Menu

9 tips voor goede feestdagen met een narcistische ex

tips December met narcistische ex

Met een narcist is je leven tijdens de feestdagen niet altijd feestelijk. Is dat herkenbaar voor je? Wellicht voel je je ook alleen in deze tijd. Mis je een partner, je kinderen (een deel van de tijd), de tradities die je had als gezin? Of ben je veel vrienden en misschien wel familie kwijtgeraakt? Dan kan juist december en vooral de kerstdagen een moeilijke tijd zijn. Zeker omdat in de media deze periode wordt neergezet als dagen van samenzijn, van gezelligheid.

Een narcist houdt niet zo van gezelligheid. Dan gaat de aandacht namelijk niet naar hem of haar. Ze houden er ook niet van dat jij het wel gezellig hebt. Alle reden dus om deze dagen te vergallen, ook als je uit elkaar bent. Met appjes, een kaart of iets anders om de aandacht op zich te vestigen. Met lastig doen over de vakantieverdeling, het niet nakomen van de omgangsregeling. Steeds maar contact opnemen met de kinderen als ze bij jou zijn en het jou andersom niet toestaan. Dat legt zeker een domper op de decembermaand.

Hoe maak je er nu toch een fijne maand van? Ik geef je graag 9 tips.

1. De focus op jezelf

Denk er eens over na: wat doet ertoe voor jou? Is dat je ex-partner met zijn of haar fratsen, of ben jij dat? Zijn je kinderen dat? Je vrienden, je familie? De dingen die jullie met elkaar doen. De dingen die jij zelf doet. Ik kan me je antwoord wel voorstellen.

Zet alles wat met je ex-partner te maken heeft in de negeerstand – doe dat ook letterlijk, het is zo zonde dat je waardevolle tijd weggeeft door in je hoofd met hem of haar bezig te zijn – en focus je op wat waardevol is voor jou. Wat er wél is. Nu, op dit moment. 

2. Koester je tradities

Het is een mooie gelegenheid om de band met je kinderen te versterken. Houd vast aan jullie tradities. Koester ze. Je kinderen kijken er ook naar uit. Blijf ze ook doen als je ex-partner ze ‘opeens’ ook doet, terwijl hij of zij er nooit interesse in had of ze probeert te overtreffen.
Denk aan samen de boom kopen en/of optuigen, kaarsjes aansteken, lekker eten, spelletjes doen en vuurwerk kijken. Creëer nieuwe tradities. Kleine of grote dingen, het hoeft niet per se groots of duur te zijn. Het draait om lekker genieten van en met elkaar. Heb je geen kinderen, creëer tradities voor jezelf. Maak het goed voor jezelf.

3. Gevoelens nemen geen pauze

Het idee dat feestdagen goed, leuk en gezellig moeten zijn, is opgelegd. Gevoelens nemen geen pauze omdat het december is. Wellicht komen ze zelfs sterker boven. Misschien merk je dat je verdrietig wordt of boos. Omarm deze gevoelens, doe dat waar jij behoefte aan voelt. Sla op een kussen, huil, schreeuw tegen de zee, schrijf van je af. Je zult merken dat het enorm oplucht.

4. Vraag hulp

Zie je ertegenop om de feestdagen alleen, met of zonder je kinderen, te vieren? Praat er met vrienden en familie over. Verwacht niet dat zij aan jou denken. Niet omdat ze niet om je geven, maar omdat de decembermaand nu eenmaal een tijd van drukte is, kun je makkelijk aan iemand voorbijgaan. Neem zelf de stap. Hulp vragen is niet zwak, het is sterk. Je versterkt hiermee de band. 

5. Neem zelf het initiatief

Misschien kun je niet een hele dag terecht, maar is er ruimte op kerstavond of voor een ontbijt, brunch of borrel. Of organiseer er zelf een. Kom met de jaarwisseling bij elkaar. Of ergens tussendoor. Als iedereen wat meeneemt, zijn de kosten ook niet zo hoog. Wie weet is een van je vriend(inn)en ook alleen en kun je afspreken wat te gaan doen. Met of zonder de kinderen. Ga er samen op uit, ook in deze tijd is er nog veel mogelijk. 

6. Vind nieuwe mensen in je leven

Denk je nu, ja leuk al die tips, maar ik heb niet zoveel mensen in mijn leven meer? Zoek manieren om nieuwe contacten te leggen. Doe mee aan activiteiten van bijvoorbeeld Ouder Alleen, Vakantie Anders, KLUP etc. Er is keuze genoeg. Kijk wat er kan in deze tijd.

7. Heb het er niet over

Natuurlijk wil je het graag over je ex hebben en wat alles met je doet, dat is ook heel belangrijk voor je herstel. Maar hoe fijn is het hier een periode pauze van te nemen? Het er juist niet over te hebben, maar te praten over koetjes en kalfjes, over andere zaken die je interesseren. Dat geeft rust en ruimte, en perspectief.

8. Denk het om

Zie jezelf niet als zielig als je (een van) de feestdagen alleen bent. Denk het om. Je hebt lekker vrij. Niets moet, alles mag. Je kunt het zelf zo inkleden als je wilt. Loop de hele dag in je pyjama en maak lekkere hapjes voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur. Bewegen geeft een goed gevoel. Lees eindelijk dat boek dat al zo lang op je stapel ligt. Netflix de hele dag kerstfilms. Ga creatief aan de slag. Doe iets waarbij jij je prettig voelt. En weet dat je niet de enige bent, je staat er niet alleen in.

9. Een moment voor bezinning

Het einde van het jaar is een mooi moment voor bezinning. Gebruik deze maand, bijvoorbeeld de dagen dat je alleen bent, om stil te staan bij wat je, terugdenkend, niet meer wilt. En daaropvolgend – nog veel belangrijker – wat je wél wilt voor het komende jaar, jaren. Wil je een nieuwe partner? Ben je er al aan toe om op zoek te gaan? Of steek je je energie in andere dingen die je het komende jaar graag wilt doen? Jezelf terugvinden? Rouwen? Een andere baan? Verhuizen? Een studie oppakken? Een muziekinstrument leren spelen? Houd het niet bij een voornemen alleen, bepaal je eerste kleine stap en neem deze!

Een extra tip

Omdat focussen op jezelf na een narcist niet zo makkelijk is, heb ik een online workshop ontwikkeld. In maand december kun je hem aanschaffen met een leuke korting. Je kunt hem doen waar en wanneer je wilt. Hij blijft altijd tot je beschikking.

Lees ook de andere blogs van Willy.


TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 7




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.