Menu

Als het plaatje in duigen valt

verdriet over scheiding

Ik zie mezelf nog zitten op ons bed, met een laptop, openstaand op een boekingswebsite, zoekend naar een vakantie. Het verdriet en de angst overvielen mij.

Een hoofd vol spinsels

“Ik wil dit niet alleen, niet zonder jou” zei ik tegen de vader van mijn kinderen.

Allerlei gedachtes spookten op dat moment door mij heen,

‘Hoe moet ik dat alleen doen? Wij zijn toch een gezin? Wij zouden toch bij elkaar blijven? Ik kan dit helemaal niet. Met wie gaat hij dan op vakantie? Ik wil niet dat hij met iemand anders gaat. Ik wil zelf met niemand anders.’

Een hoofd vol losse flodders en spinseltjes. Ik wilde zo graag vasthouden aan het plaatje, het verleden en wat we eens samen hadden. Blind voor alles wat er eigenlijk niet klopte tussen ons.

Hopend

We woonden nog samen, maar de knoop was al doorgehakt. We gingen uit elkaar. Die tijd was absoluut de meest slopende en eenzame tijd. Allebei met andere verwachtingen. Ik nog hopend dat hij ergens zou omdraaien. Hij hopend dat ik op dat moment al in zou zien dat uit elkaar gaan het beste zou zijn voor ons allemaal.

Mijn vriendinnen deden op dat moment precies wat ze moesten doen, luisteren naar mij.

Ze konden ook niets anders doen. Scherpe vragen van vriendinnen of familie waren niet binnengekomen. Daarvoor stonden zij eenvoudigweg te dichtbij en ik wilde graag van hen de bevestiging in mijn verhaal. Niets anders.

Kritische vragen

Als ik achteraf terugkijk, vermoed ik dat ik eerder tot de kern was gekomen als iemand mij wel kritische vragen had gesteld. Over mij, onze dynamiek en de interactie die ik met de vader van mijn kinderen had. Vragen die mij getriggerd hadden om echt eerlijk durven te zijn naar mijzelf.

Iemand die mij had kunnen laten inzien dat ik niet bang had hoeven zijn voor de toekomst. Dat er altijd andere deuren openen als er eentje dicht gaat. Iemand die mij had gevraagd “Waar ben je nou precies zo bang voor? Weet je 100 procent zeker dat het angstverhaal wat je jezelf vertelt over de toekomst wel klopt?”

Iemand die mij al eerder had kunnen laten inzien dat het plaatje waar ik aan vasthield kon veranderen. Dat er emoties waren die een heleboel vertroebelden. Emoties die een blinde vlek veroorzaakten voor de negatieve dynamiek die er was binnen onze relatie. Emoties die het moeilijker maakten om na de scheiding alle praktische zaken te regelen. Emoties die ik kon neutraliseren.

Iemand die mij inzicht had gegeven over de manier waarop ik communiceer en het conflict zoek. Hoe ik compromissen kan sluiten zonder voorbij te gaan aan mijzelf en tegelijk in het belang van de kinderen.

Groeiproces

Misschien ben je op een punt dat je het gevoel hebt dat je daar nog helemaal niet wil zijn. Het punt om die ruimte te voelen. Dat het ergens wel comfortabel voelt om te blijven hangen in het verdriet en de pijn, terwijl je tegelijkertijd voelt dat het je verscheurt.

Heel logisch en herkenbaar. Onthoud dan dat je wel degelijk een keuze hebt om te groeien en weer geluk te gaan ervaren. Nare en verdrietige ervaringen horen bij het leven. Uit elkaar gaan is daar eentje van. Weliswaar één van de pijnlijkste (I KNOW), maar als je het toelaat, is deze ervaring een hele waardevolle leerschool om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken hoe veerkrachtig je bent.

Door het (groei)proces wat ik zelf heb meegemaakt en de leerpunten die ik daaruit heb meegenomen was ik geïnspireerd om anderen in eenzelfde situatie te kunnen begeleiden.

Ben je benieuwd naar mijn werkwijze neem dan graag vrijblijvend contact met mij op.

Josine Koch

www.josinekoch.nl

info@josinekoch.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.