Menu

Alles over rouw en verlies bij scheiding

1 reactie
rouw en verlies bij scheiding

Marco Borsato kan wel zingen dat afscheid nemen niet bestaat, maar niets is minder waar: afscheid nemen bestaat wel! Afscheid nemen overkomt ons zelfs allemaal. Als je afscheid moet nemen van een dierbaar familielid. Of iemand verliest waar je van houdt. Dat doet pijn. Verdriet, boosheid en angst zijn hele normale gevoelens die bij verlies horen. Rouw ook. Rouw is onlosmakelijk verbonden aan het verliezen of afscheid moeten nemen van iemand. Je rouwt om iemand waar je aan gehecht was. Om iets dat is geweest en nooit meer terug komt.

Wist je dat rouw ook onlosmakelijk verbonden is met een scheiding?

Dat akelige gevoel dat je je f*cking alleen voelt?

En dat niet alleen jij, maar ook je ex hiermee te dealen krijgt na de scheiding?

En belangrijker: ook jullie kinderen? 

Rouw na je scheiding

Wellicht heb je ergens al een keer iets gelezen over rouw. Rouw bestaat uit vijf fasen volgens de zwitserse psycholoog Elisabeth Kübler-Ross. Zij onderscheidt vijf fasen die elkaar niet logischerwijs chronologisch hoeven op te volgen.

Super frustrerend als je denkt dat je in de volgende fase zit en dan toch weer twee fasen terug wordt geworpen als je hoort dat je ex al heel snel een nieuwe partner heeft? Of als je kinderen ondanks de scheiding gewoon met je ex-schoonfamilie op de jaarlijkse skivakantie gaan, de vakantie waar jullie als gezin altijd zo van genoten?

De vijf rouwfasen zijn heel goed toe te passen op je scheidingsperiode. Ik neem ze graag met je door, want ze verklaren vaak veel voor de ouders die ik coach.

De vijf fasen van rouw bij een scheiding

fase 1. De ‘het is niet waar’ fase

De fase waarin je bent verstijfd door het nieuws dat jullie uit elkaar gaan. Waarin je wellicht denkt dat je jullie relatie nog kunt redden? Dit noemen ze ook wel de ontkenningsfase, de fase waarin je de waarheid (nog) niet kunt laten binnenkomen. Je voelt dat de harde waarheid te groot is om in één keer mee te kunnen dealen. Je hebt tijd nodig om aan het nieuws te wennen.

fase 2. De ‘WTF’ fase

Je bent boos! Boos op je ex, boos op de man of vrouw die jouw huwelijk kapot maakt. Je hebt gedachtekronkels die je 24/7 bezighouden. Waarom moet jou dit overkomen? Waarom nu? Hoezo doet de ander mij dit aan? Je kunt soms zelfs wraakgevoelens hebben, waarbij je je ex wel iets aan kunt doen als je zijn of haar stem alleen al hoort.

In deze fase kun je schreeuwen, slaan op kussens, gooien met het servies en wellicht vloeken als de beste, terwijl je normaliter heel beheerst bent.

Je zoekt een schuldige voor wat jou ongewild en ongewenst is overkomen. Deze boosheid fase is meestal niet te missen. Het is vaak makkelijker om boos te zijn op de ander en een schuldige aan te wijzen voor het leed dat jou wordt aangedaan dan stil te staan zelf bij alles wat je verliest door de scheiding.

Ik hoor vaak van de ouders die ik coach, dat ze de ander (en ook zichzelf) niet meer herkennen. Soms kan deze fase heel ver gaan en beschuldigen ouders elkaar van vreselijke dingen.

Krijg je al stress als er een mail van je ex binnenkomt of voel je dat je gaat flippen als je de ander ziet bij een overdracht van je kinderen: zoek dan hulp van een scheidingscoach.
De methode van Succesvol Scheiden Nederland helpt je stoom uit de ketel te laten ontsnappen en wel te communiceren zonder stress of strijd.

Fase 3. De ‘onderhandelaars’ fase

Als je merkt dat al die boosheid niet meer helpend is om je verlies te nemen, ga je onderhandelen over alternatieven. Waarom gaan we niet alsnog in relatietherapie? Je zet je zinnen op iets dat je graag wilt behalen of wilt krijgen: ik wil in het huis blijven wonen omdat ik de kinderen het meeste heb.

