Menu

Draait het bij een scheiding alleen maar om het conflict?

1 reactie
na de scheiding

Gelukt! Handtekeningen zijn gezet onder het convenant en ouderschapsplan. We zijn gescheiden. Start van een nieuw tijdperk.

Zelf had ik er een onwezenlijk gevoel bij. Al weer 7 jaar geleden inmiddels, de scheiding van de vader van onze kinderen. Klaar, dit was het. De afronding van 25 jaar samenzijn. Gereduceerd tot een bevestiging dat de scheiding officieel was geregistreerd voor de rechtbank. Ik merkte dat er een soort leegte ontstond. Een aantal maanden ben je bezig met oplossingen, financiën, het met elkaar niet eens zijn. En soms ook weer even wel eens.

Na de scheiding. En nu?

In onze relatie was ik bezig geweest om het zo goed mogelijk te doen.  Te zorgen voor man, kinderen, paarden, honden, katten. Tja, en ergens achterin de rij kwam ik. Als het met iedereen goed ging, ging het met mij ook goed. Allemaal vrije keus realiseerde ik me later. Toen vond ik, dat ik alles alleen moest doen. Mezelf wegcijferen was me van kinds af aan met de paplepel ingegoten. Eerst de ander dan jij. “Rekening houden met een ander”, heette dat.

Mensen die dat niet deden triggerden me enorm. Je kunt toch niet zomaar voor jezelf kiezen! En de ander dan?

Wat ik me niet realiseerde toen, is dat als je jezelf wegcijfert, je een deel van jezelf weggeeft. Een kostbaar deel, waar alleen jij recht op hebt. Misschien zelfs wel een deel van je hart. Met dat deel geef je ook energie weg, het gat dat het deel achterlaat lekt als het ware.

Hoe kom je los?

En hoe kom je los van de ander als die een stukje van jou heeft? Je verliest een deel van jezelf. Voelt je onbegrijpelijk moe. Moe, en boos op de ander, voor wat jou is “aangedaan”.

Door de boosheid kom je met de ander regelmatig in het conflict terecht. Ongewild, maar het gebeurt gewoon. Er wordt zo makkelijk op een zere plek gedrukt. Je kunt bijna niet anders reageren. Het gaat helemaal vanzelf……

Het verdriet volgt, samen met het alleen zijn en onbegrepen voelen. Hoe zou dat ook kunnen? Je kent jezelf niet eens terug.

Wat kan er wel?

Stel dat je uit dat conflict met de ander en jezelf zou kunnen? naar waar het over gaat. Het verlies wat geleden is. Weer heel worden en vandaar uit een  nieuwe start maken. Dat het gaat om weer gelukkig zijn. Wat er wel kan. Weer energie hebben…..

Wil je jouw energie terug en uit het conflict met de ander (en jezelf)?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend intake-gesprek.

Joyce van Dam

Succesvol Scheiden Nederland

Ont-wikkeljescheiding.nl

06 15055052

scheidingscoach

REACTIES

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 12 jul 2019

Reactie van Maya Koolmees-Zijp: Te vaak wordt er inderdaad gekeken naar 'wat die ander je heeft aangedaan' waardoor je in een slachtoffer rol blijft (lees: alle controle over wat er gebeurt met je leven uit handen geeft en de verantwoordelijkheid ervoor geheel bij een ander legt). Beter om te kijken naar het eigen aandeel in het eindigen van de relatie zodat er weer een gevoel van verantwoordelijkheid nemen ontstaat. Baas over eigen leven.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.