Menu

Denk aan je testament bij scheiding!

1 reactie
testament bij scheiding

Jouw erfenis: je wilt er niet aan denken! Toch is het belangrijk dat wel te doen.

Wanneer laat je een testament maken

Eén van de dingen waar je liever niet over nadenkt, is de dood en zeker niet je eigen overlijden.

Bij een naderend overlijden

Op het moment dat iemand ernstig ziek is of er sprake is van naderende dood, voelen mensen zich vaak gedwongen na te denken over hun begrafenis.

Dan wordt in veel gevallen pas stil gestaan bij wat er gebeurt met alles wat je nalaat, jouw erfenis. Wie zijn bijvoorbeeld jouw erfgenamen? Is het zinvol om een testament op te maken om jouw erfenis anders te regelen dan de wet tot uitgangspunt neemt?

Bij huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomst

Een vrolijker moment waarop besloten wordt een testament op te laten maken is als er, in geval van een huwelijk, huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt. Of als je gaat samenwonen en je een samenlevingsovereenkomst laat opstellen. Je bent dan toch bij de notaris, die je voorlicht en je wijst op de mogelijkheid (en misschien wel noodzaak) een testament op te stellen.

En dan heb je een testament en ligt deze in een la of in een doos op de plank.

Wanneer haal je dit testament weer te voorschijn? Wanneer kijk je er naar om te zien of het nog up-to-date is?

Testament bij scheiden

Een goed, en belangrijk, moment om dat in ieder geval te doen is als jouw huwelijk of samenleving geen stand lijkt te houden, als je uit elkaar gaat of gaat scheiden.

Als je gehuwd bent

Ben je gehuwd dan is, als je daar niet bij testament van afgeweken bent, jouw echtgenoot jouw erfgenaam (en jouw kinderen).

Wil je dat nog steeds als je uit elkaar gaat of dreigt te gaan?

Besef je dat het indienen van een echtscheidingsverzoek níet betekent dat jullie niet meer elkaars erfgenaam zijn.
Wil je nog wel dat jouw partner/echtgenoot als executeur jouw nalatenschap afwikkelt?

Als je samenwoont

Als samenwoner heb je nu juist een testament gemaakt om jouw partner jouw erfgenaam te laten zijn.

Eenvoudigweg omdat samenwonen en een samenlevingsovereenkomst níet maakt dat je elkaars erfgenaam bent.

Ook hier geldt: Wil je als je relatie eindigt dat jouw partner jouw erfgenaam blijft?

Als je samen kinderen hebt

Heb je samen kinderen dan kan er nog iets anders voor jou van belang zijn.

Realiseer je dat als je komt te overlijden én jullie kinderen nog minderjarig zijn, de andere juridische ouder – in de meeste gevallen – de wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen is en daarmee het vermogen beheert van de kinderen.

Het kan zijn dat je dat niet wilt. Wat is er dan allemaal mogelijk?

Denk aan je testament!

Allemaal situaties dus waarbij het verstandig is om:

  • jouw testament kritisch te (laten) bekijken of
  • als je geen testament hebt, te (laten) bezien of het wenselijk is een testament te laten opstellen en
  • als je samen kinderen hebt, informatie in te winnen over wie het vermogen beheert als jij overlijdt en je te laten adviseren.

Je kunt de erfrechtelijke consequenties bij het uit elkaar gaan natuurlijk eerst bespreken met jouw advocaat, als die al betrokken is.

Het daadwerkelijk wijzigen of opmaken van een testament kan overigens alleen een notaris doen, die je natuurlijk ook kan adviseren.

ScheerSanders Advocaten

REACTIES

Ivan - 18 jul 2019

Een testament is net zoiets als een uitvaartverzekering: je stelt het maken ervan uit en voor je het weet is het te laat. Scheiding is in dit geval een complicerende factor, maar ook als je alleenstaand bent, is het nuttig om je bezig te houden met de vraag, waar hetgeen je achterlaat, heen gaat.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + 7 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.