Menu

De kinderen van mijn partner zijn er: hij ziet me niet meer….

stiefkinderen

Een veel voorkomende verzuchting van een stiefouder. Stiefouders geven vaak aan dat de partner ineens lijkt weg te zijn als de kinderen binnen komen. De natuurlijke ouder richt zich plotseling helemaal op de kinderen en lijkt te vergeten dat er ook nog een partner is die aandacht wil.

Natuurlijk moet je als stiefouder de aandacht delen met de kinderen, en dat kan soms jaloersmakend zijn voor de nieuwe partner. Het maakt groot verschil of de kinderen vaak of zelden in het gezin aanwezig zijn. Als het slechts een omgangregeling is van een weekend per 2 weken dan zie je vaak dat vaders zich op hun kinderen storten, en stiefmoeders even iets voor zichzelf gaan doen.

Op zichzelf kan dat een prima afspraak zijn, zeker in het begin, maar soms wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat stiefmoeder zich wel aanpast aan het contact dat de vader met zijn kinderen heeft. En natuurlijk is dat contact belangrijk, en zal stiefouder daar dingen voor moeten inleveren.

Terwijl  juist stiefouders vanwege de afstand scherper zien wat kinderen met hun ouders doen. Want kinderen weten precies hoe ze hun ouders kunnen bespelen en hun zin kunnen krijgen, terwijl ze eigenlijk grenzen nodig hebben. Stiefouders worden niet geacht zich hiermee te bemoeien (en al zéker niet ongevraagd!).

Kinderen laten het ook weten dat de stiefouder niks te zeggen heeft. Ze zeggen ronduit: jij gaat daar niet over want jij bent mijn vader/moeder niet!… Daar kun je het dan mee doen. Dankbaarheid voor al je inspanningen….. vergeet het maar. Zij vinden alles vanzelfsprekend.  Soms negeren kinderen hun stiefouder. Kinderen kunnen zich prima gedragen in aanwezigheid van de ouder en vervelend doen tegen de stiefouder zodra hun eigen ouder het niet ziet.

Gaat het hier om ondankbare en vervelende kinderen? Beslist niet. Het is volkomen normaal. Kinderen hebben recht op hun natuurlijke vader en moeder en zitten niet te wachten op de nieuwe partner. Deze wordt niet gezien als iemand die er veel toe doet. Kinderen zijn loyaal aan hun beide ouders en die nieuwe vriend(in) is een indringer in hun leven die in hun ogen de natuurlijke ouder van zijn/haar plek verdringt.

Ouders die hun kinderen weinig zien hebben alleen oog voor hun kinderen op de momenten dat ze er wél zijn.  Je komt dan als stiefouder op de 2e plaats.

Ouders met nieuwe partners kunnen het soms niet geloven, als ze geconfronteerd worden met het gedrag van hun kind. Vaak gaan ze hun kind verdedigen. Ze moeten ervoor waken een “buffer” te worden tussen de stiefouder en het kind.  Kinderen en ouders zijn over en weer loyaal.  Stiefouder dient rekening te houden met de gevoeligheid van de partner als hij dit bespreekt.  Geef dus aan dat je je partner niet wilt kwetsen, maar wees wel eerlijk in datgene wat je voelt, ook als het pijnlijk is. Communicatie is het belangrijkst in een samengesteld gezin.

Nellie Timmermans  Stief-Gezin

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 0




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.