Onderhandelen kan doorslaan in vechten, waarbij kinderen en geld vaak het thema zijn waar we als echte strijders over in gevecht gaan met de andere ouder. Dit is vaak het moment dat we stoppen met de mediation en naar een advocaat stappen.

Als je nadenkt over stoppen met een mediator, kan een scheidingscoach je helpen de communicatie weer vlot te trekken tussen jullie als ouders en wel compromissen te sluiten samen.

Fase 4. De ‘in de put zitten’’ fase

Je komt een keer op het punt dat je je beseft dat vechten en strijden niet (meer) helpt. Dat je de stress niet meer aan kunt. Dat je er doorheen zit en dat je onder in de put ligt. Verslagen en machteloos.

Geef nu eerst ruimte aan het verdriet dat in je zit. Vind je het lastig om je verdriet te tonen?  Zet dan een nummer op dat je raakt, blader door een fotoalbum of kijk naar een ontroerende film om jezelf te helpen naar dat nare gevoel toe te gaan.

In deze fase huil je emmers vol; voel je je wellicht eenzaam of depressief door je verlies van je huwelijk of je relatie. Deze verdriet fase herkent iedere gescheiden ouder. Gun jezelf tijd om dat verdriet te voelen en het eruit te gooien. Het is er toch al. Doe wat jij nodig hebt om dat verdriet er te laten zijn. Huil. Jank. Snotter.

Fase 5. De ‘het is echt zo en ik moet verder’ fase

Je beseft je dat je het echt waar is en dat jullie uit elkaar zijn. Dat jouw toekomst zonder de vader of moeder van je kinderen is. Dit noemen ze ook wel de aanvaarding of de acceptatiefase.

Of je je scheiding echt kunt accepteren, vind ik altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden. Mijn inziens aanvaard je dat het niet meer werkte tussen jullie. Door dat toe te geven aan jezelf, kun je daarna makkelijker je scheiding aanvaarden. Het is niet wat je had gewild maar toch is het zo en gaat je leven kennelijk verder. Er komt langzaam weer ruimte in je hoofd. Je kunt weer dromen en nadenken over jouw toekomst.

Stel jezelf vragen als je zover bent:

– hoe wil ik de 2e helft van je leven invullen?

– wat voor co-ouder wil ik zijn?

Hoe

– zorg ik voor goede communicatie met mijn ex?

– wil ik dat onze kinderen terugkijken op hun jeugd ondanks de scheiding?

– word ik zelf weer gelukkig na mijn scheiding, alleen en samen met de kinderen?

Rouw duurt langer dan je hoopt

Hoe lang deze rouwperiode duurt? Eerlijk gezegd kan ik je daar geen antwoord op geven want hier staat geen tijdslimiet voor. Je verliest bij een scheiding zoveel, dat je daar echt wel een tijdje mee bezig bent. Ik zie in mijn coachpraktijk ouders die hun leven weer redelijk snel kunnen oppakken na hun scheiding als de communicatie goed verloopt met de andere ouder. En ik zie ook ouders, die jaren na hun scheiding nog steeds last hebben van rouw of negatieve gevoelens, eenzaam zijn of het lastig blijven vinden om het ouderschap samen met hun ex vorm te geven.

Voor kinderen geldt trouwens ook dat er geen tijd voor rouw staat. Zij verliezen veel door de scheiding als hun mama en papa niet meer samen met hen in één huis willen wonen. Als kind moet je noodgedwongen ineens twee huizen wonen en één ouder missen. Kinderen hebben tijd nodig. Net als jij. Maar ook dat je er voor ze kunt zijn als ze het moeilijk hebben of als ze vragen hebben. Hoe je dat goed doet is een uitdaging, zeker als je zelf als ouder nog in de rouwperiode zit.

Rouw is er iedere dag en kan heel overheersend zijn waardoor je minder alert bent op de signalen van je kinderen. Daarnaast moet je alle ballen in de lucht houden, want je hebt ook nog een baan en een huishouden te runnen. Dat is loodzwaar.

Wat is er mis met een beetje hulp vragen?

Je hoeft scheiden niet alleen te doen.

Gun jezelf hulp van een expert, een scheidingscoach die jou helpt met al die emoties, de communicatie met je ex, work-life balans en die je coacht als ouder in een co-ouderschap.

Neem contact met me op. Je bent welkom voor een gratis kennismaking met koffie op het strand! 

Tot snel,

Yvonne Soons

yvonne@jezelfvoorelkaar.nl

REACTIES

Manon - 15 aug 2019

In welke omgeving is dit?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 9




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.