Menu

Een fijne december met een narcistische ex? 10 tips

narcistische ex

De decembermaand met alle feestdagen zijn dagen van gezelligheid, van samen zijn. Samen genieten van lekker eten en drinken. De magazines staan er altijd vol mee. Gezinnen in prachtige kleding, mooi gedekte tafels, genieten van eten en drinken met je kinderen, je geliefde, familie, vrienden. Hoe mooi is dat?

Toch niet zo fijn

Maar wat als je te maken hebt met een narcist in je leven? Narcisten houden niet van feestdagen, van gezelligheid. Dan gaat de aandacht namelijk niet naar hem of haar. Ze houden er ook niet van dat jij het wel gezellig hebt. Alle reden dus om deze dagen te vergallen. Door te mokken, door ruzie te maken, door alle aandacht naar zich toe te trekken.

Zelfs zonder hem of haar in je leven, mag je niet gelukkig zijn. Hij of zij stuurt appjes, een kaart of iets anders om de aandacht op zich te vestigen. Om je te treffen. Doet lastig over de vakantieverdeling. Komt de omgangsregeling niet na. Dat legt zeker een domper op de decembermaand.

Hoe maak je er toch een fijne periode van?

1. Focus op waar het toe doet

Denk er eens over na: wat doet ertoe voor jou? Is dat je ex-partner met zijn of haar fratsen of ben jij dat? Zijn je kinderen dat? Je vrienden, je familie? De dingen die jullie met elkaar doen. De dingen die jij zelf doet. Ik kan me je antwoord wel voorstellen.

Zet alles wat met je ex-partner te maken heeft in de negeerstand – doe dat ook letterlijk – en focus je op wat waardevol voor jou is. Wat er wél is. Nu, op dit moment.

2. Versterk de band met je kinderen

Het is een mooie gelegenheid om de band met je kinderen te versterken. Houd vast aan jullie tradities. Koester ze. Je kinderen kijken er ook naar uit. Blijf ze ook doen als je ex-partner ze ‘opeens’ ook doet, terwijl hij of zij er nooit interesse in had of ze probeert te overtreffen.

Denk aan samen de boom kopen en/of versieren, kaarsjes aansteken, lekker eten, spelletjes doen op Oudejaarsavond en vuurwerk kijken. Creëer nieuwe tradities. Kleine of grote dingen, het hoeft niet per se groots of duur te zijn. Het draait om lekker genieten van en met elkaar.

3. Maak gebruik van dankbaarheid

Dankbaarheid is een instant geluksbrenger. Bedenk iedere avond drie dingen waar je dankbaar voor bent. Meer mag ook natuurlijk. Schrijf ze in een schriftje, in een mooi boekje. Ook hier geldt weer: het mag groots of klein zijn. Van de lach van je kind, de heerlijke cappuccino in de ochtend tot het prachtige vuurwerk op nieuwjaarsdag. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Lukt het even niet: kijk terug in je boekje.

Misschien geldt zelfs wel voor jou dat je dankbaar bent voor je scheiding. Opgelucht. Blij dat niemand meer in huis op zijn of haar tenen hoeft te lopen. De rust die dat geeft.

4. Weet wat te verwachten

Het idee dat feestdagen goed, leuk en gezellig moeten zijn, net als vakanties, is opgelegd. Dit creëert verkeerde verwachtingen en juist daardoor teleurstellingen. Spreek eens met anderen en vraag of ze je eerlijk willen vertellen hoe hun feestdagen zijn gegaan. Ze zullen vertellen over fijne dingen, maar ook over dingen die niet fijn waren. Net als op andere dagen. Niet fijne dingen horen bij het leven. Ze houden geen rekening met feestdagen. Verwacht dat dan ook niet.

5. Omarm je gevoelens

Als je merkt dat je je boos of verdrietig voelt, sta dat toe. Gevoelens komen juist boven wanneer jij even rust neemt en niet meer loopt te hollen. Je lijf krijgt er eindelijk de tijd voor. Of ze komen boven omdat je stress ervaart. Hoe dan ook: neem dat moment voor jezelf en voel. Volg dat waar je lijf om vraagt. Sla op een kussen, huil, schreeuw tegen de zee. Vraag je niet af wat de reden is, dan ga je weer denken, laat het er zijn. Je zult merken dat het enorm oplucht en dat je je daarna weer kunt focussen op waar het toe doet.

6. Wacht niet op je familie en vrienden

Zie je ertegenop om de feestdagen alleen, met of zonder je kinderen, te vieren? Praat er met vrienden en familie over. Verwacht niet dat zij aan jou denken. Niet omdat ze niet om je geven, maar omdat de december nu eenmaal een tijd van drukte is, kun je makkelijk aan iemand voorbijgaan. Neem zelf de stap. Je vraagt op deze manier om hulp, dat is nog sterk ook. Ook versterk je hiermee de band met je familie en vrienden.

7. Organiseer het zelf

Misschien kun je niet een hele dag terecht, maar is er ruimte op Kerstavond of voor een ontbijt, brunch of borrel. Of organiseer er zelf een. Kom met de jaarwisseling bij elkaar. Als iedereen wat meeneemt, zijn de kosten ook niet zo hoog. Wie weet is een van je vriend(inn)en ook alleen op een van de dagen en kun je afspreken wat te gaan doen. Met of zonder de kinderen. Ga er samen op uit, doe leuke dingen.

8. Sluit aan bij anderen

Je kunt ook mee doen aan een van de vele activiteiten die worden georganiseerd. Met of zonder je kinderen. Dit is ook gelijk een mooie gelegenheid om andere (alleenstaande) vrouwen en mannen te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Ouder Alleen, eenoudervakanties of een andere organisatie. Er is keuze genoeg.

9. Toch alleen?

Zie jezelf niet als zielig als je een van de feestdagen alleen bent. Denk het om. Je hebt lekker een dag vrij. Een dag waarop je niets moet, alles mag. Je kunt het zelf zo inkleden als je wilt. Loop de hele dag in je pyjama en maak lekkere hapjes voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur. Bewegen geeft een goed gevoel. Lees eindelijk dat boek dat al zo lang op je stapel ligt. Netflix de hele dag. Ga creatief aan de slag.

Doe iets waarbij jij je prettig voelt. En weet dat je niet de enige bent, je staat er niet alleen in.

10. Tijd voor reflectie

Het einde van het jaar is een mooi moment voor bezinning. Gebruik deze maand, bijvoorbeeld de dagen dat je alleen bent, om stil te staan bij wat je werkelijk wilt. Wil je een nieuwe partner? Ben je er al aan toe om op zoek te gaan? Of steek je je energie in andere dingen die je het komende jaar graag wilt doen. Jezelf terugvinden? Een andere baan? Verhuizen? Een studie oppakken? In een koor gaan zingen? Een muziekinstrument gaan leren spelen?

Wat geeft jou energie? En houd het niet bij een voornemen alleen, denk na hoe je het aan gaat pakken. Bepaal je eerste kleine stap. En neem deze!

Extra tip: Boek een Acces Bars-sessie

Dit is een sessie waarbij je niet hoeft te praten, alleen hoeft te ontvangen. Een sessie waar het om jou gaat en die op zijn minst voelt dat je een lekkere massage hebt gehad en op zijn best er voor zorgt dat je hele leven verandert. Nieuwsgierig geworden, klik dan hier.

Als je je inschrijft in december 2019 krijg je eenmalig 15 euro incl. btw korting op een losse sessie of de reeks met de kortingscode ‘december’. Let op: er is slechts een beperkt aantal sessies in te plannen.

Lees ook de andere blogs van Willy Sietsma.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.