Menu

Alimentatie en ontslag; wat als de alimentatieplichtige minder gaat verdienen?

18 reacties
alimentatie en ontslag

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kunnen jullie samen afspraken over de kinder- en/of partneralimentatie maken en laten vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Kom je er samen niet uit, dan kan de rechter daarover een uitspraak doen. In beide gevallen wordt bij de vaststelling van de alimentatie rekening gehouden met het inkomen dat degene die de alimentatie betaalt, de alimentatieplichtige, verdient.

Alimentatie en ontslag

Maar hoe zit het als de alimentatieplichtige wordt ontslagen of ervoor kiest om ontslag te nemen? Bijvoorbeeld om een eigen bedrijf te beginnen of om een andere (leukere?) baan tegen een lager salaris te accepteren. Of om daarmee onder zijn of haar alimentatieplicht uit te komen. Als hij of zij daardoor de alimentatie niet meer kan betalen, kan de hoogte van de alimentatie dan zomaar aangepast worden? Nee!

Stappenplan in een procedure

Als partijen het niet over een wijziging van de alimentatie eens worden, dan kan de alimentatieplichtige de rechter verzoeken de alimentatie te wijzigen. Om tot een oordeel te kunnen komen, zal de rechter in deze procedure het volgende stappenplan toepassen.

1. Herstel van het oude inkomen?

De rechter zal eerst onderzoeken of de alimentatieplichtige het verlies van zijn inkomen kan herstellen. Anders gezegd: kan van de alimentatieplichtige verwacht worden dat hij zijn oude inkomen verdient, bijvoorbeeld door terug te keren in zijn oude baan of door op zoek te gaan naar een nieuwe baan met hetzelfde salaris?

Zo ja, dan zal de rechter de alimentatie niet aanpassen en het verzoek van de alimentatieplichtige dus afwijzen, ondanks dat de alimentatieplichtige inmiddels een lager inkomen heeft.

Om de alimentatie te kunnen verlagen of helemaal geen alimentatie meer te hoeven betalen, zal de alimentatieplichtige daarom moeten aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om zijn werk te behouden of om ander werk te vinden, bijvoorbeeld aan de hand van sollicitatiebrieven, maar zonder resultaat.

2. Valt de alimentatieplichtige het verlies van zijn inkomen te verwijten?

Slaagt hij daar in, dan is de alimentatieplichtige er echter nog niet. De volgende vraag die de rechter zal stellen is of het de alimentatieplichtige te verwijten valt dat hij zijn inkomen heeft verloren.

Kan de alimentatieplichtige er niets aan doen dat hij minder is gaan verdienen, bijvoorbeeld omdat hij vanwege een reorganisatie op het werk is ontslagen, dan zal de rechter de alimentatie opnieuw berekenen aan de hand van het lagere inkomen of de uitkering van de alimentatieplichtige.

De alimentatieplichtige kan echter niet zomaar zijn baan opzeggen om daarmee onder zijn alimentatieplicht uit te komen. Datzelfde geldt in geval van een terecht gegeven ontslag op staande voet van de alimentatieplichtige. Is daarvan sprake, dan zal de rechter oordelen dat, ondanks het verlies van zijn inkomen, de alimentatieplichtige de alimentatie in beginsel moet blijven betalen.

3. Noodzakelijke kosten van bestaan?

Als de alimentatieplichtige een verwijt van zijn ontslag gemaakt kan worden, dan zal de rechter tenslotte nagaan of de alimentatieplichtige genoeg overhoudt om zijn eigen noodzakelijke kosten van bestaan te kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur, premie ziektekostenverzekering etc. Betaling van de alimentatie mag er niet toe leiden dat de alimentatieplichtige na voldoening van zijn lasten minder dan 90% van de bijstandsnorm te besteden heeft. In 2019 komt dat neer op € 923 voor een alleenstaande. Houdt de alimentatieplichtige minder over, dan zal de rechter alsnog uitgaan van het daadwerkelijke lagere inkomen van de alimentatieplichtige om vast te stellen of, en zo ja, welke alimentatie hij nog kan betalen en de alimentatie toch wijzigen.

