Menu

Een goed gesprek met je ex

goed gesprek met je ex

Hoe voer je een constructief gesprek met je ex-partner?

Een goed gesprek voeren met je ex-partner waarin jullie beiden kunnen zeggen wat je wilt en waarbij de ander respectvol luistert naar jouw gevoelens en argumenten…

Droom lekker verder zeg je? Loopt het bij jullie al snel uit op een “ja, maar jij…”?

Emoties kleuren de bril

Emoties kleuren de bril waardoor je naar de ander kijkt. Hierdoor hoor je dingen die de ander niet zegt. Je doet aannames. Je hoort iets en checkt niet bij de ander of de betekenis die je eraan geeft klopt.

Sinds jullie uit elkaar zijn hebben jullie beiden ook minder zin om water bij de wijn te doen. De gunfactor is weg.

Geweldloze communicatie

Er is een communicatiemodel dat jullie kan helpen om wel een goed gesprek te voeren.

De vier elementen van het gedachtegoed geweldloze communicatie zijn:

1. Waarneming = neutrale feiten

2. Gevoel

3. Behoefte

4. Verzoek = voorstel

Ik zal het uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Kevin stoort zich aan het feit dat Fiona altijd te weinig kleding meegeeft voor het weekend als de kinderen bij hem zijn. Deze kleding is ook vaak kapot of er zitten oude vlekken op. Hij heeft al meerdere keren aan haar gevraagd of ze goede kleding mee wil geven en het liefst 3 setjes, mocht er iets vuil worden. Dit is nog niet gebeurd.

Kevin wil nu het gesprek aangaan met Fiona op de manier van de geweldloze communicatie.

1. Hij benoemt naar Fiona toe de feiten: 

Vaak 1, soms 2 setjes kleding in de tas op vrijdagmiddag.

Vaak oude of kapotte kleding met vlekken

2. Kevin verwoordt naar Fiona het gevoel wat hem dit geeft:

Ik denk dat jij mij wilt pesten.

Papa is niet belangrijk, oude kleding is goed genoeg voor bij papa.

3. Dan vertelt Kevin aan Fiona wat zijn behoefte is:

Ik wil dat je mijn eerdere verzoek om voldoende, nette kleding voor het weekend mee te geven serieus neemt. Nu voel ik me niet gehoord.

Belangrijk: Over gevoel en behoeftes hoef je niet te onderhandelen. Die zijn altijd waar voor degene die ze uit. Over de oplossing kan je wel onderhandelen.

4. Als laatst uit Kevin zijn verzoek aan Fiona:

Ik wil graag 3 setjes kleding wanneer ze op vrijdagmiddag naar me toekomen. Deze kleding is schoon en netjes. Mocht je bang zijn dat de nette kleding beschadigd raakt bij het buitenspelen, geef dan 1 setje oude kleding mee (als extra) zodat ze die aan kunnen doen wanneer ze buitenspelen.

Eenrichtingsverkeer

Een goed gesprek is natuurlijk geen éénrichtingsverkeer. Fiona mag hier ook haar zegje doen.

Feiten

Als het goed is, zijn ze het eens over punt 1, de neutrale feiten. 

Gevoel

Fiona geeft aan wat haar gevoel is bij het verwijt wat Kevin haar maakt dat ze steeds te weinig kleding meegeeft die ook nog oud en vies zou zijn:

Ik heb het gevoel dat je me behandelt als een klein kind. Ik doe alles fout in jouw ogen. Zo heb ik nieuwe kleding voor ze gekocht en zo vallen ze er een gat in. Jij hebt mooie kleding altijd belangrijker gevonden dan ik. En doordat ik na de scheiding meer ben gaan werken ben ik niet altijd bij met de was. Ik heb het een stuk drukker gekregen.

Behoefte

De behoefte van Fiona is de volgende: 

Ik zou wat meer begrip van Kevin willen. Dan voel ik me gesteund.

Verzoek

Het verzoek van Fiona aan Kevin is de volgende:

Als ik te weinig kleding in de tas heb gedaan kun je misschien zelf tussendoor de kleding even wassen. En koop eventueel een mooi setje kleding voor de kinderen die dan bij jou blijft liggen.

Conclusie:

Nu Kevin en Fiona naar elkaars gevoel en behoefte hebben geluisterd ontstaat er al wederzijds begrip. Vervolgens horen ze elkaars verzoek aan. Daar kunnen ze over onderhandelen. Fiona belooft om voortaan haar best te doen om voldoende kleding mee te geven. Ze vond het idee van Kevin om oude buitenspeel-kleding mee te geven een goed idee.

Kevin zag nu in dat Fiona niet expres te weinig kleding meegeeft. Hij denkt erover om 1 setje kleding zelf te kopen en een keertje extra wassen in het weekend moet ook lukken.

Herken jij deze situatie?

Wil je graag constructief met je partner communiceren?

Ik help je graag op weg. Je ex-partner hoeft hierbij niet aanwezig te zijn.

Lieve groet,

Carolien Roobol

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vijf = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.