook mijn ex-partner betaalde geen alimentatie en vond haar advocaat **** dat prima - ondanks dat er een rechterlijk uitspraak lag. Ik heb het ex-partner maar laten houden….negatieve energie! Gelukkig komt alles goed, kan er een boek over schrijven hoe een advocaat een ABC scheiding misbruikte en overging tot een geregisseerde vechtscheiding .  Sterkte eenieder…want het kost best energie en denderde genoemde advocaat maar door. Zelfs mijn ZW/WW periode misbruikte hij in 2014….een echte held!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 5 mrt 2018

    Beste Dick, Uit privacyoverwegingen hebben we de naam van de advocaat verwijderd. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft een klachtenregeling. Je kan daar terecht wanneer je een klacht wil indienen.

Katleen - 7 mrt 2018

Ik ben ondertussen al bijna 10 jaar gescheiden , de bezoekregeling en alimentatie is altijd stroef verlopen , extra kosten droeg ik alleen omdat ik al ‘blij ‘ was dat ik het beetje (190€ voor 2 kids) alimentatie ontving en de kids nog op regelmatige basis hun papa zagen , niet dat die bezoeken vlekkeloos verliepen maar toch je denkt dat je machteloos staat en je aanvaard hoe het is maar in aug 2017 ontving ik geen alimentatie meer en dat is tot heden ( maart 2018) nog steeds niet het geval !! Ik ben enkele maanden geleden een advocaat gaan opzoeken en samen hebben we beslist om via een deurwaarder de achterstallige alimentatie + indexering te vorderen normaal moest dit 2 maanden geleden al gebeurt zijn maar het gerecht is een log gegeven dus ik vermoed dat ik nog geduld zal moeten uitoefenen maar ondertussen moet ik verder met enkel mijn uitkering want sinds enkele jaren ben ik door een mislukte rugoperatie niet meer in staat te werken , maar ik probeer me erdoor te slaan ! Maar wrm moet dit alles zolang duren en wat met de toekomst ? Grtjs Katleen

    Mark - 8 mrt 2018

    Beste Kathleen, je had jezelf veel kosten kunnen besparen door naar het LBIO te stappen. Die had kosteloos de inning op zich genomen. Daar is het LBIO voor. Heeft jouw advocaat je niet van die mogelijkheid op de hoogte gesteld?

Shandy - 8 mrt 2018

Mijn ex-man hoeft maar het minimale aan kinderalimentatie te betalen, maar nog betaalde hij meerdere keren maanden niet. Hij zei dat hij het niet had en niet kon betalen. Heb toen het innings bureau LBIO ingeschakeld en die nemen het dan van je over tot hij weer netjes gaat betalen. Doet hij dat niet na meerdere brieven hierover zullen ze overgaan op een incassobureau en dat komt er dan ook nog bij voor hem. Toen is hij gelukkig toch gaan betalen. Ik raad LBIO zeker aan, zodat je er zelf niet achteraan hoeft te gaan.

Mark - 8 mrt 2018

In het artikel wordt geadviseerd om een (dure) advocaat in te schakelen, als je partner zich niet houdt aan zijn/haar alimentatieplicht. Wat ik mis is de mogelijkheid om het LBIO in te schakelen. Voor de alimentatie-ontvanger kost dat niets. Het LBIO is juist hiervoor door de Nederlandse overheid in het leven geroepen, en nemen de inning volledig van je over. Voorwaarde is dat de achterstand kleiner is dan zes maanden.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 8 mrt 2018

Beste Mark, In de genoemde blog (link) staat vermeld hoe je het LBIO kan inschakelen. Maar ik zal het ook iets duidelijker in deze blog naar voren brengen.

Nanette - 13 mrt 2018

Dat is een moeilijke situatie. Kan je hierdoor wel alle rekeningen betalen? Je wilt namelijk niet met een betalingsachterstand zitten.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + negen =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.