Niet-wijzigingsbeding in een echtscheidingsconvenant

Als partijen echter afspraken over de partneralimentatie in een echtscheidingsconvenant hebben vastgelegd en daarbij een zogenaamde ‘niet-wijzigingsbeding’ zijn overeengekomen, dan is uitgangspunt dat wijziging van de partneralimentatie niet mogelijk is. Dat is alleen anders als er sprake is van een uitzonderlijke situatie waar partijen niet op waren bedacht toen zij het beding in het convenant opnamen. Over het algemeen is de enkele omstandigheid dat een alimentatieplichtige minder is gaan verdienen als gevolg van ontslag onvoldoende om de partneralimentatie te wijzigen.

Een niet-wijzigingsbeding is alleen van toepassing op partneralimentatie en niet geldig voor kinderalimentatie. De kinderalimentatie kan op basis van het bovenstaande stappenplan dus gewijzigd worden. Dat is ook het geval voor de partneralimentatie, als partijen geen beding zijn overeengekomen of als de rechter de partneralimentatie heeft vastgesteld.

ScheerSanders Advocaten.

Foto: https://coffeegeek.tv/

REACTIES

Dirk-Jan van den Berg - 30 jan 2019

Zoals bekend is nieuwestap.nl een eenzijdige promotie site voor advocaten. Men beweert van niet maar dit artikel bewijst het weer. Bij mediation kan de aanpassing van alimentatie gewoon in overleg. Geen uitspraak van de rechter nodig!!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 30 jan 2019

    Beste Dirk-Jan, dit is wel heel kort door de bocht/rebels. Ik wil je uitnodigen eens goed in het magazine rond te kijken. Slechts 2 van de circa 30 deskundige bloggende partners die wij op dit moment hebben, zijn advocatenkantoren. Overigens hebben wij jou al eens eerder uitgenodigd om jouw rebelse visie in het magazine kenbaar te maken, maar daar ben je helaas niet op ingegaan.

    Dirk-Jan van den Berg - 30 jan 2019

    Beste Annelies, wanneer je een artikel plaatst met een zeer eenzijdig verhaal is dat kort door de bocht en zelfs schadelijk voor de lezers.

Papa - 30 jan 2019

Het belangrijkste van dit betoog van het advocatenkantoor is wat mij betreft de volgende alinea : Kan de alimentatieplichtige er niets aan doen dat hij minder is gaan verdienen, bijvoorbeeld omdat hij vanwege een reorganisatie op het werk is ontslagen, dan zal de rechter de alimentatie opnieuw berekenen aan de hand van het lagere inkomen of de uitkering van de alimentatieplichtige. Op zich vind ik wel dat Dirk Jan een punt heeft, maar zijn reactie komt vooral op basis van heftige emoties door zijn privé situatie ( vermoed ik )

Hendrik Jan - 31 jan 2019

Er wordt gesproken over of het verlies van inkomen verwijtbaar is. Maar hoe zit het als het inkomen altijd, dus ook voor de scheiding, op en neer is gegaan? Bijvoorbeeld doordat de alimentatie plichtige niet goed gedijt onder een vast baas, maar wel in tijdelijke (ad interim) contracten? Dan is het verlies aan inkomen weliswaar aan te rekenen, dus verwijtbaar, maar ook gangbaar.

Profielfoto van nikkie

nikkie - 31 jan 2019

Ik kan mij de reactie van Dirk Jan wel enigzins voorstellen. Mij is opgevallen dat de bloggende partners hier wel voor eigen parochie preken en dat kan wel degelijk een eenzijdig en verkeerd beeld geven aan mensen die net een scheiding meemaken. Hoe je het ook wend of keert de bloggende partners bij Nwe Stap willen hier ook gewoon geld aan verdienen en als je net in een scheiding terecht komt heb je al veel aan je hoofd dat je waarschijnlijk niet eens doorhebt dat men hier gewoon ook reclame maakt met de blogs.

