Menu

Wat doet een scheidingsadvocaat?

wat doet een echtscheidingsadvocaat

Wat doet een scheidingsadvocaat?

Een scheiding vraag je aan door een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Dat kan je niet zelf doen, maar dat moet een juridisch expert doen. Dit kan bijvoorbeeld een mediator of advocaat doen, afhankelijk van de hulp die jij gekozen hebt bij je scheiding. In dit artikel vertellen we je scheidingsadvocaat precies doet. 

Wat doet een advocaat als je gaat scheiden?

In Nederland valt een scheiding onder het personen- en familierecht. Een advocaat gespecialiseerd in scheidingen, wordt daarom naar echtscheidingsadvocaat ook wel familierechtadvocaat genoemd. Wanneer je gaat scheiden met de hulp van een advocaat is er meestal sprake van een eenzijdig proces. Hiervan is meestal sprake als je op niet zo’n prettige manier uit elkaar gaat en jullie moeite hebben goed met elkaar te communiceren over alles wat er geregeld moet worden, of als er veel geld in het spel is of er is een (gezamenlijk) bedrijf betrokken bij de scheiding. Tijdens de scheidingsprocedure zijn de hoofdtaken van de scheidingsadvocaat dat de belangen van de scheidende partner worden behartigd en dat de afspraken die jullie via de advocaten maken, worden opgesteld in een echtscheidingsconvenant. Deze dient de advocaat in bij de rechtbank met het verzoekschrift tot echtscheiding. 

kinderalimentatie aftrekbaar?

De taken voor een scheidingsadvocaat zijn dus:

  • Zorgdragen voor de belangen van de cliënt;
  • Zorgen dat alle afspraken die jullie maken goed worden verwerkt in het echtscheidingsconvenant;
  • Indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank;
  • Zorgen (en controleren) voor de inschrijving van de echtscheiding in het register van de burgerlijke stand van de gemeente nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken

Wat kost een scheidingsadvocaat?

Wat de kosten zijn voor een scheidingsadvocaat, hangt eigenlijk af van de persoonlijke situatie. Een advocaat rekent meestal een uurtarief. Dus hoe ingewikkelder de scheiding is, en dus dat er meer uren werk in zitten, hoe duurder het is. Een gemiddeld advocatenkantoor rekent als snel €200,- tot €300,- per uur. Goedkopere advocaten rekenen meestal tussen de €100,- tot €200,- per uur. Wat een scheiding je dus kost, hangt af hoe goed jullie kunnen overleggen met elkaar met hulp van je advocaat en afspraken kunt maken. Maar je bent bij een zogenaamde ‘overlegscheiding’ al €3600 tot €4800,- kwijt (ervan uitgaande dat jullie allebei een eigen advocaat hebben). Een vechtscheiding zal dus nog vele malen hoger uitvallen. Is inkomen dermate laag, dan kan je in Nederland gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Je krijgt dan een vergoeding voor juridische hulp (let op: niet alle kosten worden gedekt!). Kijk voor alle informatie en voorwaarden op de website van de Rijksoverheid).

Voordelen een eigen scheidingsadvocaat

Bij het kiezen van de juiste scheidingsadvocaat jouw situatie is het belangrijk dat je een klik hebt en een goede vertrouwensband kunt opbouwen met je advocaat. Jouw advocaat stelt jouw belang voorop en laat zich beïnvloeden voor de verhalen van de tegenpartij. De kans bestaat dus wel dat de hele scheiding langer duurt en dus ook duurder wordt. 

Een gezamenlijke advocaat kan prettig zijn wanneer jullie (enigszins) op goede voet uit elkaar gaan, met elkaar kunnen praten en samen afspraken kunnen maken. Maar in zo’n geval kan je nog makkelijker kiezen voor mediation. Dat is goedkoper dan een advocaat en de manier van scheiden verloopt op een meer betrokken manier omdat je bij een mediator ook echt samen praat over alle zaken die geregeld moet worden en je samen kijkt naar de wensen en behoeften van elkaar. Zijn jullie nog in staat om samen afspraken te maken? Dan is een online scheiden ook een optie voor jullie. 

Via Judex kan je helpen een onpartijdige juridisch professional te vinden die je helpt bij je scheiding.Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex, naast een geschikte echtscheidingsadvocaat ook terecht voor bijvoorbeeld mediation of een online echtscheiding. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan veroorzaakt heftige emoties bij zowel de bedrogene als de vreemdganger en heeft invloed op het hele sociale systeem. Het focussen op de schuldige is een valkuil en het is essentieel om door het rouwproces te gaan zonder vast te blijven zitten in de schuldvraag. Individuele coaching is belangrijk, maar een gezamenlijk proces is ook Lees verder > vreemdgaan verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.