Menu

Een goed ouderschapsplan is een persoonlijk ouderschapsplan

ouderschapsplan

Misschien heb je al vaker de kreet gehoord: “Je gaat wel als partners uit elkaar, maar als ouders blijf je aan elkaar verbonden”. Er komt met een scheiding dus een einde aan de partnerrelatie, maar de ouderrelatie blijft bestaan.

Gezamenlijk ouderlijk gezag

Ga je uit elkaar en oefen je gezamenlijk het gezag uit over jullie kind dan stelt de overheid vanaf 2009 verplicht dat jullie samen afspraken over jullie ouderschap vastleggen in een zogenaamd “ouderschapsplan”. Dus niet alleen bij het eindigen van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap maar ook als je als ongehuwd samenwonenden uit elkaar gaat, moet je zo een plan opstellen. Dat laatste zal niet altijd gebeuren omdat je – als je het eens bent – niet verplicht bent om langs de rechter  te gaan. Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap met minderjarige kind(eren) is dat wel het geval. Je zult bij jouw verzoek om te scheiden/je partnerschap te ontbinden een ouderschapsplan moeten overleggen.

Deze 3 dingen moeten in het ouderschapsplan

Samen opvoeden is als je bij elkaar bent al regelmatig een uitdaging, laat staan als je net besloten hebt om uit elkaar te gaan. Toch moet je dan dus al denken over welke afspraken je wilt maken. Er zijn drie dingen die in ieder geval in het ouderschapsplan moeten staan.Het gaat om de volgende drie zaken:

  1. Hoe verdelen jullie de feitelijke zorg? Met andere woorden wanneer is jullie kind bij jou en bij de andere ouder.
  2. Hoe informeren jullie elkaar over die zaken die voor jullie kind belangrijk zijn. Denk aan school, medische behandeling, maar ook over sport(afspraken).
  3. Hoe verdelen jullie de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kind. De kinderalimentatie dus.

Beslissing rechter

Eigenlijk zijn het de drie dingen waarover de rechter een beslissing kan nemen als jullie er zelf niet uitgekomen zijn. De rechter kan bepalen bij wie jullie kind hoofdverblijf zal hebben, hoe het contact met de andere ouder is, hoe vaak en waarover jullie elkaar moeten informeren en wat het bedrag aan kinderalimentatie is.

De rechter kan niet bepalen wat de bedtijd is voor jullie kind, wie met hem naar de kapper gaat, op welke sport jullie kind gaat, of vanaf een bepaalde leeftijd een piercing of tatoeage gezet mag worden en welke (huis)regels jullie beiden verder belangrijk vinden.

Over al deze dingen zullen jullie als ouders een beslissing moeten nemen. Juist als je uit elkaar gaat en het samen opvoeden niet meer vanzelfsprekend is, is er reden te meer om met elkaar in gesprek te gaan. Om uitgebreid en zorgvuldig met elkaar te bespreken wat jullie nu belangrijk vinden bij het opvoeden en het verzorgen van jullie kind.

Zelf in de hand houden

Het is ontzettend mooi als jullie dat zonder hulp van derden kunnen doen. Lukt het niet dan is een prima alternatief om samen naar een gespecialiseerd scheidingsmediator te gaan. Die kan jullie helpen jullie communicatie te verbeteren zodat jullie alsnog tot afspraken kunnen komen. Ook kun je samen met de advocaten aan de tafel gaan zitten om afspraken te maken. In het uiterste geval moet een rechter dus een beslissing nemen. Maar het laatste wat je volgens mij wilt is dat een vreemde over jullie kind beslist.

Wat vinden jullie belangrijk

Bedenk bij het opstellen van het ouderschapsplan wat jij/jullie in de verzorging en opvoeding belangrijk vinden. Zijn er normen en waarden die jullie jullie kind willen meegeven? Speelt geloof een rol? Hoe denken jullie over medicijngebruik? Zijn bepaalde (feest)dagen van belang? Zijn er andere kinderen (niet van jullie samen) waar je contact of rekening mee wilt houden?

Evalueren ouderschapsplan

Wanneer en hoe gaan jullie het ouderschapsplan en met name de gemaakte afspraken evalueren? Jullie kind wordt ouder, omstandigheden veranderen en jullie afspraken moeten meegroeien. Wees je er dus bij het opstellen van het ouderschapsplan van bewust dat je niet alles voor de komende jaren in detail kunt regelen. Zorg dus dat je een “APK” inbouwt in jullie regeling. Zo kun je veranderingen ondervangen en kunnen jullie samen kijken wat op dat moment in het leven van jullie kind speelt en waarvoor iets geregeld moet worden.

Maak een jullie ouderschapsplan persoonlijk

Waar je een voorbeeld van een ouderschapsplan kunt vinden? Op het internet (ook op deze site) circuleren er diverse en jouw advocaat/mediator kan je vast ook helpen. Gebruik zo een voorbeeld om een idee te krijgen over wat je kunt regelen. Realiseer je wel dat het gaat om jullie afspraken voor jullie kind en dat deze niet in een standaard ouderschapsplan passen.

Kortom: maak jullie ouderschapsplan persoonlijk!

Augusta van Haga

ScheerSanders Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.