Menu

Het nahuwelijk, stap 7, 8 en 9

nahuwelijk, gescheiden en dan

In het boek “Het huwelijk voorbij” van Jocelyn Weimar, wordt in 12 stappen uitgelegd hoe het nahuwelijk “werkt”. Wij bespreken de komende weken deze stappen, waarmee je als je wilt zelf aan de slag kunt gaan. Vandaag stap 7, 8 en 9.

Stap 7: Wat zijn jouw kwaliteiten?

In stap 5 is stilgestaan bij waar jij jezelf over 5 jaar wilt zien staan. Om dit te kunnen realiseren is het handig om de jouw bekende kwaliteiten, vaardigheden en zeker je nog te ontdekken kwaliteiten in beeld te brengen. In dit boek wordt de methode van Daniel Ofman gebruikt als uitgangspunt. Met name worden je valkuilen en irritaties onder de loep genomen, omdat je deze in alle heftigheid nog steeds tegenkomt als het je ex betreft. Denk aan de omgangsregeling en communicatie als collega-ouders.

 Waar ben je goed in en wat vinden anderen waar jij goed in bent.

 Wat vind je een hele normale kwaliteit van je, maar anderen zeggen dat dit wèl bijzonder is.

 Kan ik mijn “valkuilen een aandachtspunten” accepteren en ermee aan de slag gaan?

 Welke karakter eigenschappen (kwaliteiten) bewonderde je in de partner?

 Wat maakte je partner zo uniek?

 Wanneer zijn de eerste haarscheuren ontstaan in jullie relatie?

Stap 8: Wat zijn hieruit jouw persoonlijke lessen?

Wat heeft dat er nu mee te maken, hoor ik je zeggen. Wel, je huwelijk mag dan voorbij zijn, maar jouw toekomst krijgt zeker een 2e of zelfs een 3e kans. Je mag altijd weer opnieuw een relatie aangaan, maar het zou toch wel zo fijn zijn om niet in de zelfde valkuilen te trappen, toch? Daarom ook aandacht voor jouw persoonlijke levenslessen om jouw toekomst nog meer kans van slagen te geven. Hiervoor wordt stilgestaan bij hoe in jouw ogen je huwelijk eruit zag. Wat bood het je of wat miste je. Enige vragen zijn:

 om welke redenen ben je getrouwd?

 als iemand jou vraagt om over je huwelijksdag te vertellen, wat zeg je dan?

 wie of wat was het middelpunt van die dag?

 Welke verwachtingen had je van je huwelijk?

 Wanneer begonnen de irritaties? Van jou of van je ex?

 Waarin ben je teleurgesteld?

Stap 9: Grenzen stellen

Leuk bedacht, maar hoe doe je dat dan? Door zicht te krijgen in en begrip voor die momenten in je leven waarbij anderen óver je grenzen heen walsten. Dit kan al begonnen zijn bij je ouders, of op de basisschool. De andere kant , dat jij jezelf uit ervaringen hebt geleerd je te verdedigen, bestaat net zo goed. Waar liggen jouw grenzen en welke bandbreedte hanteer je hierbij?

 Wil jij grenzen stellen? Met of zonder bandbreedte?

 Hoe geef jij je grenzen aan en wanneer heb je dat verzuimd te doen?

 Wat win je erbij wanneer jij duidelijker ge grenzen aangeeft?

Over 2 weken lees je hier meer over de volgende stappen.

Jocelyn Weimar is (rechtbank)mediator, MfN-registermediator, coach en trainer. Sinds 2001 is zij gecertificeerd internationaal mediator en scheidingsbemiddelaar. Zij heeft een mediationpraktijk in Culemborg. Al eerder publiceerde zij een praktijkboek voor scheidingsbemiddelaars (Sdu, 2011) en “Uit elkaar gaan”, Van scheiding tot nahuwelijk (2012) Het boek “Het huwelijk voorbij” is verschenen bij Uitgeverij Boom. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.