Menu

Echtscheiding aanvragen? Zo doe je dat gemakkelijk!

gratis scheiden

Echtscheiding aanvragen? Zo doe je dat gemakkelijk!

Het is natuurlijk een onderwerp wat je liever wil vermijden, maar in sommige gevallen is het nu eenmaal de beste keuze: scheiden. Het regelen van een echtscheiding is het fijnst wanneer dit gemakkelijk en zonder te veel problemen gebeurt. Goede afspraken maken met elkaar en een goede bemiddelaar zijn daarbij ontzettend belangrijk. Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken om aan te denken en daar helpen wij je graag bij. In dit artikel lees je meer informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een goed gesprek

Bij een scheiding aanvragen ga je over het algemeen niet over één nacht ijs. Dat is iets wat je besluit wanneer je echt niet meer anders kunt. Het is zeker aan te raden om voordat je de procedure start een (of meerdere) goede gesprekken met elkaar te voeren, zodat je weet waar je aan toe bent. En vooral wat je van elkaar kunt verwachten in de toekomst. In sommige gevallen is het een praktisch besluit, in andere gevallen komt er veel emotie bij kijken en vooral dat laatste is iets wat je zoveel mogelijk in goede banen wilt leiden. Dan is een goed gesprek het halve werk.

Een goede mediator

Het is aan te raden om een goede mediator in te schakelen om je echtscheiding zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Een mediator zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en dat alle officiële documenten goed en op tijd worden ingevuld. Deze persoon of organisatie staat je bij om de moeilijke gesprekken te voeren met je partner, zoals bijvoorbeeld het verdelen van jullie bezit. En dat is in de meeste gevallen wel zo fijn. Het laatste wat je wil is dat er een vervelende nasleep komt in een toch al lastige tijd.

Goedkoop of zelfs gratis scheiden

Onderwerpen om in kaart te brengen

Helaas zitten er aan een echtscheiding ook vaak kosten verbonden. Kosten waar je niet op zit te wachten, net zoals je niet zit te wachten op een echtscheiding überhaupt. Toch is ook gratis scheiden mogelijk. Je moet hier wel voor in aanmerking komen, maar als dat zo is dan worden de kosten voor de mediator vergoed. Je betaalt dan alleen voor griffierecht. Dit zijn de kosten die je moet betalen aan de rechtbank om überhaupt de scheiding te mogen aanvragen. Als je niet in aanmerking komt om gratis te scheiden, dan zijn er organisaties die een aantrekkelijk voorstel kunnen doen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Vind je het eerste gesprek lastig om aan te gaan, dan kan het helpen om alvast over bepaalde onderwerpen na te denken waar een besluit over genomen moet worden. Zo moeten alle bezittingen verdeeld worden. Denk hierbij aan een hypotheek wanneer jullie samen een huis hebben gekocht, maar ook aan alle bezittingen die jullie hebben aangeschaft na jullie huwelijk. Denk ook aan de Belastingdienst voor mogelijke toeslagen waar je recht op kunt hebben. Wanneer je toch over deze onderwerpen een besluit neemt, is het goed om bijvoorbeeld de verdeling van de zorg voor de kinderen ook direct te bespreken. Nu je toch al de verdeling aan het bespreken bent, kun je het beste direct alle onderwerpen aan de kaak stellen.

Kies de partij die bij je past

Smaken verschillen, dus het loont om een mediator of partij te zoeken waar jij en je partner het beste gevoel bij hebben. Het kan namelijk zo zijn dat een kennis van jou een goed gevoel had bij een bepaalde mediator, maar dat deze niet voor jullie werkt. Hecht daarom waarde aan een kennismakingsgesprek, om zo goed van start te gaan. Reviews zijn erg waardevol en zeker iets om te lezen voordat je de partij kiest die jullie bijstaat in deze toch al lastige periode.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = dertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.