Dirk-Jan van den Berg - 31 jan 2019

Als advocaat/mediator schrijf je een artikel vanuit het advocaat zijn. Dat zie je vaker, advocaten die 'ook' mediator zijn maar opgevoed zij als advocaat en als het erop aankomt denken vanuit procederen en gelijk krijgen. Eerlijk gezegd heb ik geen enkel vertrouwen in de advocatuur mbt echtscheidingen. In de afgelopen 6 jaar zijn er 5 echtscheidingen uiteindelijk naar een advocaat gegaan. 4 zijn op aanraden van de advocaat gaan procederen en de rechtszaken zijn allemaal verloren. bij 3 zaken waren kinderen betrokken en het zijn vechtscheidingen geworden. Met alle gevolgen van dien. Een echtscheiding is voor een beperkt gedeelte juridisch. Kinderen, financieen, fiscaliteiten en voordenken mbt nazorg is van groter belang. Veel advocaten genieten van de escalatie en gaan met plezier procederen. En dat veroorzaakt oa vechtscheidingen.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 31 jan 2019

    Beste Nikkie en Dirk-Jan, Jullie kritiek kwetst ons. Onze jarenlange ervaring als mediator en de ervaringen van de afgelopen 7 jaar met Nieuwe Stap hebben ons helemaal niet de indruk gegeven dat advocaten 'genieten van escalatie' en er op uit zijn om te procederen. Integendeel! Er wordt, bijvoorbeeld door VFas advocaten, veel tijd en energie gestoken in het voorkomen van schade als gevolg van scheiden. De advocaten en andere partners die bloggen voor Nieuwe Stap schrijven heldere informatieve stukken, waar heel veel lezers hun voordeel mee doen. Dat duidelijk wordt gemaakt wie de blog heeft geschreven en welke dienstverlening die persoon biedt is niet meer dan normaal. Zonder dit 'win win' partnerschap zou Nieuwe Stap niet bestaan. Onze missie is om een platform te bieden waarop over alle onderwerpen waar je tegenaan loopt bij een scheiding, informatie is te vinden. Een platform waar je ervaringen van anderen kunt lezen en waar je met lotgenoten contact kunt hebben. En dat alles om op een zo goed mogelijke manier door je scheiding te komen. Beter voor jou en ook zeker beter voor je kinderen.

    dirk-jan van den Berg - 31 jan 2019

    Beste Nieuwe Stap, Ik ken meerdere voorbeelden van VFas advocaten die bewust het conflict opzoeken. Het rapport "verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur' van de kinderombudsman geeft duidelijke conclusies.

Irene Lansen - 31 jan 2019

Beste Hendrik Jan, Goede vraag! De rechtbank zal de alimentatie pas wijzigen, als er sprake is van een wijziging van omstandigheden waardoor de vastgestelde alimentatie niet langer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Of daarvan sprake is, hangt onder meer af van de specifieke omstandigheden van het geval en van welke gegevens de rechtbank is uitgegaan toen de alimentatie werd vastgesteld. Als er bij de vaststelling bijvoorbeeld al rekening is gehouden met een gemiddeld inkomen over een langere periode met verschillende opdrachten, dan hoeft er geen sprake te zijn van een wijziging van omstandigheden, als de alimentatieplichtige nadien ook op basis van tijdelijke contracten is blijven werken. Gaat de alimentatieplichtige op enig moment minder verdienen en lukt het niet meer om hetzelfde inkomensniveau te bereiken, dan zal de alimentatieplichtige dus aan de rechtbank moeten uitleggen waarom dat nu niet meer mogelijk is. Het feit dat een tijdelijk contract afloopt, hoeft op zich niet te betekenen dat er sprake is van verwijtbare werkloosheid. Echter, als de alimentatieplichtige willens en wetens afziet van het zoeken naar een nieuwe opdracht of zich daar onvoldoende voor inzet, dan zou de rechter kunnen oordelen dat de werkloosheid aan de alimentatieplichtige te wijten is.

