Menu

Eenzaam met kerst, heb je liefdesverdriet?

eenzaam met kerst. Liefdesverdriet

Slachtoffer of weldoener?

Kerstmis is geen fijne tijd als je net gedumpt bent. Misschien zijn er wel lieve vrienden die hebben aangeboden dat je bij hen kan zijn tijdens de feestdagen, maar echt leuk is het natuurlijk niet om je als vijfde wiel aan de wagen te voegen naar andermans geluk. Het lijkt wel alsof iedereen loopt te sjouwen met kerstbomen.

Iedereen, behalve jij.

Jij maakt je zorgen over de komende feestdagen. Je kan jezelf er maar moeilijk toe zetten om dennentakken te kopen om je huis gezellig te maken. ‘Wat doet het ertoe als ik er toch alleen van geniet’ denk je als je weer langs de volgende gezellige etalage slentert. 

Afstand houden

Janna maakt iets soortgelijks mee. Ze komt mopperig mijn spreekkamer binnenlopen en vertelt dat ze voor Eerste Kerstdag is uitgenodigd door een bevriende collega. Die had erbij gezegd: ‘Anders zit je zo alleen.’ ‘Ik wist niet wat ik moest zeggen,’ bromt Janna, ‘Ik heb maar dankjewel gezegd en gemompeld dat ik er over na zou denken. Maar ik heb helemaal geen zin om als een zielenpoot aan een diner te zitten waar iedereen elkaar goed kent.’ Donker kijkt ze uit mijn raam. En ze gaat nog even verder: ‘Met Oud en Nieuw mag ik bij mijn zus en haar man komen. Wat moet ik daar, ik heb niks met hem.

Mopperen

Eindelijk kijkt ze me aan. Ik probeer een glimlach. Gelukkig moet ze zelf ook even lachen. ‘Ik zit wel te mopperen hè? Natuurlijk is het lief dat mensen mij uitnodigen. Maar het is zo lastig om nu gelukkige stelletjes te zien.’ 

‘Je zus heeft blijkbaar een vervelende man’, zeg ik, ‘Vergelijk je je met haar?’ 

Janna lijkt even van haar à propos door mijn vraag. ‘Ja, eh, nee, met hem zou ik niet getrouwd willen zijn zeg!’ Stilte. ‘Ik vergelijk me geloof ik vooral met mensen die het goed hebben. Dat is wel gek ja.’ Peinzend staart ze me aan. ‘Vergelijken is eigenlijk nogal dom, het pakt nooit goed uit. Ook niet als ik me met ongelukkige stellen vergelijk.’ 

Vergelijken

We verkennen samen het fenomeen ‘vergelijken’. Het is menselijk om jezelf te vergelijken met anderen. Maar je komt er bijna altijd bekaaid van af. Of anderen komen er slecht van af. En dat wil je ook niet. Ook Janna wil de echtgenoot van haar zus niet bekritiseren. Vergelijken doe je om het ongelukkige gevoel betekenis te geven, om er grip op te krijgen.

Een andere boeg

Ik adviseer Janna om het over een andere boeg te gooien. Zodat ze de grip die ze nu zo mist, weer terugkrijgt. Soms kan je je gedachten beïnvloeden door iets heel anders te doen dan je tot op heden deed. 

‘Doe iets voor een ander met Kerst. Nodig iemand uit op Tweede Kerstdag, misschien de buren? Of neem je voor om in de komende tijd een aantal mensen kerstkaarten te sturen die dat kunnen gebruiken. Of bied de vriendin waar je zo jaloers op bent aan om op haar huis te passen als zij met Kerst op Vlieland zit. Kortom: plaats jezelf in de positie van weldoener in plaats van slachtoffer. Je zal zien dat je dat heel goed bevalt!’

Janna moet lachen om mijn voorbeelden en vertrekt met een dikke smile op haar gezicht. Ik zie haar voor Kerst nog terug. Ben benieuwd of ze dan weldoener is!

Groetjes, Hester Schaart

Op 1e kerstdag 10.00 organiseer ik een speciale Webinar: Het Gezellig Samen Kerst Webinar. Iedereen mag zich gratis inschrijven voor dit Webinar waarin ik alle vragen over liefdesverdriet, eenzaamheid, boosheid, rouwverwerking, omgang met je ex, schaamte en schuldgevoelens beantwoord. 

Inschrijven via mijn website: https://liefdesverdrietpsycholoog.nl/6-heldere-stappen/. Het belooft een gezellig interactieve Webinar te worden voor iedereen die een scheiding achter de rug heeft, kort geleden of lang geleden. Tijdens het Webinar mag je al je vragen stellen en ik zal ze allemaal beantwoorden. Ik heb er zin in, voel je welkom en begin de feestdagen goed!

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.