Menu

Destructief gedrag: hoe herken je het en hoe ga je hiermee om?

destructief gedrag

Destructief gedrag sluipt er vaak in. Het is niet de bedoeling om jezelf onbewust pijn te doen, maar toch gebeurt het telkens weer. Je hebt jezelf een copingsmechanisme aangeleerd om te dealen met lastige situaties en deze werken nu in jouw nadeel. Zorgen ervoor dat je je alleen maar minder goed voelt. Herkenbaar? Dan heb je de eerste stap al gezet. Erkennen dat je een probleem hebt is het beste wat je kunt doen. Aan de hand van de volgende punten herken je al snel of je zelfdestructief bezig bent. 

Herken je jezelf in de volgende punten? Dan is het zaak om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Een psycholoog in Den Haag kan helpen om jou een geheel ander copingsmechanisme aan te leren en zo – zonder dat dit jezelf of je omgeving schaadt – anders met situaties om te gaan. 

Destructieve gedachten 

Mensen die zelfdestructief gedrag vertonen, zien dit vooral terug in hun gedachtenpatroon. Zo vinden ze het vaak erg moeilijk om situaties die verkeerd gingen los te laten. Ze kunnen zich helemaal laten gaan in die negatieve spiraal. Bijvoorbeeld wanneer ze een gesprek verknald hebben en vervolgens eenzelfde soort gesprek weken tot maanden niet meer aan durven te gaan. Ze stoppen het weg en geloven dat het nooit meer goed zal komen. Dingen die fout zijn gegaan, worden dus steeds groter gemaakt. Besef echter goed dat als je het niet probeert, dingen nooit zullen gaan zoals je wilt. Natuurlijk is er altijd een kans dat je faalt, maar wat als je slaagt? 

Negatief gedrag naar anderen 

Je moet van jezelf houden om ook ruimte te maken voor anderen in je leven. Maar dit betekent natuurlijk niet dat dit een reden is om anderen volledig buiten te sluiten of slecht te behandelen. Soms gebeurt dit wel. Je hebt een hekel aan jezelf en dit reageer je af op anderen. Bedenk echter wel dat je mensen in je leven nodig hebt. Je kunt niet zonder mensen. Bovendien weet je ook niet wat er bij hen speelt. Het loont daarom zeker om iets meer aandacht aan je medemens te besteden en vriendelijker te reageren. Hoe moeilijk je het zelf ook hebt. 

Gebruik van drugs en alcohol 

Merk je dat jouw emoties je soms echt volkomen boven het hoofd stijgen? En dat je er vervolgens alles aan doet om deze te onderdrukken? Zelfs door drugs en alcohol te gebruiken? Dan is dit een klassiek voorbeeld van destructief gedrag. Destructieve mensen hebben dan ook een zeer verhoogd risico op het ontwikkelen van een alcohol- of drugsverslaving. In het begin is het ook zeer effectief. Hiermee zorg je er immers voor dat je je emoties zoveel mogelijk afvlakt. Dit effect is echter maar tijdelijk. Zodra het middel is uitgewerkt, komen de gevoelens weer dubbel en dwars terug. Bovendien heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Dit maakt dat de kans op verslaving toeneemt en je je lichaam alleen maar onnodige schade aanricht. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ drie = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.