Profielfoto van nikkie

nikkie - 31 jan 2019

Beste Nieuwe Stap,Jammer dat jullie dit opvatten als kritiek en dan gelijk in de aanval gaan hoe goed jullie wel niet bezig zijn. Dat jullie eerst Dirk Jan uitnodigen om zijn visie kenbaar te maken en dan met deze reactie van jullie hem monddood proberen te maken ipv een inhoudelijk gesprek aan te gaan komt op mij erg onprofesioneel over. Jullie gooien zijn visie en mijn visie ook maar gelijk op 1 hoop terwijl wij (Dirk Jan en ik) waarschijnlijk vanuit 2 verschillende uitgangspunten praten. Jullie bedienen een kwetsbare groep mensen ( en om hen gaat het uiteindelijk allemaal) en ik lees ook een hoop goede dingen maar dat jullie niet met feedback om kunnen gaan verbaasd mij wel.

    Papa - 31 jan 2019

    Of nikkie op mijn reactie zit te wachten betwijfel ik , maar deze keer ben ik het grotendeels wel eens met haar zienswijze . Er is idd een heel kwetsbare groep mensen die naar sites als NIEUWESTAP gaan om ervaringen te delen en te lezen over hoe men wellicht beter met een scheiding kan leren omgaan. Als je dan dit soort zogenaamd onpartijdige stukken van advocaten leest die er bewust op lijken aangevallen sturen dat je het niet hoeft te accepteren als de alimentatie betaler ineens minder kan betalen. Ik snap de inhoud van het betoog van de advocaten firma wel , maar het lijkt ook verdomde veel op preken voor eigen parochie . Mijn ex en ik hebben veel problemen met elkaar , ik ben nog steeds kapot van verdriet door de scheiding en vindt het vreselijk dat mijn dochters om de week niet bij me zijn, maar we zijn nooit en te nimmer naar een advocaat gegaan omdat dan het einde zoek is en elke scheiding dan een vecht scheiding wordt met enorme slachtoffers en uiteindelijk advocaten met een dik gespekte beurs. Ik heb geen ervaringen met dit advocaten kantoor , maar ik zou eens als Nieuwe Stap goed nadenken over hun sponsors en vooral welke teksten er op de site worden geplaatst door die “sponsors “.

Profielfoto van nikkie

nikkie - 31 jan 2019

No hard feelings hoor Papa, jij jouw visie en ik de mijne en soms komen die overeen en soms niet, thats live.

Papa - 31 jan 2019

Heb ook geen hard feelings nikkie, mis gewoon mijn kinderen erg door de scheiding en dat onderwerp raakt me gewoon . Maar ook ik zie dat er wel erg gekleurde stukken door zogeheten mediators en advocaten geschreven worden binnen NIEUWESTAP en helaas verdienen die er een enorm dik belegde boterham mee. Hoe minder scheidingen hoe minder ze verdienen , helaas is het zo simpel met echtscheidngs advocaten .

Ilse - 31 jan 2019

Beste lezers, Ik als vrouw en gescheiden vind het helemaal niet erg om mijn eigen broek op te houden. Als je eenmaal uit elkaar gaat is het niet meer dan normaal dat je beiden er zo veel mogelijk aan doet om voor jezelf te kunnen zorgen. Het "kaal"willen plukken terwijl je zelf heel goed in staat ben om inkomen te generen is vanuit het jaar 0. Belachelijk dat alles gericht is op de vrouw om zoveel als mogelijk te krijgen. Verder is het ook nog eens zo dat door de nieuwe belastingaftrek iedere betalende man (of vrouw) nog eens gepakt worden door onze regering.. Ik als vrouw ben erg boos dat de man (en heel af en toe de vrouw) zo kan worden uitgebuit. Te idioot voor woorden. Neem je leven in eigen hand in plaats van je hand ophouden

Lk - 22 apr 2019

Ik ben het met Ilse eens. Partneralimentatie is uit het jaar nul. In deze tijd zou iedereen nu toch wel zijn/haar eigen broek moeten kunnen ophouden.

M - 16 mei 2019

Hallo, Hoe zit het als je beide afstand hebt gedaan van partneralimentatie en ex op staande voet ontslag heeft gekregen.( na de scheiding) Kan de gemeente dan bij een bijstandsuitkering een gedeelte op mij verhalen? Ik heb zelf ook geen dik salaris maar kan prima rondkomen.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 16 mei 2019

    Ja, dat kan de gemeente inderdaad. Je leest er hier meer over.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.