Het coronavaccin staat op het punt om te worden uitgerold. Wat als gescheiden ouders het niet eens kunnen worden over het wel of niet laten vaccineren van hun kinderen?
Nog niet zo lang geleden was het wel of niet laten vaccineren van kinderen een ‘hot topic’. Het overgrote deel van de ouders laat hun kinderen deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma, maar er zijn ook ouders die dat niet doen en uit de praktijk blijkt dat dit steeds vaker onderwerp van gesprek is.
Voor (gescheiden) ouders kan dit onderling een bron van conflict vormen. Datzelfde geldt voor het coronavaccin. Reden genoeg voor een nadere beschouwing van het juridische aspect met betrekking tot het wel of niet laten vaccineren van kinderen.
Inhoud blog
Het laten vaccineren van kinderen wordt gezien als een gezagsbeslissing in de zin van artikel 1:253a van het Burgerlijk Wetboek. Iedere ouder die met het gezag over een kind is belast, is dus bevoegd om hier een beslissing over te nemen.
Wanneer ouders gezamenlijk het gezag over een kind hebben en het niet eens worden over deze kwestie, kunnen zij aan de rechter vragen om een beslissing te nemen over het geschil en vervangende toestemming te verlenen voor het laten vaccineren.
Vervangende toestemming
Met betrekking tot vaccinaties die onderdeel zijn van het rijksvaccinatieprogramma, zijn er al een aantal gevallen bekend waarbij de rechtbank hierover een beslissing heeft genomen.
Bij dergelijke beslissingen staat het belang van het kind voorop. In de regel blijkt uit de jurisprudentie dat de rechters de vaccinaties van het rijksvaccinatieprogramma in het belang van het kind achten, omdat zij anders meer risico zouden lopen om een (gevaarlijke) ziekte op te lopen, waartegen zij gevaccineerd hadden kunnen zijn.
Om die reden wordt er doorgaans vervangende toestemming verleend voor het laten vaccineren van het betreffende kind.
Het coronavaccin zal (voorlopig) echter niet worden opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Omdat dit een nieuw soort virus en dus nieuw soort vaccinatie is, is er op dit moment nog weinig duidelijkheid.
Ook is dus nog onduidelijk of de rechtbanken voor dit vaccin in de toekomst ook vervangende toestemming zullen verlenen. Dit zal de jurisprudentie op dit gebied uiteindelijk moeten uitwijzen.
Mexicaanse griep
Interessant daarbij is om te kijken naar eerdere jurisprudentie die is gewezen met betrekking tot vaccinatie voor de Mexicaanse Griep.
In 2009 zijn er door diverse rechtbanken uitspraken gedaan over het verlenen van vervangende toestemming voor vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep. In vrijwel alle gevallen werd deze toestemming niet verleend, omdat de rechters vonden dat de vaccinatie niet noodzakelijk was om ernstig gevaar voor de gezondheid van het kind te voorkomen.
Natuurlijk is het Coronavirus niet hetzelfde als de Mexicaanse Griep, maar voor beide vaccinaties geldt wel dat zij niet zijn/worden opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Daarom is het wel interessant om naar de uitspraken rondom vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep te kijken.
Rechters bepalen
Ten aanzien van het coronavaccin zal dus nog moeten blijken of rechters dit vaccin wél noodzakelijk vinden om ernstig gevaar voor de gezondheid van het kind te voorkomen. Dit zal in iedere procedure opnieuw worden getoetst en daarbij zullen ook de concrete omstandigheden van het geval telkens een rol spelen.
Mocht het zo ver komen dat u een conflict krijgt over het wel of niet laten vaccineren van uw kind(eren), laat u dan goed voorlichten over de juridische mogelijkheden.
Boeve Familierecht en Mediation
Andere blogs over scheiden en Corona:
Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?
Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?
Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?
Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…
Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?
Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?
Coronatijd in een samengesteld gezin
Hoe werkt online mediation tijdens Corona?
Met je kind praten over Corona, tips van Nellie
De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?
Scheiden als ondernemer in tijden van corona
Reizen met kinderen binnen Nederland: hoe zit het met de toestemming?
Communiceren als gescheiden ouders is door Corona nog belangrijker
Roberto - 10 dec 2020
Hey hey, Kinderen vallen absoluut niet in de risico groep. Er is nog een enkel kind onder de 20 jaar overleden aan Corona. Daarnaast zijn alle scholen open, de meeste leraren heb inmiddels Corona gehad en waarschijnlijk ook de kinderen. Diegene hebben inmiddels al immuunstoffen in het lichaam opgebouwd. Mocht de rechter iets willen bepalen, dan ga ik ervan uit dat de rechter het verstandigste besluit neemt, kinderen niet vaccineren. En sowieso de positief getesten mensen hoeven niet gevaccineert te worden, deze hebben al antistoffen aangemaakt. Dus bij deze kan deze discussie gesloten worden.
Debby - 10 dec 2020
Het wordt natuurlijk wel een probleem als het kinderdagverblijf eist dat het kind wordt ingeënt. Doe je het niet dan mag je kind niet meer komen. Heb je daar weer een probleem.
Roberto - 11 dec 2020
@Debby dat zou wel vreemd zijn, daar nu wel alle kinderen ongevaccineerd naar het kinderdagverblijf gaan.
Debby - 11 dec 2020
Dat is vreemd, maar kan zeker wel gebeuren. Bijna alle kinderdagverblijfen staan geen niet gevaccineerde kinderen toe. Nu is corona wel anders maar als de overheid indirect de vaccinatie verplicht maakt, b.v. niet gevaccineerd mag je een geen overheidsgebouw binnen etc. Wellicht vergezocht maar zeker niet onmogelijk.